849
Ο Λέο Ζαμπά ήταν απολαυστικός | IntimeSports

«Πεταμένα λεφτά» ο Λέο Ζαμπά; Τώρα φάτε τη γλώσσα σας

Sportscaster Sportscaster 5 Οκτωβρίου 2018, 11:52
Ο Λέο Ζαμπά ήταν απολαυστικός
|IntimeSports

«Πεταμένα λεφτά» ο Λέο Ζαμπά; Τώρα φάτε τη γλώσσα σας

Sportscaster Sportscaster 5 Οκτωβρίου 2018, 11:52

Τέσσερα εκτός έδρας γκολ -τα τρία στα πρώτα 17 λεπτά του ματς- ελάχιστες ομάδες έχουν σκοράρει στα Κύπελλα Ευρώπης. Σε αυτή την κοντή λίστα προστέθηκε χθες (Πέμπτη) ο ΠΑΟΚ. Στο Μπορίσοφ (που οι Λευκορώσοι λένε Μπαρισάου) νίκησε με το εμφατικό 4-1 την τοπική ΜΠΑΤΕ και έγινε το φαβορί για να ακολουθήσει την Τσέλσι στον επόμενο γύρο του Europa League.

Η κίνηση του Ράζβαν Λουτσέσκου να ρίξει στον αγώνα τον Τόσκα και τον Ζαμπά απέδωσε καλύτερα κι απ’ όσο περίμενε ο ίδιος ο προπονητής. Κι αυτό δείχνει την πολυτέλεια που, πλέον, έχει ο ΠΑΟΚ, ν’ αφήνει έξω τον Βιεϊρίνια και τον Μπίσεσβαρ σε ευρωπαϊκό ματς για να ξεκουραστούν. Εστω κι αν τα πιο ακριβά του εφετινά αποκτήματα -κυρίως ο Χατσερίδης και ο Βέρνμπλουμ- δεν του έχουν προσφέρει, ακόμη, τα προσδοκώμενα, το «βάθος» του ρόστερ του θα το ζήλευαν αρκετοί σύλλογοι του επιπέδου του.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν. Και έχουν κάθε λόγο να το κάνουν

Ιδίως ο Λέο Ζαμπά προκάλεσε αίσθηση με δυο γκολ και δυο ασίστ (στα τέρματα του Πρίγιοβιτς και του Πέλκα) σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, μόλις στα 20 του χρόνια. Εγινε ο νεώτερος ξένος παίκτης του ΠΑΟΚ που σκοράρει στην Ευρώπη, σε ηλικία 20 ετών, δυο μηνών και μιας μέρας. Το ρεκόρ κατείχε, μέχρι χθες, ο Ιφεάνι Ουντέζε. Ηταν 14 μήνες μεγαλύτερος όταν, στις 22 Νοεμβρίου 2001, είχε πετύχει γκολ στη νίκη του «Δικέφαλου» απέναντι στην Αϊντχόφεν για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA. Οπως ήταν φυσικό, η UEFA περιέλαβε τον βραζιλιάνο επιθετικό στους υποψήφιους για το βραβείο του MVP της δεύτερης αγωνιστικής. Οι άλλοι τρεις είναι ο Κουτρόνε της Μίλαν (που σκόραρε δυο φορές σε βάρος του Ολυμπιακού), ο Σλιμανί και ο Μορέλος.

Ο Ζαμπά τράβηξε πάνω του τα βλέμματα

Η καταπληκτική εμφάνιση του «μικρού» ήρθε πάνω στην ώρα. Πάνω που η Τούμπα είχε αρχίσει να αναρωτιέται, πώς είναι δυνατόν να δαπανήθηκαν γι’ αυτόν τον παίκτη σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ. Η ακριβότερη μετεγγραφή στα χρονικά του συλλόγου είχε αρχίσει να θεωρείται «πεταμένα λεφτά». Επειδή εμείς οι Ελληνες… έχουμε τσακωθεί με την υπομονή, περιμέναμε από τον πιτσιρικά, που αφίχθη στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνιο, να λάμψει από το πρώτο του, κιόλας, παιχνίδι. Κανείς δεν το μπορεί. Ακόμη και οι πιο έμπειροι ποδοσφαιριστές χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Οσοι προέρχονται από τη Νότια Αμερική, πολύ περισσότερο από τους άλλους – είναι διαπιστωμένο.

