1018
Ο υπουργός Οικονομικών της Βορείου Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ν. Β. Μπόργιανς: άλλα έγραφε και άλλα έβαζαν στο στόμα του | CreativeProtagon

Πώς στήνεται μία σκευωρία

Ο υπουργός Οικονομικών της Βορείου Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ν. Β. Μπόργιανς: άλλα έγραφε και άλλα έβαζαν στο στόμα του
|CreativeProtagon

Πώς στήνεται μία σκευωρία

Oταν τέλειωσαν τα παραμύθια για σκισίματα μνημονίων, για νταούλια, για εξαφάνιση του χρέους κ.τ.λ. η προσφυγή στο κατασκευασμένο ψέμα έγινε ολοένα και πιο προσφιλής μέθοδος για την κυβέρνηση Τσίπρα. Η (όπως σιγά-σιγά αποκαλύπτεται) σκευωρία Novartis αποτελεί ίσως το αποκορύφωμα μιας πρωτοφανούς ηθικής κατάπτωσης με εντεινόμενη χρήση συκοφαντιών και χαλκευμένων ψευδών ειδήσεων.

Ακούστε λοιπόν μια ιστορία, που έχει μεν λήξει, γιατί έχει αποδειχθεί  ότι επρόκειτο περί κατασκευασμένου ψεύδους, αλλά είναι νομίζω χαρακτηριστική περίπτωση για το πώς προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παραπλανά την κοινή γνώμη.

Πρόκειται για την προσπάθεια να κατηγορηθεί η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ότι, αν και της είχε προσφερθεί λίστα που περιλάμβανε έλληνες φοροφυγάδες από τον υπουργό Οικονομικών της Βορείου Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μπόργιανς, αρνήθηκε να την παραλάβει. Πρόκειται για πολύ βαριά κατηγορία παράβασης καθήκοντος που αν αλήθευε θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει ποινικές ευθύνες. Δεν είναι σαφές αν η χαλκευμένη αυτή ιστορία ήταν έμπνευση του Μαξίμου ή της Βασιλίσσης Σοφίας. Είναι όμως προφανές ότι Τσίπρας και Κοτζιάς συνέπραξαν για να συκοφαντήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Hταν, υπενθυμίζω, η εποχή που ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ συνέπραττε αρμονικά και με τον κ. Τσίπρα και με τον κ. Καμμένο.

1ο ΒΗΜΑ: Η ΨΕΥΔΗΣ ΕΙΔΗΣΗ ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Στις 18-1-2016 η ιστοσελίδα mononews.gr αναρτά άρθρο του Γ. Ι. Δημητρομανωλάκη με τίτλο «Αποκάλυψη Borjans: Ο Δ. Κούρκουλας δεν συνεργάστηκε μαζί μας για την λίστα της UBS το 2012. Ερωτηματικά για τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά.»

Παρόμοια ψευδή δημοσιεύματα αναρτώνται και σε άλλα σάιτ του κυκλώματος ΣΥΡΙΖΑ.

Έπειτα από τρείς μήνες,  στις 16 Μαίου του 2016, το mononews.gr ανασκευάζει το προηγούμενο ψευδές άρθρο του γράφοντας:

«Η αλήθεια είναι ο κ. Κούρκουλας δεν είχε καμία σχέση με αυτή την υπόθεση, καθώς και ο ίδιος πληροφορήθηκε για την ύπαρξη της λίστας πριν από έξι μήνες όταν δηλαδή παραδόθηκε στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές. Κατόπιν τούτου το mononews ζητάει συγνώμη από τον πρώην υπουργό Δημήτρη Κούρκουλα που ενέπλεξε το όνομά του σε αυτή την υπόθεση.»

2ο ΒΗΜΑ: Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΗΣ ΕΡΤ

Στις 17 Ιανουαρίου 2016 η τηλεόραση της ΕΡΤ μετέδωσε συνέντευξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μπόργιανς στον δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο. Ο Μπόργιανς λέει στον Λασκαράτο ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε λίστα ελλήνων φοροφυγάδων πριν από τον Μάιο του 2015 (άρα δεν μπορούσε να έχει προσφέρει τέτοια λίστα στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου).

Λασκαράτος: (3:43) «Δίδεται η αίσθηση από μερίδα του τύπου ότι επιχειρήσατε να δώσετε την ίδια λίστα το 2012 στην τότε κυβέρνηση. Είναι ακριβές αυτό; Κάνατε προσπάθεια να επικοινωνήσετε με κάποιον Υπουργό με κάποιον συνεργάτη του τότε Πρωθυπουργού και δεν δέχθηκε τη λίστα.

Μπόργιανς: «Το 2012 δεν υπήρχαν δεδομένα ακόμα. Μόλις πέρυσι (2015) προέκυψαν τα δεδομένα που αφορούν την Ελλάδα μετά την ταξινόμησή τους που έγινε από εμάς.»

