673
O Kυριάκος Μητσοτάκης κατεβαίνει από το βήμα στην πρόσφατη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, υπό το βλέμμα του Αλέξη Τσίπρα | Νίκος Λιμπερτάς/ SOOC

Οι εκλογές του δραπέτη

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 31 Ιανουαρίου 2016, 09:46
O Kυριάκος Μητσοτάκης κατεβαίνει από το βήμα στην πρόσφατη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, υπό το βλέμμα του Αλέξη Τσίπρα
|Νίκος Λιμπερτάς/ SOOC

Οι εκλογές του δραπέτη

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 31 Ιανουαρίου 2016, 09:46

Η εργασιοθεραπεία, που έχει επιβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις βαθμίδες της γαλάζιας πυραμίδας μαρτυρά μεταξύ άλλων και την ενδόμυχη αγωνία για τον πολιτικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Αν και πριν από λίγες εβδομάδες η σκέψη και μόνο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες παρέπεμπε σε σενάρια… θερινής νυκτός, όπως ομολογούν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, τώρα πλέον τίποτα δεν μπορεί να απορρίπτεται ως απίθανο. Μάλιστα, φωτοσκιάζοντας μία τέτοια προοπτική, γαλάζια στελέχη κάνουν λόγο για τις «εκλογές του δραπέτη», πιθανολογώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφύγει να αναμετρηθεί με τα αδιέξοδα, που ο ίδιος δημιούργησε.

Στη γαλάζια ανάλυση κυριαρχούν οι εξής παράμετροι: ο συνεχώς αυξανόμενος λογαριασμός του Ασφαλιστικού και η δυναμική αντίδραση συγκεκριμένων κλάδων, η αποξένωση του ΣΥΡΙΖΑ από τον αγροτικό κόσμο, οι απειλές των εταίρων μας για εξοβελισμό της χώρας από τη Συνθήκη του Σένγκεν και η δημοσκοπική υπεροχή, που φαίνεται ότι απολαμβάνει εσχάτως η ΝΔ. Αθροιζόμενα όλα τα παραπάνω, σημειώνει το περιβάλλον Μητσοτάκη, συνθέτουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όπως επισημαίνεται, φέρουν τον κ. Τσίπρα να φλερτάρει με επιλογές προστασίας του προσωπικού του πολιτικού κεφαλαίου, παρά την παραδοχή ότι πιθανές εκλογές και μάλιστα πριν από το φθινόπωρο θα άφηναν την χώρα μετέωρη στο κενό.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει και τις προθέσεις των εταίρων μας στην Ευρώπη περί των ελληνικών πολιτικών εξελίξεων, καθώς στα μέσα Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εχει -σύμφωνα με πληροφορίες- κλείσει ραντεβού με τους Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και με την ηγεσία του ΕΛΚ. Ήδη έχει διαμηνυθεί από τις Βρυξέλλες ότι δεν θα γίνει ανεκτή η διασάλευση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Το ίδιο ξεκάθαρος, πάντως, μοιάζει να είναι και ο κ. Μητσοτάκης, που υπογραμμίζει ότι η ΝΔ δεν θα μετέχει σε ενδεχόμενη οικουμενική κυβέρνηση, ούτε σε κάποια άλλη που ενδεχομένως θα προκύψει από την παρούσα Βουλή με στόχο να αναχαιτίσει πιθανές πιέσεις, που θα μπορούσαν να του ασκηθούν από διάφορες κατευθύνσεις.

Γαλάζιοι επιτελείς παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι η ΝΔ είναι ανέτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας εκλογικής αναμέτρησης. Ανησυχούν μήπως ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις διαταράξουν τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες

Είναι, επίσης, πρόδηλο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί εκλογές, προτού ολοκληρωθεί η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Θεωρεί το τακτικό Συνέδριο του κόμματος στα μέσα Απριλίου κομβικό σταθμό της ολικής επανεκκίνησης, που επιχειρεί σε ένα κουρασμένο από τις συνεχείς ήττες κόμμα. Γαλάζιοι επιτελείς παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι η ΝΔ είναι ανέτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας εκλογικής αναμέτρησης. Ανησυχούν μήπως ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις διαταράξουν τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες, που πασχίζει να διατηρήσει η νέα ηγεσία, στον απόηχο μιας ταραχώδους και μακρόσυρτης προεκλογικής περιόδου.

Η επιφανειακή εσωκομματική ηρεμία λέει μόνο τη μισή αλήθεια. Μολονότι αμφισβήτηση, συντεταγμένη τουλάχιστον, της νέας ηγεσίας δεν υπάρχει προς το παρόν, αυτό δεν σημαίνει πως δεν γίνεται αισθητή η υπόκωφη δυσαρέσκεια από το ευρύτερο περιβάλλον του Βαγγέλη Μειμαράκη, όπως είναι για την παραμονή του Ανδρέα Παπαμιμίκου, ως γραμματέα του κόμματος έως το επερχόμενο Συνέδριο. Τα ίδια στελέχη δεν αισθάνονται, εξάλλου, καθόλου άνετα με την δυναμική επανάκαμψη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και των ανθρώπων του στη νέα αρχιτεκτονική της Λεωφόρο Συγγρού. Σε κάθε περίπτωση το καραμανλικό μπλοκ δεν δείχνει διάθεση να αναμετρηθεί με τη νέα ηγεσία, κάτι, πάντως, που είναι προσωρινό, καθώς, στο Συνέδριο του Απριλίου άπαντες θα μετρήσουν δυνάμεις στη μάχη της Πολιτικής Επιτροπής.

Πριν από το Συνέδριο, ωστόσο, οι πρώτες αναγνωριστικές βολές θα πέσουν στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος φαίνεται να προωθεί για λογαριασμό της νέας ηγεσίας τον Βασίλη Γεωργιάδη, νυν υπεύθυνο επαρχιακού της ΟΝΝΕΔ, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στο στρατόπεδο των καραμανλικών. Στον αντίποδα, ο νυν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, φέρεται να υποστηρίζει τον Απόστολο Μπακόλα, γραμματέα της Δ.Α.Π. Το αποτέλεσμα του Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα του Συνεδρίου του κόμματος, οι διεργασίες, όμως, στο παρασκήνιο αποκαλύπτουν την καχυποψία μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και την πρόθεση του καραμανλικού μπλοκ να διαμορφώσει τέτοιες ισορροπίες, που να μην απομακρύνουν το κόμμα από την καραμανλική παράδοση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...