727
Κλαπ! Ο Τζορτζ Μίλερ, ο Ελληνας Τζορτζ Μίλερ, σκηνοθέτης των «Mad Max», στην άφιξή του στις Κάννες. Είναι πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής | REUTERS/Eric Gaillard

Από τον Μίλερ στον Γούντι ανάμεσα σε πράκτορες ασφαλείας

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2016, 08:29
Κλαπ! Ο Τζορτζ Μίλερ, ο Ελληνας Τζορτζ Μίλερ, σκηνοθέτης των «Mad Max», στην άφιξή του στις Κάννες. Είναι πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής
|REUTERS/Eric Gaillard

Από τον Μίλερ στον Γούντι ανάμεσα σε πράκτορες ασφαλείας

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2016, 08:29

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών ανοίγει αυλαία σήμερα Τετάρτη, το σκηνικό λίγο-πολύ γνώριμο: Χλιδάτα σκάφη, υπέρκομψες και υπέρκομψοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, κλισέ συνεντεύξεις στο κόκκινο χαλί, στο φόντο οι ψηλοί φοίνικες της παραλιακής Κρουαζέτ και απανταχού παρόν το ετερόκλητο πλήθος τουριστών.

Ομως η 69η διοργάνωση έχει μια ιδιαιτερότητα, εκείνη της απειλής μιας νέας τρομοκρατικής επίθεσης, μετά τα χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους σε Παρίσι και Βρυξέλλες, τον περασμένο Νοέμβριο και Μάρτιο αντίστοιχα. Ο φόβος αυτός εκφράστηκε και από επίσημα χείλη.

Ο υπουργός Eσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ έσπευσε ο ίδιος την Τρίτη στις Κάννες. Και υπογράμμισε ότι τα μέτρα ασφαλείας τις ημέρες διεξαγωγής του Φεστιβάλ θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, καθώς μεταξύ 11 και 22 Μαΐου η πόλη θα δεχθεί περισσότερους από 45.000 επισκέπτες. Πράκτορες υπηρεσιών ασφαλείας, εκατοντάδες αστυνομικοί και μονάδες ειδικών δυνάμεων θα βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή, για παν ενδεχόμενο.

2016-05-11T082540Z_15640234_LR1EC5B0NEG1A_RTRMADP_3_FILMFESTIVAL-CANNES-SECURITY
Πάνοπλοι άνδρες περιπολούν στους χώρους γύρω από το κτίριο του φεστιβάλ των Καννών (REUTERS).

«Ενάντια σε έναν εχθρό, που είναι αποφασισμένος να επιτεθεί οποιαδήποτε στιγμή, πρέπει να είμαστε σε ύψιστη επαγρύπνηση κάθε στιγμή», ήταν τα ακριβή λεγόμενά του και όλοι αντιλαμβάνονται πως η ομαλή έκβαση του φεστιβάλ έχει και έντονο συμβολισμό – μια απάντηση με τέχνη και δημιουργία απέναντι στην ωμότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων. Αλλωστε, αν κάτι χαρακτηρίζει την ιστορική διοργάνωση, είναι η δημιουργική σύγκρουση λάμψης, πολιτικής και τέχνης, με ταινίες που προκαλούν διχογνωμία – συχνά και διαμαρτυρίες – μα πάντοτε είναι πρώτης τάξης αφορμή για συζητήσεις ανάμεσα σε κριτικούς και σινεφίλ.

Οσοι παρακολουθούν στενά το φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, μπορούν να απαριθμήσουν περιστατικά, ιστορίες και σκάνδαλα, από μια εποχή πιο ασπρόμαυρη αλλά πολύ πιο λαμπερή. Και να θυμηθούν ότι τα τελευταία χρόνια, στο φεστιβάλ σπεύδει να κλέψει την παράσταση ο Γούντι Αλεν, παρουσιάζοντας εκεί, κάθε Μάιο, τη νέα του ταινία.

Ο 80χρονος αμερικανός σκηνοθέτης κηρύσσει και εφέτος την έναρξη με την πρεμιέρα της εκτός συναγωνισμού κομεντί «Café Society», με πρωταγωνιστή τον φέρελπι Τζέσι Αιζενμπεργκ και τις Κρίστεν Στιούαρτ και Μπλέικ Λάιβλι. Το «Café Society» είναι η 47η ταινία του Αλεν και σηματοδοτεί την επιστροφή του στα αγαπημένα του μονοπάτια της σάτιρας και της… τζαζ – μια συνταγή που δεν τον πρόδωσε ποτέ, αρκεί να θυμηθούμε το υπέροχο «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» του 2011.

