531
O Παύλος Πολάκης καβάλα στη μηχανή του. Να ψάχνει για τον Συνολάκη; | SOOC/CreativeProtagon

Οι αντιΠολάκηδες φίλοι μου

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 16 Σεπτεμβρίου 2018, 08:00
O Παύλος Πολάκης καβάλα στη μηχανή του. Να ψάχνει για τον Συνολάκη;
|SOOC/CreativeProtagon

Οι αντιΠολάκηδες φίλοι μου

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 16 Σεπτεμβρίου 2018, 08:00

Πριν περίπου ένα μήνα μια καλή συνάδελφος είχε αναδείξει σε μείζον πολιτικό φαινόμενο της χώρας τους αντιΣΥΡΙΖΑ φίλους της. Ηταν προβληματισμένη. Σαν να μην τους καταλάβαινε που θέλουν να δουν τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να φεύγουν μια ώρα αρχύτερα, σαν να καυτηρίαζε το γεγονός ότι καίτοι Αριστεροί ή Κεντροαριστεροί δεν θέλουν να βλέπουν τα στραβά του Μητσοτάκη και τους «Βορίδηδες», σαν να ήταν πολύ απογοητευμένη που όλοι αυτοί οι φίλοι της δεν έπιαναν την ειλικρινή στροφή του Αλέξη προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Το κείμενό της ήταν άρθρο αναφοράς, διατύπωνε, βλέπετε, σε λέξεις όλο αυτό το νεοαφιχθέν θεώρημα περί κεντροαριστερής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ, περί αντιδεξιού μετώπου κλπ. που έσπευσαν να το υπηρετήσουν και κάτι τύποι σαν τον Ραγκούση και τη Μαριλίζα. Γράφτηκαν τότε ένα-δυο κείμενα για να της απαντήσουν, αλλά δεν ήταν ούτε τόσο εμπνευσμένα, ούτε τόσο καλογραμμένα.

Τσάμπα ο κόπος των γραφιάδων. Την καλύτερη απάντηση στην όλη προβληματική που αναπτύχθηκε έκτοτε την δίνουν δύο μόνο λέξεις: Παύλος Πολάκης. Το γιατί είναι τόσος κόσμος αντιΣΥΡΙΖΑ το εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, το πρωτοπαλήκαρο του Τσίπρα από τη λεβεντογένα Κρήτη, ο άνθρωπος που ο Πρωθυπουργός πρώτα τον έκανε υφυπουργό Εσωτερικών και έπειτα τον έστειλε στο Υγείας να βρυχάται για Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ και ότι κάποιοι πήγαν και πέθαναν στο Μάτι και θολώνουν την εικόνα της κυβέρνησης.

Εντάξει, λίγο φυσιογνωμιστής να είσαι, σοσιαλδημοκράτη δύσκολα θα τον έκανες τον Πολάκη. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι ούτε τα γένια του, ούτε το τσιγάρο, ούτε φυσικά οι κνίτικες καταβολές του και η σφακιανή προφορά του. Το πρόβλημα είναι ότι μιλάμε για έναν «ψηφιακό τραμπούκο», που είναι υπουργός και κολλητός του Πρωθυπουργού.

Η ενέργειά του να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της διεύθυνσης όπου διαμένει ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης σοκάρει διπλά και τριπλά. Και μόνο η δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων, μια έμμεση απειλή τύπου «ξέρω πού μένεις», θα αρκούσε να μας εξοργίσει· εξάλλου μοιάζει να αποτελεί κάλεσμα προς τα περίφημα κινήματα να πάνε μια βόλτα κατά κει. Αλλά μιλάμε για έναν άνθρωπο που, για να δημοσιοποιήσει τη διεύθυνση, το έψαξε. Εμαθε πού μένει ο κ. Συνολάκης, βρήκε τη φωτογραφία με τον στύλο της ΔΕΗ, κάποιος δηλαδή κατασκόπευσε -ψηφιακά ή στην πράξη- τον καθηγητή.

Η ενέργεια του Πολάκη είναι η κορύφωση της τακτικής δυσφήμησης από το Μαξίμου του κ. Συνολάκη επειδή είχε τολμήσει να αμφισβητήσει με την επιστημοσύνη του το αφήγημα της κυβέρνησης για την τραγωδία στο Μάτι. Μπορούσαν να έχουν σωθεί οι άνθρωποι, μπορούσε να έχει εκκενωθεί εγκαίρως η περιοχή, οι συναρμόδιοι περιφερειάρχες, δήμαρχοι και υπουργοί —μοιραίοι εκπρόσωποι ενός ξεχαρβαλωμένου κράτους— δεν έκαναν τίποτα και 99 άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο.

Ο κ. Συνολάκης, διακεκριμένος καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, πρώτα χαρακτηρίστηκε ως άνθρωπος του Μητσοτάκη και έπειτα του έβγαλαν πού μένει. Αν απομένει κάτι είναι να βγει και ένας Καμμένος να πει ότι «πρέπει ο Συνολάκης να μην μπορεί να κυκλοφορήσει. Λιντσάρετέ τον. Εγώ μαζί σας».

Ο κ. Συνολάκης πείραξε το θηρίο. Και το θηρίο αντέδρασε. Μόνο που ο Πολάκης δεν είναι ένας μοναχικός λύκος της κρητικής Αριστεράς, ή ένα loose cannon του Υπουργικού. Ο Πολάκης είναι ο Τσίπρας. Είναι ο «Παυλάρας» του Τσίπρα.

Εντάξει, λοιπόν. Ας πούμε ότι οι αντιΣΥΡΙΖΑ φίλοι έχουν τα θεματάκια τους. Αλλά οι αντιΠολάκηδες φίλοι είναι απολύτως κατανοητοί. Και όσο στην Κουμουνδούρου ταυτίζονται με τους Πολάκηδες, θα πληρώνουν και το τίμημα.