367
O Προκόπης Παυλόπουλος επιθεωρώντας τιμητικό άγημα στην (πρώην) Βάρης-Κορωπίου | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τσαμπουκάδες από τη Βάρης – Κορωπίου

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 12 Νοεμβρίου 2018, 17:00
O Προκόπης Παυλόπουλος επιθεωρώντας τιμητικό άγημα στην (πρώην) Βάρης-Κορωπίου
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τσαμπουκάδες από τη Βάρης – Κορωπίου

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 12 Νοεμβρίου 2018, 17:00

Είναι οι στιγμές αυτές και τα περιστατικά, που σε αποκαλύπτουν. Αυτό που λέμε: και να θέλεις να κρυφτείς δεν μπορείς.

Και υπό αυτήν την έννοια σε παίρνουν όλοι χαμπάρι κι εσύ σφυρίζεις αδιάφορα, Ή ακόμη χειρότερα, κάνεις τον τσαμπουκά σε λάθος σκηνικό.

Ας δούμε κάποια ενδεικτικά στιγμιότυπα.

Ενας απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης ανακοινώνει ότι θα επεκταθεί η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ν.μ. Και το κάνει σε μία τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου.

Οι Τούρκοι βάζουν μια φωνή, η επέκταση ματαιώνεται.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ερντογάν απαντά: «Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας» και «δεν θα αφήσουμε κανέναν πειρατή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντά μας σε αυτή την περιοχή». Εννούσε τους πάντες. Εμάς, τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Αμερικανούς, αλλά δεν έχει σημασία τόση ποιους εννοούσε, αλλά πού έκανε την δήλωση: στην διάρκεια της τελετής καθέλκυσης μίας τουρκικής κορβέτας.

Σήμερα, Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παραβρέθηκε σε μία σημαντική τελετή. Η οποία στήθηκε για την ιστορική μετονομασία της Λεωφόρου Βάρης Κορωπίου σε «Ευελπίδων».

Με την ευκαιρία, αγήματα Ευελπίδων παρατάχθηκαν, εμβατήρια παιάνισαν και στην συνέχεια, ο Πρόεδρος ανακηρύχθηκε και επίτιμος δημότης Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Και τι είπε;

Εστειλε, όπως λένε, ισχυρά μηνύματα στην Τουρκία. Πόσο ισχυρά; Είπε ας πούμε, ότι βάση της φιλίας και καλής γειτονίας μας, καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής αποτελεί η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Και ότι «η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της, όποτε το κρίνει σκόπιμο και με τον θεσμικό τρόπο που κρίνει πρόσφορο». Τόσο ισχυρά μηνύματα.

Από την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη. Βάρης–Βούλας–Βουλιαγμένης. Οχι Καστελόριζου, ας πούμε.

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να θεωρεί κάποιος ότι οι συμβολισμοί δεν έχουν σημασία.

Δεν μπορεί να κάνεις βαρύγδουπες δηλώσεις ως Πρωθυπουργός, Πρόεδρος, υπουργός ή οτιδήποτε, στην κοπή πίτας του εξωραϊστικού συλλόγου του χωριού σου.

Ο αποδέκτης τους σε παίρνει στην πλάκα. Ειδικά όταν του μιλάς για αναφαίρετα δικαιώματα και δεν τα ασκείς.

Δυστυχώς, όμως, ξεχνάμε. Και περιφρονούμε τους συμβολισμούς.

Ξεχνάμε για παράδειγμα την εικόνα του Ερντογάν θρονιασμένου στον καναπέ του Προεδρικού Μεγάρου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη γωνίτσα του. Για να μην θυμηθούμε τον Αλέξη Τσίπρα στην πολυθρόνα του Μαξίμου, με τον Ομπάμα απέναντί του.

Κάποιοι άλλοι όμως δεν ξεχνούν… Και τους συμβολισμούς τους ερμηνεύουν όπως πρέπει και όπως οφείλουν.