1255
| Photo by Clive Rose/Getty Images/Ideal Images

Οι Μπέμπηδες ετοιμοι να προδώσουν τις αρχές τους για τον Μουρίνιο

Sportscaster Sportscaster 10 Φεβρουαρίου 2016, 12:12

Οι Μπέμπηδες ετοιμοι να προδώσουν τις αρχές τους για τον Μουρίνιο

Sportscaster Sportscaster 10 Φεβρουαρίου 2016, 12:12

Ο Ζοσέ Μουρίνιο το είπε στους φίλους του, και εκείνοι στην Daily Mail. Η βρετανική εφημερίδα έγραψε -στην ηλεκτρονική της έκδοση- λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ότι η συνεργασία του διάσημου πορτογάλου προπονητή με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κλείδωσε. Αλλά ο πρώην τεχνικός της Τσέλσι θα πιάσει δουλειά στο Ολντ Τράφορντ μετά το τέλος της σεζόν, το προσεχές καλοκαίρι. Ακόμη κι αν η πληροφορία δεν είναι ακριβής, αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο. Και το πιο λογικό.

Μια σειρά γεγονότων δείχνει ότι ο «Special One» θα κάνει το όνειρο της ζωής του -να καθοδηγήσει τη Γιουνάιτεντ- πραγματικότητα. Επίσης, ότι ο ίδιος δεν έχει καμια αμφιβολία πως το Μάντσεστερ θα είναι ο επόμενος σταθμός της ένδοξης καριέρας του. Αλλά και το εφαλτήριό του για να πάρει εκδίκηση από τον «φίλο» του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι που τόλμησε να τον απολύσει δυο φορές: μια το 2007 και μια στις 17 του περασμένου Δεκεμβρίου. Στις ομάδες στις οποίες εργάστηκε στο παρελθόν, πάντα ο Μουρίνιο διάλεγε ο ίδιος τη στιγμή που θα αποχωρήσει. Γι αυτό -όπως λέει το περιβάλλον του- δεν θα συγχωρήσει ποτέ τον ρώσο μεγιστάνα, που τσαλάκωσε τον εγωισμό του. Ιδίως την τελευταία φορά, που έφυγε από τις εγκαταστάσεις της Τσέλσι καλύπτοντας το πρόσωπό του μπροστά στα φλας και τις κάμερες. Σαν να ήταν κανένας εγκληματίας.

Η αίσθηση ότι ο πορτογάλος θα πάει στη Γιουνάιτεντ, είχε αρχίσει να καλλιεργείται ήδη από την επομένη της απόλυσής του. Τότε οι Times είχαν αποκαλύψει πως -μέσα στο πρώτο 24ωρο- είχε δεχτεί τηλεφώνημα από τους «κόκκινους διαβόλους», που ήθελαν να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του. Αργότερα, η ισπανική El Pais έγραψε ότι και ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, μίλησε μαζί του (όταν αποφάσισε να απολύσει τον Ράφα Μπενίτεθ και προτού καταλήξει στον Ζινεντίν Ζιντάν) για το ενδεχόμενο να (ξανα)συνεργαστούν. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε -εμμέσως πλην σαφώς- με την επίσκεψη του Σέρχιο Ράμος και άλλων δυο παικτών της Ρεάλ στο γραφείο του προέδρου τους, για να του δηλώσουν ότι οι ποδοσφαιριστές του συλλόγου δεν τον θέλουν πίσω. Ετσι κι αλλιώς, σύμφωνα με την El Pais, ο Μουρίνιο είχε απαντήσει στον Πέρεθ ότι προτιμά να περιμένει την πρόταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Κατόπιν ο αγγλικός Τύπος αποκάλυψε, τι είναι αυτό που καθυστερεί τη συμφωνία του Μουρίνιο με τη Γιουνάιτεντ: ο σύλλογος του Μάντσεστερ ήθελε να εξαντλήσει τις -ελάχιστες- πιθανότητες που είχε, να πείσει τον Πεπ Γκουαρντιόλα να προτιμήσει την κόκκινη πλευρά της πόλης. Κι όταν εκείνος επέλεξε την μπλε, και ανακοινώθηκε η συνεργασία του με τη Μάντσεστερ Σίτι, ο δρόμος του Μουρίνιο προς το «Ολντ Τράφορντ» άνοιξε διάπλατα.

