957
Οι παίκτες του Ολυμπιακού στη media day στο ΣΕΦ. Θα μπορέσουν να κοντράρουν τον ΠΑΟ; | IntimeSports

2+3+2+7 = η νέα Basket League

Sportscaster Sportscaster 6 Οκτωβρίου 2018, 12:29
Οι παίκτες του Ολυμπιακού στη media day στο ΣΕΦ. Θα μπορέσουν να κοντράρουν τον ΠΑΟ;
|IntimeSports

2+3+2+7 = η νέα Basket League

Sportscaster Sportscaster 6 Οκτωβρίου 2018, 12:29

Ερώτηση πρώτη: Σε ποια κατηγορία θα αγωνίζεται, εφέτος, ο Ηφαιστος Λήμνου στο μπάσκετ;

Ερώτηση δεύτερη: Ποιος προπονητής θα κοουτσάρει τον Πανιώνιο;

Ερώτηση τρίτη: Σε ποιο κανάλι θα βλέπουμε τα παιχνίδια της Basket League 2018-2019;

Εάν στους δέκα φανατικούς φίλους του μπάσκετ δεν απαντήσουν και οι δέκα, «στην Α1, ο Κρις Χουγκάζ, στην ΕΡΤ και το Cosmote Sports», τότε έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι το ελληνικό πρωτάθλημα έχει χάσει το ενδιαφέρον του κοινού του. Αυτό δείχνει και η συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ενδεκα από τις 14 ομάδες τα παραχώρησαν στην ΕΡΤ, με συνοπτικές διαδικασίες. Η αγορά πλήρωσε μόνο για τα (εντός έδρας) ματς του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.

Ακόμη κι όσοι ισχυρίζονται ότι «το νέο πρωτάθλημα θα είναι το καλύτερο των τελευταίων ετών», παραδέχονται πως ο τίτλος θα βαφτεί -πάλι- πράσινος ή κόκκινος. Οπως συμβαίνει τα 16 τελευταία χρόνια. Καμία ομάδα δεν δείχνει ικανή να διαταράξει την εναλλασσόμενη παντοκρατορία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Ούτε, καν, να φτάσει στη σειρά των τελικών. Η νέα Basket League, που αρχίζει σήμερα, θα είναι τεσσάρων «ταχυτήτων». Οι δυο ευρωλιγκάτοι θα μονομαχήσουν για την πρωτιά. ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Προμηθέας θα παλέψουν για την τρίτη θέση. Λαύριο και Αρης θα παίξουν το μπασκετάκι τους χωρίς άγχος. Για όλους τους υπόλοιπους, η έβδομη – όγδοη θέση είναι ο ουρανός.

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Στη λίγκα VTB η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν χάνει το πρωτάθλημα, ποτέ. Στην Ισπανία κυριαρχεί το δίπολο Ρεάλ – Μπαρτσελόνα, που την τελευταία δεκαετία έχει «σπάσει» μια δυο φορές. Το Ισραήλ, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δεν γνώριζε άλλη πρωταθλήτρια από τη Μακάμπι. Στη δική μας, όμως, οι «αιώνιοι» μπορεί να ολοκληρώσουν τη σεζόν χάνοντας μόνον ο ένας από τον άλλον. Με 25-1 ή 24-2. Πόσο βαρετό… Ευτυχώς που τώρα υπάρχει και το Basketball Champions League, το οποίο προσφέρει στις καλύτερες από τις υπόλοιπες ομάδες ένα στόχο. Για να μη νιώθουν ότι… πυροβολούν στον αέρα.

Η αλήθεια είναι πως δεν μας φταίει μόνο το ολιγοπώλιο της κορυφής. Από το ελληνικό μπάσκετ απουσιάζει και η οικονομική άνεση των περασμένων δεκαετιών. Ολες οι ομάδες μας είναι «μνημονιακές», ακόμη και ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό, σε σχέση με ‘κείνα τα χρόνια που το χρήμα έρρεε άφθονο. Πλέον, οι ξένοι που έρχονται στα μέρη μας δεν παίρνουν πολλά. Γι’ αυτό και -οι περισσότεροι- δεν δίνουν πολλά. Το καλό, εφέτος, είναι ότι 13 από τις 14 ομάδες (πλην Πανιωνίου) έχουν επιλέξει δοκιμασμένους ξένους, που έχουν ξαναπεράσει από την Basket League. Το ακόμη καλύτερο είναι ότι οι περισσότερες σχεδιάζουν να δώσουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έλληνες παίκτες.

Ο Λούκα Μπάνκι δίνει οδηγίες στους παίκτες της ΑΕΚ. Ο Δικέφαλλος επένδυσε σε έναν προπονητή μακράς πνοής (ΙΝΤΙΜΕSports)

Εάν υπάρχει μια ομάδα που θα μπορούσε να ορθώσει το ανάστημά της στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, αυτή είναι η ΑΕΚ. Οχι τώρα, όμως. Οχι ακόμη. Μετά την περυσινή, ονειρεμένη της σεζόν, θα επιδιώξει να κάνει άλλο ένα βήμα μπροστά. Να σταθεροποιηθεί στο top επίπεδο. Γι’ αυτό προσέλαβε τον Λούκα Μπάνκι, έναν κόουτς μακράς πνοής, και απέκτησε ηγέτη επιπέδου Ευρωλίγκας (τον Γιόνας Ματσιούλις).

