829
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ο κόφτης στο χρέος ανοίγουν τον δρόμο εξόδου από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Ο Τσίπρας μίλησε για «σεμνότητα» απέναντι στις επιτυχίες, οι υπουργοί τον καταχειροκρότησαν

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2016, 19:43
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ο κόφτης στο χρέος ανοίγουν τον δρόμο εξόδου από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Ο Τσίπρας μίλησε για «σεμνότητα» απέναντι στις επιτυχίες, οι υπουργοί τον καταχειροκρότησαν

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2016, 19:43

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και την κοινωνική της πολιτική ήταν τα κεντρικά θέματα της εισήγησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς το υπουργικό συμβούλιο, ενώ επιχείρησε και σύντομο απολογισμό στον απόηχο της αξιολόγησης. Η εισήγηση καλύφθηκε και μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ1 ενώ στο τέλος των δηλώσεών του ο Πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε (!) από τους υπουργούς, κάτι που προκάλεσε αίσθηση και σχόλια. Η έναρξη του συμβουλίου καθυστέρησε περίπου δύο ώρες, εν αναμονή της απόφασης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι αλλά και της συνεδρίασης στη Βουλή για τις τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα.

Ηταν εμφανές ότι η κυβέρνηση ήλπιζε σε επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα. Οι προσδοκίες της ωστόσο διαψεύστηκαν, καθώς ο κ. Ντράγκι παρέπεμψε την απόφαση για την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

O Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της απόφασης του Eurogroup της 24ης Μαΐου, που θεσμοθετεί έναν «κόφτη χρέους», ένα ανώτατο ποσοστό στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους για τη χώρα. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πολύ σημαντική εξέλιξη, για μια «επιτυχία» που άλλες κυβερνήσεις ποτέ δεν διεκδίκησαν.

Οπως εξήγησε η δέσμευση πως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει ανώτατο όριο το 15% του ετήσιου ΑΕΠ για την αποπληρωμή του χρέους, δημιουργεί τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ο κ. Τσιπρας τόνισε ότι ο κόφτης χρέους θα αποφέρει σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο από το 2020 έως το 2060 και τελειώνει την υπόθεση Grexit.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ψηφίστηκε ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, πρόσθεσε ότι ως το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα έχει διαμορφωθεί το «νέο τηλεοπτικό τοπίο» και αναφέρθηκε στην πρόθεση να διαχειρίζεται η κυβέρνηση με «σεμνότητα» τις όποιες επιτυχίες της: «Δεν κόψαμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις, προστατεύσαμε μεγάλο μέρος των επικουρικών, κρατήσαμε απολύτως προστατευμένη την 1η κατοικία για την πλειονότητα των κόκκινων δανειοληπτών. Οι κανόνες είναι από τους αυστηρότερους και διασφαλίζουν την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος».

Απευθυνόμενος στους υπουργούς, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη που έχει ο τόπος για μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε πως ανοίγει η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τώρα και όχι αργότερα, ώστε να μη θεωρηθεί ότι συνδέεται με το εκλογικό ορόσημο του 2019, με στόχο ένα πάγιο εκλογικό σύστημα. «Σας ζητώ να σηκώσετε τα μανίκια και να αδιαφορήσετε για τις επιθέσεις κάτω από τη ζώνη. Δεν μας αφορούν ούτε η λάσπη ούτε ο λαϊκισμός», σημείωσε. Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι η σύσταση ομάδας εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για να κατατεθούν προτάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Eπιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή και την πρόσφατη τροπολογία για τις offshore, επαναλαμβάνοντας ότι βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. «Γίναμε μάρτυρες προσπάθειας ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από έναν συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης. Mακάρι η αντιπολίτευση να επενδύει στα ζητήματα ηθικής. Είναι ευκρινής η διαφορά, είμαστε η μέρα με τη νύχτα», υπογράμμισε.

Ως προς το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, μίλησε για την εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, την κατάθεση νομοσχεδίων για την Κοινωνική Οικονομία, για το πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Συμβάσεων, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοολούχων ποτών, για τα δημόσια έργα, το οποίο θα περιλαμβάνει ενιαίο δημόσιο σύστημα αδειοδότησης των έργων, την παρακολούθηση τους και το ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης των διοδίων ανάλογα με τα χιλιόμετρα, καθώς και την ψήφιση νόμου για την «οικειοθελή αποκάλυψη», δηλαδή «την τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν όλοι όσα απέκρυψαν έσοδα στο παρελθόν και να αποδώσουν αυτό που τους αναλογεί στο ελληνικό Δημόσιο».

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας: «Τα χειρότερα έρχονται»

Με τη φράση «τα χειρότερα έρχονται» σχολίασε η ΝΔ την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό Συμβούλιο.  Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολίασε την αναφορά του Πρωθυπουργού ότι σήμερα κλείνει ένας δύσκολος κύκλος κατηγορώντας τον πως δεν τόλμησε να πει ότι ανοίγει ένας ακόμα δυσκολότερος.

«Επιδόθηκε σε απεραντολογία προσβλητικής προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού. Αδιαφορεί για την πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες καθώς από χθες ξεκίνησε η φορολογική τους σφαγή από την κυβέρνησή του. Και τα χειρότερα έρχονται…» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Περισσό το θράσος του κ. Τσίπρα», σχολιάζει το Ποτάμι

Ο κ. Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο ξεπέρασε ακόμη και τον εαυτό του στον γνώριμο ρόλο του: να λέει με τον πιο φυσικό τρόπο τα πιο μεγάλα ψέματα, σχολίασε το Ποτάμι. Κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό για περισσό θράσος, το κόμμα σημειώνει: «Ακούσαμε για “θετικά αποτελέσματα της οικονομίας το 2015”, όταν όλα τα στοιχεία καταγράφουν την καταστροφική πολιτική που έζησαν οι πολίτες. “Πετύχαμε την αξιολόγηση χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές», είπε, όταν όλοι θυμούνται τις υποσχέσεις για τις συντάξεις, το ΦΠΑ στα νησιά, τα κόκκινα δάνεια, το ΕΚΑΣ και ενώ την ίδια στιγμή στη Βουλή ήταν προς συζήτηση τροπολογίες που αναιρούσαν τις υποσχέσεις του. Ακόμη και για το χρέος-την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι δεν μπορεί οι ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ- προσπάθησε να την εμφανίσει ως κυβερνητική επιτυχία. H μόνη αλήθεια που είπε είναι ότι “η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη και ταλαιπωρημένη και αναζητά διέξοδο και προοπτική”. Αυτή την προοπτική καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι ότι δεν μπορεί να τη δώσει ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνησή του», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...