Προσφάτως, κοινό ρεπορτάζ των Independent και ESPN έκανε λόγο για ένα γράμμα που έστειλε ο πορτογάλος τεχνικός στη διοίκηση της Γιουνάιτεντ. Για την ακρίβεια, ήταν μια έκθεση έξι σελίδων, στην οποία ο Μουρίνιο εξέθετε τα σχέδιά του για την αναγέννηση της ομάδας. «Δεν περνάει από το μυαλό κανενός, ότι ένας προπονητής όπως είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο στέλνει επιστολές σε συλλόγους για να ζητήσει δουλειά. Είναι γελοίο και απόλυτη ανοησία», απάντησε οργισμένος ο μάνατζέρ του, Ζόρζε Μέντες. Πράγματι, όπως διευκρινίστηκε αργότερα, ο Μουρίνιο δεν παρακαλούσε να τον προσλάβουν. Είχε ήδη συμφωνήσει με τη Γιουνάιτεντ – και αυτή ήταν μια ανάλυση για το τι χρειάζεται η ομάδα, την οποία του είχε ζητήσει το ΔΣ του συλλόγου. Το φοβερό -έτσι κι αλλιώς- είναι ότι η διοίκηση της Γιουνάιτεντ δεν μπήκε στον κόπο να διαψεύσει τα δημοσιεύματα περί αλληλογραφίας της με τον Μουρίνιο, για να στηρίξει τον σημερινό προπονητή της, τον Λουίς φαν Χάαλ, που έχει συμβόλαιο για άλλον ένα χρόνο. Ο οποίος έβλεπε να πωλούνται έξω από το «Ολντ Τράφορντ» κασκόλ της ομάδας του με τη φωτογραφία του Μουρίνιο, και άκουγε τους οπαδούς της στην εξέδρα να τραγουδούν το όνομα του υποψηφίου διαδόχου του (στο παιχνίδι κόντρα στη Νόριτς)…

«Κοιτάζω τον Ζοσέ και βλέπω τον εαυτό μου σε πολλά στοιχεία της συμπεριφοράς του. Θαυμάζω την πολύ ισχυρή προσωπικότητά του, που είναι χαρακτηριστικό των ηγετών», έλεγε για τον Μουρίνιο ο Αλεξ Φέργκιουσον

Ακολούθησε η πρώτη συνέντευξη του Μουρίνιο μετά την απόλυσή του από την Τσέλσι, στην οποία ο πορτογάλος αποκάλυψε ένα σημαντικό στοιχείο του παζλ «πού θα πάει ο Μουρίνιο;». «Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, ότι το σπίτι μας, ως οικογένεια, θα παραμείνει στην Αγγλία», απάντησε στο GQ, όταν ρωτήθηκε για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Και πόσα είναι, δηλαδή, τα αγγλικά κλαμπ που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις απεριόριστες φιλοδοξίες του και να τις υποστηρίξουν με το αναγκαίο μπάτζετ; Η Μάντσεστερ Σίτι, που συμφώνησε με τον Γκουαρντιόλα. Η Λίβερπουλ, η οποία μόλις πριν από μερικούς μήνες προσέλαβε τον Κλοπ. Η Αρσεναλ, που δεν προκύπτει από πουθενά ότι θέλει να διώξει τον Βενγκέρ. Αλλωστε, ενδιαφέρεται περισσότερο για το ταμείο της και λιγότερο για την τροπαιοθήκη της. Και απομένει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με έναν προπονητή που μετράει εβδομάδες. Οπότε;

Ποτέ ο Μουρίνιο δεν ανέλαβε μια ομάδα στη μέση της αγωνιστικής περιόδου. Είναι αρχή του. Πιστεύει ότι δεν μπορεί να δουλέψει σωστά, με ποδοσφαιριστές που έχει επιλέξει και έχει προετοιμάσει κάποιος άλλος. Ακόμη κι αν όντως έκλεισε στη Γιουνάιτεντ, ακόμη κι αν αύριο ο φαν Χάαλ απολυθεί, ο πορτογάλος θα περιμένει το καλοκαίρι για να κάνει την εμφάνισή του. Αλλά και η Γιουνάιτεντ, θεωρείται απίθανο να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία τους, όσο ο ολλανδός θα είναι προπονητής της. Η αναστάτωση θα μπορούσε να καταδικάσει την προσπάθεια για έξοδο στο προσεχές Champions League – και κάτι τέτοιο θα σήμαινε οικονομική καταστροφή. Αλλωστε, δεν θα το ήθελε και ο ίδιος ο Μουρίνιο, λόγω της φιλίας και της αμοιβαίας εκτίμησης που τον συνδέει με τον φαν Χάαλ.

