531
Λογικό το συγκρατημένο μειδίαμα. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε «πιο ευχαριστημένος σήμερα σε σχέση με την πρώτη μέρα» | INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εως τέλη Φεβρουαρίου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2016, 18:46
Λογικό το συγκρατημένο μειδίαμα. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε «πιο ευχαριστημένος σήμερα σε σχέση με την πρώτη μέρα»
|INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εως τέλη Φεβρουαρίου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2016, 18:46

Τόσο στον φόρο εισοδήματος, όσο στο Ασφαλιστικό, υπήρξε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική τους. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι όλες οι πλευρές κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε εύλογο χρόνο. «Καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι Θεσμοί επιδιώκουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στα τέλη του μήνα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Ολοι εστιάζουμε στην προσπάθειά μας να τελειώσει η αξιολόγηση στις 26 με 28 Φλεβάρη», όπως δήλωσε. «Το κυρίαρχο είναι ότι αντιλαμβάνονται τις θέσεις της κυβέρνησης για μη μείωση συντάξεων», συμπλήρωσε.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρούν μέσα στην Παρασκευή από τη χώρα και αναμένεται να επιστρέψουν στα μέσα του μήνα (χωρίς όμως να είναι προσδιορισμένη αυτήν τη στιγμή η ημερομηνία) για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον υπουργό. «Εχουμε κάθε προσδοκία ότι θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε, ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία φάση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Προσέθεσε, επίσης, ότι «και οι εκπρόσωποι θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά παραμένει ως ορόσημο η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Φεβρουαρίου». «Το καλό είναι ότι και στον φόρο εισοδήματος και στο Ασφαλιστικό έχουμε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική. Στη λογική των μεταρρυθμίσεων έχουμε κοινή βάση», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μη μειωθούν οι συντάξεις», σημείωσε.

«Αν με ρωτούσατε», είπε, «είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα σε σχέση με την πρώτη μέρα». Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα δημοσιονομικά είπε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και για αυτά.

Η συνάντηση

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των Θεσμών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στην πρώτη φάση της. Στη συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ασφαλιστικό, Φορολογικό και κόκκινα δάνεια ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις.

«Θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων» εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας κ. Σταθάκη με το κουαρτέτο. Το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να δώσει παράταση στους δανειολήπτες που δεν έχουν προλάβει να επικαιροποιήσουν και να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για υπαγωγή στον «νόμο Κατσέλη».

«Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την πρώτη αξιολόγηση»

Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών για την πρώτη αξιολόγηση, ανέφερε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, ενώ επεσήμανε ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά». Οι συνομιλίες των δύο πλευρών κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, και πρόσθεσε ότι η διαδικασία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

«Οι συζητήσεις είναι επικοδομητικές. Σημειώνουμε πρόοδο σε όλα τα σημεία» τα οποία είναι «απαραίτητα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μέτρα για την επίτευξη των στόχων για το 2016 αλλά και των μεσοπρόθεσμων στόχων, στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

«Η πρώτη αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη. Ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων ολοκληρώθηκε και οι αποστολές επιστρέφουν στις πρωτεύουσες έτσι ώστε να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Σύντομα θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...