258
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο | Ηλίας Γιαννακάκης

Ντοκιμαντέρ: Καλάβρυτα, άνθρωποι και σκιές

Protagon Team 10 Μαΐου 2016, 11:39
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
|Ηλίας Γιαννακάκης

Ντοκιμαντέρ: Καλάβρυτα, άνθρωποι και σκιές

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2016, 11:39

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «Καλάβρυτα: Ανθρωποι και Σκιές» που θα προβληθεί στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ την Παρασκευή 13 Μαΐου. Μια συγκλονιστική ιστορία, αξεπέραστη στη συνείδηση των Ελληνων, μέσα από μια ψύχραιμη και πλήρη προσέγγιση.

IMAGE 35

Η παραγωγή του έγινε μετά από σχετική ανάθεση της Ενωσης Καλαβρυτινών Αθήνας και του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ο σκηνοθέτης Ηλίας Γιαννακάκης, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό, συνθέτει στοιχεία και μαρτυρίες για μία από τις πιο ζοφερές στιγμές της νεώτερης ιστορίας μας.

Η αφήγηση του ντοκιμαντέρ

Καλάβρυτα. Δεκέμβριος 1943. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού από 14 χρονών και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Αντίποινα, είπαν οι Γερμανοί, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες. Και απέμειναν οι μανάδες με τα μικρά παιδιά τους. Οσα γλίτωσαν, είναι σήμερα ηλικιωμένοι άνθρωποι. Και δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει.

IMAGE_36

Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο. Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δε σκότωναν τους Γερμανούς;  Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα; Και τι η λέξη καταστροφή; Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πάνω στη φρίκη, πρόκειται για μια ταινία συλλογικό – πορτρέτο των επιζώντων οι οποίοι προσπαθούν, 70 χρόνια τώρα, να καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη. Σημειώνουμε ότι το ντοκιμαντέρ απέσπασε το βραβείο της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Info:
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
Είσοδος ελεύθερη με σειρά

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...