346
Τα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, στον Παναμά, που ειδικεύεται στις υπεράκτιες εταιρείες | REUTERS/Carlos Jasso

Panama Papers: Eπτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2016, 21:33
Τα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, στον Παναμά, που ειδικεύεται στις υπεράκτιες εταιρείες
|REUTERS/Carlos Jasso

Panama Papers: Eπτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2016, 21:33

1. Τι είναι τα Panama Papers;

Είναι η μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων στην Ιστορία που έγινε ποτέ σχετικά με την υπεράκτια (offshore) οικονομική δραστηριότητα. Πρόκειται για 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος για να ερευνηθούν. Ο συνολικός όγκος τους πλησιάζει τα 2.600 gigabytes στοιχείων – για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, οι αποκαλύψεις των τηλεγραφημάτων των αμερικανικών πρεσβειών του WikiLeaks το 2010 είχαν όγκο μόλις 1,7 gigabytes.

2. Ποιοι αποκάλυψαν την υπόθεση;

Το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)Είναι μια διεθνής οργάνωση που προωθεί την ανεξάρτητη αποκαλυπτική δημοσιογραφία παγκοσμίως. Για την υπόθεση δούλεψαν περισσότεροι από 370 δημοσιογράφοι σε τουλάχιστον 80 χώρες.

3. Πώς έγινε η διαρροή;

Τα έγγραφα ήρθαν στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung από ανώνυμη πηγή. Συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης και φορείς στην μεγαλύτερη δημοσιογραφική έρευνα μέχρι σήμεραείναι οι: Aftenposten, ARD, BBC Panorama, CBC/Radio-Canada, Columbia University, De Tijd, El Confidencial, Gazeta Wyborcza, Guardian, Haaretz, Indian Express, Irish Times, Korea Center for Investigative Journalism/Newstapa, Kyiv Post, La Nacion, Le Matin Dimanche, Le Monde, L’Espresso, Miami Herald, NDR, OCCRP, Politiken, Premières Lignes, SVT, The Asahi Shimbun, The Australian Financial Review, Trouw, TVI24, UOL, Vedemosti, WDR και περισσότεροι από 70 ακόμα ειδησεογραφικοί οργανισμοί στον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και το Protagon.gr

4. Πού έγινε η αποκάλυψη;

Στο microsite του ICIJ The Panama Papers, το οποίο συνοδεύεται από τον περιγραφικό τίτλο «Πολιτικοί, Εγκληματίες και η Βιομηχανία της Απάτης που Κρύβει το Χρήμα τους».

5. Γιατί «Panama Papers»;

Στον Παναμά έχει την έδρα της η δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca,  η οποία εξειδικεύετα στην ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών και από την οποία προέρχεται η διαρροή εγγράφων. Τα εσωτερικά αρχεία της εν λόγω εταιρείας είναι αυτά που ερευνούν οι δημοσιογράφοι εδώ και έναν χρόνο.

6. Γιατί δεν δημοσιεύονται όλα τα ονόματα των εμπλεκομένων;

To ICIJ θα δημοσιεύσει τα ονόματα και τις συνδεόμενες υπεράκτιες εταιρείες, σε ειδική εφαρμογή στην διεύθυνση ICIJ.org στις αρχές Μαiου. Εως τότε τα συνεργαζόμενα μέσα έχουν δεσμευθεί να μην δημοσιεύσουν άκριτα καταλόγους ονομάτων και offshore εταιρειών απλά και μόνο για «αίμα στην αρένα».

7. Γιατί παρόλα αυτά δημοσιεύτηκαν κάποια ονόματα;

Βασική προϋπόθεση για τα δημοσιεύματα των συνεργαζόμενων μέσων είναι να θίγονται ζητήματα ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος και όχι να υπάρξει απλά ονοματολογία ή «λιστολογία». Οπως και σε προηγούμενα διασυνοριακά πρότζεκτ, το ICIJ έχει ζητήσει από τους συνεργάτες τους να τηρούν τους κανόνες της ερευνητικής δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ετσι, π.χ. δημοσιεύεται το όνομα του Λιονέλ Μέσι καθώς αυτός εμπλέκεται σε υπόθεση φοροδιαφυγής στην Ισπανία και αναμένεται να δικαστεί.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...