492
Το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Οι εκδηλώσεις του θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021» θα πραγματοποιηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία εκτός Αττικής, | INTIME NEWS / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ

1.800.000 ευρώ για 70 πολιτιστικές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 21:31
Το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Οι εκδηλώσεις του θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021» θα πραγματοποιηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία εκτός Αττικής,
|INTIME NEWS / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ

1.800.000 ευρώ για 70 πολιτιστικές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 21:31

Τις παραγωγές που θα παρουσιαστούν από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, ανά την Επικράτεια, εκτός Αττικής, στο πλαίσιο του θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021», ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης  έκρινε τις υποβληθείσες προτάσεις, κατόπιν εισήγησης των υπεύθυνων ανά τομέα, βάσει των κριτήριων της πρόσκλησης ενδιαφέροντος: Κάθε πρόταση να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς: Μουσική, Θέατρο, Χορό, Μουσικό Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες/performance, Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους. Οι προτάσεις να αφορούν σε πρωτότυπη δημιουργία, βασισμένη στους θεματικούς άξονες που ανέφερε η πρόσκληση ενδιαφέροντος, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών και συνθέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας.

Επελέγησαν 70 παραγωγές, συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000€. Από αυτές, οι 27 είναι θεατρικές παραστάσεις, οι 15 μουσικές παραγωγές, οι 8 παραστάσεις χορού, 8 παραστάσεις μουσικού θεάτρου, 6 αφορούν σε εικαστικές δράσεις και 6 σε παιδικό θέατρο. Από αυτές, οι 36 θα χρηματοδοτηθούν με 15.οοο ευρώ, οι 26 με 30.000 ευρώ και οι 8 με 60.000 ευρώ.

Θεσμός με διπλό στόχο

«Ο επιτυχημένος Θεσμός “Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2020, με διπλό στόχο: Να προσφέρει στο κοινό πολιτιστικές παραγωγές υψηλού επιπέδου, μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και να δώσει τη δυνατότητα σε ένα σημαντικό αριθμό καλλιτεχνών, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, να εργαστούν», λέει σχετικά η Λίνα Μενδώνη: «Οπως είχαμε ανακοινώσει, τον Οκτώβρη 2020,  το πρόγραμμα “Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021”, συγκροτείται από τις προτάσεις των δημιουργών, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης του ΥΠΠΟΑ. Πιστεύω ότι η ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση του κοινού, όπως  καταγράφηκε το καλοκαίρι 2020, θα επαναληφθεί, για δεύτερη χρονιά, με τις φετινές πρωτότυπες παραγωγές. Με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, το κοινό σε όλη την Επικράτεια, θα μπορέσει να απολαύσει ενδιαφέρουσες παραστάσεις, υψηλών  ποιοτικών προδιαγραφών και άρτιας παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα  δημιουργούνται συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον Πολιτισμό.

» Θέλω θερμά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από καρδιάς τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης τα οποία εργάστηκαν αφιλοκερδώς, απερίσπαστα  και αυστηρά με καλλιτεχνικά  κριτήρια, στηρίζοντας με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο τον Θεσμό “Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021″».

Η Εθνική Λυρική Σκηνή

Την διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος για το 2021, έπειτα από τα εξαιρετικά αποτελέσματα του περασμένου έτους αναλαμβάνει η Εθνική Λυρική Σκηνή – πάντα σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ.

Την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για το 2021 αποτέλεσαν οι εξής προσωπικότητες,  ανά κατηγορία τέχνης:

Γιώργος Κουμεντάκης: Πρόεδρος της Επιτροπής, Συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ – υπεύθυνος αξιολόγησης τομέα Μουσικής.

Κατερίνα Ευαγγελάτου: Σκηνοθέτις, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – υπεύθυνη αξιολόγησης τομέα Θεάτρου.

Δάφνις Κόκκινος: Χορευτής, Χορογράφος, Διευθυντής της ΚΣΟΤ- υπεύθυνος αξιολόγησης τομέα Χορού.

Κορνήλιος Σελαμσής:  Συνθέτης  και Εκπαιδευτικός – υπεύθυνος αξιολόγησης τομέα Μουσικού Θεάτρου.

Συραγώ Τσιάρα: Ιστορικός Τέχνης, Αν. Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης MοΜus – υπεύθυνη αξιολόγησης τομέα Εικαστικών τεχνών.

Παναγιώτης Τσιρίδης: Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας και Εκπαιδευτικός Σύμβουλος El Sistema Greece – υπεύθυνος αξιολόγησης τομέα Παραστάσεων/δράσεων για παιδιά και εφήβους.

Νίκος Σταμπολίδης: Αρχαιολόγος, Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Οι 70 εκδηλώσεις που επελέγησαν ανά κατηγορία, εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News