Ο Πρίγιοβιτς μετά το γκολ του

Ο νεαρός εξτρέμ μας συστήθηκε τον Ιούλιο, στο φιλικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη Γάνδη στην Ολλανδία. Πρόλαβε να δείξει πόσα… καντάρια μπάλα ξέρει, πετυχαίνοντας ένα φοβερό γκολ, αφού προηγουμένως είχε ντριμπλάρει τη μισή αντίπαλη ομάδα. Τα φυσικά του προσόντα και η τεχνική του φάνηκαν αμέσως. Αλλά χρειαζόταν πολλή δουλειά στην τακτική, που δεν είναι το φόρτε των Βραζιλιάνων. Στο ματς κόντρα στη Βασιλεία έκανε το επίσημο ντεμπούτο του. Εδειχνε ενθουσιασμένος. Είχε κάνει και σχετική ανάρτηση στο Instagram: «Πρώτο μου παιχνίδι στην Τούμπα. Είμαι ευλογημένος από τον Θεό. Νιώθω περηφάνια που εκπροσωπώ τον ΠΑΟΚ και τους οπαδούς του. ΠΑΟΚάρα». Στον αγώνα με τον ΟΦΗ, στο Ηράκλειο, είχε βάλει το πρώτο του γκολ. Ηταν θέμα χρόνου, να επιβεβαιώσει το αυτονόητο: ένας ποδοσφαιριστής που μετρά 11 συμμετοχές στην Κ-20 εθνική ομάδα της Βραζιλίας, δεν μπορεί να είναι άχρηστος.

Υπήρχαν κι άλλα πιστοποιητικά της αξίας του. Προερχόταν από τα τμήματα υποδομής της Κορίνθιανς. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ήταν ο νεαρότερος από τους τέσσερις ποδοσφαιριστές της Νέων που προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα. Ο προηγούμενος σύλλογός του, η Τέρεκ Γκρόζνι, τον είχε αγοράσει -στα 18 του- έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός από τον ΠΑΟΚ είχαν ενδιαφερθεί γι’ αυτόν, η Ρόμα και η Μπορντό. Επιπλέον, σε ένα από τα πρώτα του παιχνίδια στο ρωσικό πρωτάθλημα -εναντίον της Ροστόφ- είχε ξεσηκώσει μεγάλο θόρυβο γύρω από τ’ όνομά του, όταν σε ένα του σπριντ κατέγραψε ταχύτητα 35,17 χλμ/ώρα, μια από τις κορυφαίες επιδόσεις που είχαν μετρηθεί σε ποδοσφαιριστή, σε όλο τον Κόσμο. Τον προσπερνούσαν μόνον ο Γκάρεθ Μπέιλ, της Ρεάλ, και ο Γιούργκεν Νταμ, της Πατσούκα.

Πέλκας και Ζαμπά μετά το γκολ του πρώτου

Η ταχύτητα είναι το πιο μεγάλο του προσόν. Το άλλο είναι η ικανότητά του στο «ένας εναντίον ενός». Γι’ αυτό οι προπονητές του τον χρησιμοποιούν στις πτέρυγες, αν και μπορεί να αγωνιστεί με επιτυχία και στην κορυφή της επίθεσης. Από αυτή τη θέση άρχισε την καριέρα του. Επειδή το ίνδαλμά του ήταν ο Ρονάλντο (το «Φαινόμενο»), και ο πιτσιρικάς ήθελε να τον μιμηθεί. Στον ΠΑΟΚ, μέχρι χθες, ο Λουτσέσκου τον έβαζε δεξιά, επειδή το δεξί είναι το «καλό» του πόδι. Αλλά, τα καλύτερά του παιχνίδια τα είχε κάνει ως αριστερό εξτρέμ. Εκεί που έπαιξε χθες και… έκανε όργια.

Ο ΠΑΟΚ τόλμησε κάτι που οι ελληνικοί σύλλογοι δεν συνηθίζουν: επένδυσε ένα τεράστιο -για τα μέτρα του- ποσό στο μέλλον. Θα ήταν κρίμα, ένα τέτοιο project να χαθεί στη βιασύνη. Ο Ζαμπά είναι ένα από τα πιο αυθεντικά ταλέντα που πάτησαν, ποτέ, το πόδι τους στα μέρη μας. Ας τον απολαύσουμε, γιατί δεν θα τον έχουμε κοντά μας για πολύ καιρό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...