679
Ο Χάρισον Φορντ στα νιάτα του, ως Ιντιάνα Τζόουνς. Τώρα η Disney τον θέλει ξανά στον ρόλο του αρχαιολόγου | Sportsphoto Ltd/Allstar

Πέμπτη φορά Ιντιάνα Τζόουνς

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2016, 08:51
Ο Χάρισον Φορντ στα νιάτα του, ως Ιντιάνα Τζόουνς. Τώρα η Disney τον θέλει ξανά στον ρόλο του αρχαιολόγου
|Sportsphoto Ltd/Allstar

Πέμπτη φορά Ιντιάνα Τζόουνς

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2016, 08:51

Επιστρέφει. Το μαστίγιο, το καπέλο, το στραβό χαμόγελο και αυτούσιος ο (πολύ γερασμένος) Χάρισον Φορντ στις μπότες του Ιντιάνα Τζόουνς. Σκηνοθετεί και πάλι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, στον ρόλο των παραγωγών επιστρέφουν οι Καθλίν Κένεντι και ο Φρανκ Μάρσαλ, ενώ κάποιον ρόλο στη συγγραφή σεναρίου θα έχει για ακόμη μία φορά ο Τζορτζ Λούκας, ο δημιουργός του ήρωα και της κινηματογραφικής σειράς πίσω στις αρχές των 80s.

Ολοι γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν κάποτε μια πέμπτη απόπειρα ύστερα από την τελευταία – και όχι τόσο πετυχημένη – παραγωγή «Ιντιάνα Τζόουνς και το Bασίλειο του Kρυστάλλινου Kρανίου», το 2008. Αλλωστε, για ποιον λόγο θα εξαγόραζε η Disney από την Paramount, τα δικαιώματα διαμοιρασμού και μάρκετινγκ μελλοντικών ταινιών το 2013, αν δεν σκόπευε να φτιάξει μελλοντικές ταινίες;

Αυτό που βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση ήταν το πρόσωπο που θα υποδυόταν τον διάσημο αρχαιολόγο. Ακόμη και όταν ο ίδιος ο 74χρονος σήμερα ηθοποιός δήλωνε με ενθουσιασμό ότι πάντα θα τον ενδιαφέρει η επιστροφή σε «έναν χαρακτήρα που έχει ιστορία και προοπτική, μία ζωηρή ταινία που ταξιδεύει το κοινό και έχει τον Στίβεν Σπίλμπεργκ ως σκηνοθέτη», ακούγονταν ονόματα που ίσως ενσάρκωναν έναν νέο ήρωα που θα εκτόπιζε τον Φορντ: Ο Μπράντλεϊ Κούπερ, ο Κρις Πατ και ο Σία ΛαΜπαφ, που συμμετείχε στην τελευταία και εν πολλοίς αποτυχημένη ποιοτικά παραγωγή του 2008, ως γιος του Τζόουνς. Ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ βέβαια είχε σημειώσει μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι «θέλω να έχω κάνει πέντε ταινίες με τον Χάρισον και τέσσερις ταινίες με τον Τομ Χανκς. Μετά θα πρέπει να κάνω άλλη μια με τον Tομ για να είναι 5-5. Και μετά θα κάνω ταινίες μόνο με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις».

GettyImages-81137973
Ο Χάρισον Φορντ ανάμεσα στον Τζορτζ Λούκας και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ το 2008. Ο Λούκας έχει πουλήσει την εταιρεία του στην Disney. Που επιστρατεύει τους δύο άλλους για να αναστήσει τη σειρά (Getty Images)

Και λίγο αφότου στέφθηκε με επιτυχία ένα άλλο comeback του Χάρισον Φορντ από το μακρινό 1980 και από έναν ακόμη πιο μακρινό γαλαξία, ο ρόλος κλείδωσε και η ημερομηνία ορίστηκε: 19 Ιουλίου του 2019, ο Ιντι επιστρέφει με τη σκηνοθετική υπογραφή του Σπίλμπεργκ και τον Φορντ στον κεντρικό ρόλο του αρχαιολόγου. Βλέπετε η Disney έχει αντιληφθεί ότι ο αμερικανός ηθοποιός, ακόμη και αν έχει πατήσει προ πολλού τα 70, είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας των δύο χολιγουντιανών «προϊόντων» που, αφότου εξαγόρασε τη Lucasfilm το 2012, της ανήκουν – και της χαρίζουν δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Χαν Σόλο, μαζί με τους άλλους δύο βετεράνους του «Star Wars», την Πριγκίπισσα Λέια και τον Λουκ Σκάιγουοκερ, ήταν το νήμα που συνέδεε την έβδομη ταινία του «Πολέμου των Αστρων» με την πρώτη -και πιο αυθεντική για τους fan- τριλογία της σειράς. Ο Φορντ ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος πρωταγωνιστής της ομάδας και αναδείχθηκε ως ο ηθοποιός με τις μεγαλύτερες εισπράξεις στην ιστορία του Χόλιγουντ.

Γιατί να μην θέλει η Disney να συνεχίσει να εξαργυρώνει την εμπορικότητα των ηρώων του Φορντ – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, θα παίξει το 2017 και έναν άλλον ήρωα από το παρελθόν, αυτόν του Ρικ Ντέκαρντ στη συνέχεια του «Blade Runner»;

«Ο Ιντιάνα Τζόουνς είναι ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες στην ιστορία του κινηματογράφου. Είναι σπάνιο να έχεις έναν τόσο ιδανικό συνδυασμό σκηνοθέτη, παραγωγών, ηθοποιού και ήρωα», δήλωσε ενθουσιασμένος ο διευθυντής της Disney, Αλαν Χορν, ο οποίος τρίβει τα χέρια του για τη συνέχεια μίας σειράς που έχει αποφέρει συνολικά δύο δισ. δολάρια στα ταμεία.

Βέβαια, μολονότι το τελευταίο επεισόδιο «Πόλεμος των Αστρων: Η δύναμη ξυπνά», στέφθηκε με επιτυχία (με εισπράξεις ύψους 1 δισ. δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ) και ο Φορντ είναι απαραίτητο στοιχείο για τους πιστούς οπαδούς της παραγωγής, το «Star Wars» του 2015 είχε ανάγκη και από το φρέσκο αίμα που έδωσαν οι νέοι πρωταγωνιστές στην ταινία. Και εκεί βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στις δύο κινηματογραφικές σειρές: ο «Πόλεμος των Αστρων» έχει ένα ολόκληρο σύμπαν, αμέτρητους πλανήτες και άλλα τόσα είδη να εξερευνήσoυν οι ήρωές του. Δεν χρειάζεται πάντα τον Χαν Σόλο. Το «Ιντιάνα Τζόουνς» έχει έναν αρχαιολόγο και γι’ αυτόν χρειάζεται τον Φορντ. Τουλάχιστον μέχρι να τα παρατήσει ο ίδιος ο ηθοποιός. Διότι το καλοκαίρι του 2019 όταν θα κάνει την πρεμιέρα της η ταινίας ο Φορντ θα έχει κλείσει πια τα 77 του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...