Αντιθέτως, οι δυο σύλλογοι της μπασκετομάνας Θεσσαλονίκης φαίνεται πως θα αναπολούν για πολύ καιρό ακόμη το ένδοξο παρελθόν τους. Στον ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης έχει βοηθήσει αρκετά, όμως δεν δείχνει τόσο ενθουσιώδης με το μπάσκετ. Εάν του «βγουν» οι ξένοι, ο ΠΑΟΚ μπορεί να γεμίζει το «Παλατάκι». Ο Αρης, που την περασμένη σεζόν έμεινε για πρώτη φορά στην ιστορία του εκτός play-offs, βρίσκεται στο στάδιο του νοικοκυρέματος των οικονομικών του. Ο κόουτς Αγγέλου δυσκολεύτηκε πολύ στη στελέχωση της ομάδας, αυτό το καλοκαίρι, λόγω (και) της απαγόρευσης μετεγγραφών που επιβλήθηκε στον σύλλογο. Αλλη μια ιστορική ομάδα, ο Πανιώνιος, αποτελεί ένα από τα μυστήρια της σεζόν, λόγω της διοικητικής αναταραχής που πέρασε.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, το άθλημα αναπτύσσεται εντυπωσιακά στην ελληνική περιφέρεια. Ο Προμηθέας αποτελεί αξιοζήλευτο παράδειγμα προκοπής (όπως και το Λαύριο). Είναι μια ταχύτατα ανερχόμενη δύναμη. Το ερώτημα είναι, πόσο σοβαρή περίσπαση θα αποδειχθεί για την ομάδα της Πάτρας η εφετινή, ιστορική συμμετοχή της στο Basketball Champions League. Η Κύμη, που πέρυσι κέρδισε την είσοδό της στα play-offs, θέλει να κάνει το μεγάλο άλμα στην τρίτη της χρονιά στη μεγάλη κατηγορία. Το ζητούμενο εδώ είναι, το ριζικά ανανεωμένο ρόστερ της να καταφέρει σύντομα να βρει «χημεία». Το Ρέθυμνο πραγματοποίησε τις περισσότερες μετεγγραφές αυτό το καλοκαίρι. Η Ρόδος (Κολοσσός) είναι σταθερή αξία. Ο Φάρος Λάρισας (μετονομάστηκε σε Ηφαιστο) πακετάρησε τις φιλοδοξίες του και μετακόμισε στη Λήμνο, που θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά στο μεγάλο πρωτάθλημα. Πλέον, οι νησιωτικές ομάδες της Α1 είναι τρεις. Τα πρώτα του βήματα στα παρκέ της Basket League θα κάνει και ο Χολαργός. Το Περιστέρι εμπιστεύτηκε την επιστροφή του στον Αργύρη Πεδουλάκη.

Ο Πεδουλάκης επιστρέφει στο Περιστέρι

Και στο τέλος; Παναθηναϊκός, ή Ολυμπιακός; Οι «ειδικοί» ποντάρουν στο πράσινο. Ο Τσάβι Πασκουάλ διαθέτει, πλέον, τουλάχιστον δέκα παίκτες – «εγγύηση», τους οποίους θα μπορεί να εναλλάσσει στο παρκέ χωρίς να τραυματίζεται η σταθερότητα της ομάδας. Ο νέος Παναθηναϊκός είναι πιο αθλητικός, πιο ελληνικός (με Παπαπέτρου και Παπαγιάννη) και μπορεί να επιτεθεί με πολλούς τρόπους. Η μόνη εμφανής αδυναμία του είναι η αναπλήρωση του Καλάθη (από τον Λεκαβίτσιους), όταν ο Νικ θα παίρνει τις απαραίτητες «ανάσες».

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού, αραχτοί, στη media day της ομάδας στο ΟΑΚΑ. Θεωρούνται φαβορί για τον τίτλο

Ο Ολυμπιακός έκανε υπέρβαση (στο μπάτζετ) μόνο στη θέση του κόουτς. Ο Ντέιβιντ Μπλατ, ένας προπονητής που ειδικεύεται στην κατασκευή σπουδαίων ομάδων, ήταν η πιο ηχηρή μετεγγραφή των Αγγελόπουλων. Πάρουν – δεν πάρουν τον τίτλο, οι «ερυθρόλευκοι» θα απαρνηθούν την «αγία άμυνα» της τετραετίας του Σφαιρόπουλου και θα παίξουν πιο επιθετικά, πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη φαντασία. Μακάρι. Εάν το πρωτάθλημα δεν πρόκειται να έχει σασπένς, τουλάχιστον ας απολαύσουμε καλό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...