299
Ουρά ψηφοφόρων σε σχολείο στην Καλλιθέα | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Τι μας δείχνουν οι ουρές για το ΚΙΝΑΛ

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 5 Δεκεμβρίου 2021, 16:43
Ουρά ψηφοφόρων σε σχολείο στην Καλλιθέα
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Τι μας δείχνουν οι ουρές για το ΚΙΝΑΛ

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 5 Δεκεμβρίου 2021, 16:43

Μεγάλες ουρές. Συνωστισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων χωρίς διακρίσεις -να τα λέμε και αυτά. Και μετά παρέες να γεμίζουν τα ουζερί και τις ταβέρνες. Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ είναι κάτι περισσότερο από ένα πολιτικό γεγονός μείζονος σημασίας. Η μεγάλη συμμετοχή μας δείχνει ότι, ενδεχομένως, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα, βρισκόμαστε μπροστά σε αλλαγές στον πολιτικό χάρτη.

Και όχι, ο μεγάλος όγκος συμμετοχής δεν προέρχεται μόνο από πρώην ψηφοφόρους που επαναπατρίζονται απογοητευμένοι από την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και άλλοι μέσα. Είναι και κεντρώοι που βρήκαν καταφυγή στον Μητσοτάκη, αλλά αισθάνονται αμηχανία με τη ΝΔ, είναι και άνθρωποι που απείχαν επειδή δεν τους ταίριαζε το δίπολο των προηγούμενων εκλογών.

Ασφαλώς ακόμα είναι νωρίς. Δεν ξέρουμε ποιος θα εκλεγεί και πώς θα κεφαλαιοποιήσει την πολιτική δυναμική που προσδίδει αυτή η δυναμική. Ωστόσο αυτό που συμβαίνει σήμερα, με τη μεγάλη συμμετοχή πολιτών, επιβεβαιώνει ότι, πράγματι, η εκλογική επιρροή του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μετρούν οι έρευνες. Και ο αριθμός των εν δυνάμει ψηφοφόρων του είναι εξαιρετικά σημαντικός. Το ερώτημα είναι αν το κόμμα θα μείνει ενωμένο για να αξιοποιήσει τη συγκυρία. Αν, δηλαδή, οι ευνοϊκοί συσχετισμοί λειτουργήσουν ως συγκολλητική ουσία, απορροφώντας τις διασπαστικές τάσεις που, ούτως ή άλλως, θα εκδηλωθούν. Διότι κόμμα με έξι υποψηφίους αρχηγούς, είναι λογικό να έχει προβλήματα συνοχής.

Κυκλοφορούν διάφορα περί συντεταγμένης αποστολής ψηφοφόρων από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγγνώμη, αλλά κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει χωρίς να δημοσιοποιηθεί. Όσοι τα ενστερνίζονται, μάλλον λησμονούν το εύρος ακροατηρίου που, παραδοσιακά, είχε αυτός ο χώρος. Επίσης είναι μάλλον κωμικοτραγικό να διαβάζεις ειρωνικά σχόλια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από ένα χώρο που δεν διατηρεί και τα πλέον προοδευτικά ήθη όσον αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες. Ας είναι. Η νύχτα θα είναι μεγάλη και, πιθανότατα, η μέρα πιο φωτεινή για τον χώρο που παραδοσιακά ορίζουμε ως «δημοκρατική παράταξη»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News