2016-05-10T170943Z_60717517_LR1EC5A1BNWZE_RTRMADP_3_FILMFESTIVAL-CANNES
Το 69ο Φεστιβάλ Καννών όρισε τον ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Μίλερ πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής (REUTERS/Regis Duvignau)

Πέρυσι, ο «Αστακός» (The Lobster) του Γιώργου Λάνθιμου εξασφάλισε συμμετοχή στο κυρίως διαγωνιστικό μέρος, όμως φέτος η ελληνική παρουσία εξαντλείται σε προβολές σε παράλληλα προγράμματα. Στην Εβδομάδα της Κριτικής θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία «Limbo», της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, γυρισμένη στο Μεσολόγγι, καθώς και το ντοκιμαντέρ του Θάνου Αναστασόπουλου, «Τελευταία παραλία». Λίγα ακόμα ελληνικά… ίχνη στην ταινία «Γυρίζοντας τον κόσμο» των αδερφών Κουλέν, που γυρίστηκε στην Κύπρο, και στο «Ενα κάποιο βλέμμα», όπου θα εμφανιστεί ο Μάκης Παπαδημητρίου.

2016-05-10T165945Z_965901597_LR1EC5A1B7AYC_RTRMADP_3_FILMFESTIVAL-CANNES
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής Κίρστεν Ντανστ, Βαλέρια Γκολίνο και Βανέσα Παραντί (REUTERS/Jean-Paul Pelissier)

Το Χόλιγουντ θα δηλώσει ισχυρό παρών. Οσο κι αν οι Κάννες αποτελούν αδυναμία των σινεφίλ, το μεγάλο ενδιαφέρον των μέσων συγκεντρώνουν, όπως κάθε χρόνο, οι μεγάλοι αμερικανοί σταρ που θα φωτογραφηθούν στην Κρουαζέτ χαμογελώντας και προμοτάροντας, οι περισσότεροι, τις συμμετοχές τους σε ταινίες. Ράσελ Κρόου, Ράιαν Γκόσλινγκ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζόντι Φόστερ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Σαρλίζ Θέρον, Σον Πεν, Μαριόν Κοτιγιάρ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Πέδρο Αλμοδοβάρ και Ιγκι Ποπ είναι μερικές από τις επιβεβαιωμένες παρουσίες. Ο Ντε Νίρο υποδύεται στην ταινία «Hands of Stone» τον προπονητή του πυγμάχου Ρόμπερτ Ντούραν, ο Ιγκι Ποπ θα προωθήσει τον… εαυτό του, στο ντοκιμαντέρ «Gimme Danger», του Τζιμ Τζάρμους.

2016-05-10T154412Z_974092791_LR1EC5A17PDTW_RTRMADP_3_FILMFESTIVAL-CANNES
Οπως κάθε χρόνο από το 1998, η Chopard είναι και φέτος χορηγός του 69ου Φεστιβάλ Καννών (REUTERS/Regis Duvignau)

Και ενώ η ελληνική παρουσία αποδυναμώθηκε, η Ρουμανία, που πολλοί είχαν υποτιμήσει, παίρνει τη ρεβάνς με δύο παραγωγές. «Bacalaureat» η πρώτη, με σκηνοθέτη τον Κριστιάν Μουνγκίου, «Sicranevada» η δεύτερη, με σκηνοθέτη τον Κρίστι Πιού.

2016-05-10T103631Z_1883549580_LR1EC5A0TGLOI_RTRMADP_3_FILMFESTIVAL-CANNES
Η αφίσα του 69ου Φεστιβάλ Καννών αφιερώνει στην «Περιφρόνηση» του Ζαν Λικ Γκοντάρ (REUTERS/Regis Duvignau)

Τι κι αν δεν κέρδισε ποτέ τον Χρυσό Φοίνικα; Η επίσημη αφίσα του 69ου Φεστιβάλ Καννών είναι εμπνευσμένη από τα βήματα του Μισέλ Πικολί στην ταινία «Περιφρόνηση» (Le Mépris, 1963), του Ζαν Λικ Γκοντάρ. Η επιλογή συμβολική, καθώς η ταινία αναφέρεται στα γυρίσματα μιας… ταινίας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ομορφότερες που έχουν γυριστεί ποτέ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...