Η δημοσιογράφος/παρουσιάστρια της ΕΡΤ επιδίδεται σε πρωτοφανή δημοσιογραφική αθλιότητα: εισάγει την συνέντευξη λέγοντας «στην ίδια συνέντευξη επαναλαμβάνει (ο Μπόργιανς) ότι τα στοιχεία για καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες είχαν δοθεί στην Αθήνα από το 2012». Δηλαδή διαστρεβλώνει τις δηλώσεις Μπόργιανς και του αποδίδει τα εντελώς αντίθετα από αυτά που πράγματι είπε.

3ο ΒΗΜΑ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ  ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΤΑ ΧΑΛΚΕΙΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ

Στις 26 -1- 2016, οκτώ μόλις ημέρες μετά το «στημένο» άρθρο του mononews.gr  και την αθλιότητα της ΕΡΤ, 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστές τον  Χρήστο Καραγιαννίδη και την Αννέτα Καββαδία καταθέτουν Ερώτηση στο κοινοβούλιο  και ρωτούν τον υπουργό Εξωτερικών αν :  «Υπάρχουν έγγραφα πειστήρια της επικοινωνίας του κ. Μπόργιανς (υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας) με τον κ. Κούρκουλα για το θέμα της λίστας των ελλήνων καταθετών;». Και συνεχίζουν οι 20 Βουλευτές : «Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο στην οποία αναφέρεται ο κ. Μπόργιανς, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.»

Έστειλα ανοικτή επιστολή τους 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  επισημαίνοντας το πολλά ατοπήματά τους: ουδέποτε είχα συναντηθεί με τον κύριο Μπόργιανς,  θα ήταν εξαιρετικά εύκολο να ελέγξουν την πληροφορία επισκεπτόμενοι της ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών όπου καταγράφονται όλες οι συναντήσεις αντί να απευθύνουν βαρύτατες συκοφαντίες, έστω και υπό την μορφή ερωτήσεως, και βεβαίως ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν υπουργός Εξωτερικών την επίμαχη περίοδο. Για όσους ενδιαφέρονται η πλήρης απάντηση μου έχει αναρτηθεί: http://kourkoulas.gr/1810-2/

4ο ΒΗΜΑ: Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΣ 

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντά στην ερώτηση των 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 17-2-2016. Ο κ. Κοτζιάς ποιείται την νήσσαν και δεν δίνει, ως όφειλε, απάντηση στο ερώτημα των  βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για «έγγραφα πειστήρια της επικοινωνίας του κ. Μπόργιανς με τον κ. Κούρκουλα για το θέμα της λίστας των ελλήνων καταθετών». Δηλώνει υποκριτικά ότι «το ΥΠΕΞ θα συνεχίσει τις έρευνες», ενώ θα αρκούσε μια ολιγόλεπτη έρευνα στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ για να διαπιστώσει ο Κοτζιάς ότι δεν είχε ουδέποτε υπάρξει συνάντηση που υπονοούν οι συκοφάντες βουλευτές. Η απάντηση του ΥΠΕΞ δημοσιεύεται εδώ:

https://left.gr/news/apokalypseis-gia-ti-lista-mporgians-ta-eggrafa-kaine-tin-trikommatiki-sygkyvernisi-toy-12

5ο  ΒΗΜΑ : Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Πρωταθλητής της παραπληροφόρησης ανεδείχθη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Με χαρακτηριστική θρασύτητα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής παραποίησε την επιστολή που του απέστειλε ο Μπόργιανς. Ιδού τι είπε:

Α.Τσίπρας: Πριν λίγη ώρα στις 07:15 παίρνω γράμμα από τον κ. Μπόριανς ο οποίος μου λέει και μάλιστα με σαφήνεια πολύ ρητά ότι δεν του πρόσφερε (του Προξένου) μόνο τεχνική συνεργασία αλλά και βοήθεια για την επεξεργασία στοιχείων που βρίσκονταν τότε αποθηκευμένα σε CD. (βίντεο 2:00-2:44).

Η επιστολή Μπόργιανς, που ο ίδιος ο Τσίπρας έδωσε στη δημοσιότητα, έλεγε όμως άλλα:

«Του προσέφερα (στον Πρόξενο) βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης και ενδεχομένως επίσης για την ανάλυση και αξιολόγηση ηλεκτρονικών στοιχείων – CD. Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015». 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εξύφανση παρόμοιων σκευωριών λειτουργούν έχοντας συνείδηση ότι ψεύδονται. Φιλοδοξούν όμως να αποκομίζουν επικοινωνιακά οφέλη ρίχνοντας λάσπη στους αντιπάλους. Ο μόνος τρόπος να σταματήσουν να μεταχειρίζονται τέτοιες άθλιες μεθόδους είναι να υπάρχει μαζική αντίδραση στα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα ώστε το κόστος του ψεύδους να είναι μεγαλύτερο από το όφελος της παραπλάνησης. Κάτι που ευτυχώς φαίνεται να συμβαίνει με την υπόθεση  NOVARTIS. Λαός ενημερωμένος ποτέ εξαπατημένος, όπως ίσως θα αναφωνούσαν κάποιοι παλιοί αριστεροί βλέποντας την κατάντια των επιγόνων τους!


* Ο Δημήτρης Κούρκουλας είναι πρώην υφυπουργός Εξωτερικών (2012-2015) και πρώην πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News