«Κοιτάζω τον Ζοσέ και βλέπω τον εαυτό μου σε πολλά στοιχεία της συμπεριφοράς του. Θαυμάζω την πολύ ισχυρή προσωπικότητά του, που είναι χαρακτηριστικό των ηγετών», έλεγε για τον Μουρίνιο ο Αλεξ Φέργκιουσον, πριν ακόμη αποφασίσει να βάλει τέλος στην καριέρα του. Πολλοί πίστευαν -τότε- ότι ο επί 27 χρόνια τεχνικός ηγέτης της Γιουνάιτεντ θα του έδινε το δαχτυλίδι. Αποχωρώντας, όμως, ο σκωτσέζος επέλεξε τον Ντέιβιντ Μόγιες. Με τις γνωστές συνέπειες. Γιατί, άραγε, ο Σερ Αλεξ δεν προτίμησε τον πορτογάλο που θαύμαζε, με τον οποίο βρίσκονταν συχνά για να μοιραστούν ένα μπουκάλι κρασί;

Επειδή, παρ’ όλα αυτά, ο Μουρίνιο δεν ταιριάζει με την κουλτούρα των «μπέμπηδων», εξηγούσαν οι ποδοσφαιρικοί αναλυτές. Ο Μουρίνιο βάζει τον εαυτό του πάνω από την εκάστοτε ομάδα του – και η Γιουνάιτεντ είναι πολύ μεγάλος σύλλογος, για να ανεχθεί κάτι τέτοιο. Ο Μουρίνιο πλακώνεται με όλους γύρω του, ενώ η Γιουνάιτεντ είναι ένα κλαμπ που βασίζεται στην αρμονική συνεργασία των στελεχών του. Ο Μουρίνιο ενδιαφέρεται πρωτίστως για την τακτική και οι ομάδες του παίζουν πολύ αμυντικά, ενώ η Γιουνάιτεντ έχει το επιθετικό και θεαματικό ποδόσφαιρο στην ψυχοσύνθεσή της. Ο Μουρίνιο δεν εμπιστεύεται άπειρους παίκτες και ποτέ δεν έχει δώσει ευκαιρίες σε νεαρά ταλέντα, ενώ η Γιουνάιτεντ είναι περήφανη για τις ακαδημίες της, που τροφοδοτούν ασταμάτητα -εδώ και δεκαετίες- την πρώτη ομάδα.

Αρα, πώς είναι δυνατόν, η Γιουνάιτεντ να προδώσει τις αρχές της και να συνεργαστεί με τον Μουρίνιο; Επειδή τώρα -πάνω απ’ όλα- διψάει για επιτυχίες, είναι η απάντηση. Οπως ακριβώς ο πορτογάλος, μετά το τελευταίο στραπάτσο του. Πέρα από τη μεγάλη πρόκληση που αποτελεί για κάθε προπονητή ο πάγκος του «Ολντ Τράφορντ», στη Γιουνάιτεντ ο Μουρίνιο θα έχει έξτρα κίνητρα: Να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα πάρει τίτλο στην Premier League με δύο διαφορετικές ομάδες. Να κατακτήσει το Champions League με ακόμη μια (τρίτη) ομάδα. Να αποδείξει στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς πως, πάλι, έκανε λάθος που τον έδιωξε. Γιατί, για τις σπάνιες αποτυχίες του, φταίνε πάντα οι παίκτες του. Και, βεβαίως, να τα καταφέρει -του χρόνου- καλύτερα από τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Τον μοναδικό προπονητή που κατάφερε να ξεπεράσει τον δικό του μύθο.

Οπως όλα δείχνουν, οι δυο κορυφαίοι τεχνικοί του κόσμου θα κατοικούν -από το καλοκαίρι- στο ίδιο πρωτάθλημα αλλά και στην ίδια πόλη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...