708
| CreativeProtagon/Intimenews

O Σπύρος Μπιμπίλας, κυρίες και κύριοι!

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 19 Φεβρουαρίου 2021, 13:11
|CreativeProtagon/Intimenews

O Σπύρος Μπιμπίλας, κυρίες και κύριοι!

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 19 Φεβρουαρίου 2021, 13:11

Θυμάμαι πριν από λίγα χρόνια, το 2015 συγκεκριμένα, όταν διορίστηκε νέο διοικητικό συμβούλιο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, για κάποιους ήταν αρνητική έκπληξη η επιλογή του Σπύρου Μπιμπίλα ως εκπροσώπου του ΣΕΗ, του διοικητικού συμβουλίου του οποίου ήταν μέλος. Κάποιοι τότε θεωρούσαν ότι ο Μπιμπίλας δεν ήταν εξίσου αξιόλογος με τις υπόλοιπες επιλογές για το ΔΣ του ΚΒΘΕ, όπως του εκδότη και συγγραφέα Γιώργου Κορδομενίδη, της Φιλαρέτης Κομνηνού και της αείμνηστης Χρύσας Σπηλιώτη, αλλά και επιφανών καθηγητών του ΑΠΘ.

Βέβαια, οι όποιες αντιδράσεις προέρχονταν από ανθρώπους που η εκτίμησή τους προς τον Σπύρο Μπιμπίλα είχε διαμορφωθεί επιφανειακά και στερεοτυπικά, λαμβάνοντας ως δεδομένο τον αστικό μύθο που έχει δημιουργηθεί για αυτόν. Ο οποίος γεννήθηκε, κατά βάση, από κωμικούς ρόλους, που υποδύθηκε σε κάποια τηλεοπτικά σίριαλ της δεκαετίας του ’90 και σκέπασαν, στη συνείδηση των πολλών, το πολύπλευρο ταλέντο και την αξιόλογη προσωπικότητά του. Δεν ήταν λίγες οι φορές, μάλιστα, που ο ηθοποιός έγινε στόχος δήθεν χιουμοριστικού, επί της ουσίας προσβλητικού, σχολιασμού. Σε μια περίπτωση έφτασε ακόμα και στα δικαστήρια για να βρει το δίκιο του.

Φυσικά, ο χώρος του θεάτρου ήξερε όσα ο μέσος θεατής αγνοούσε. Hξερε, για παράδειγμα, ότι ο Σπύρος Μπιμπίλας έχει ένα μακρύ βιογραφικό, που ξεκινάει πολύ πριν τον «γκέι-καρικατούρα», τον οποίο υποδύθηκε στα σίριαλ της ιδιωτικής τηλεόρασης. Τον βρίσκουμε στο καστ εμβληματικών σειρών της ελληνικής τηλεόρασης κατά τη δεκαετία του ’80, όπως και στο καστ ταινιών που θεωρούνται ορόσημα για τον ελληνικό κινηματογράφο. Eχει συμμετοχές σε πάμπολλες θεατρικές παραστάσεις και μετράει συνεργασίες με σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης. Και, βέβαια, έχει μια σπουδαία πορεία στη μεταγλώττιση. Η φωνή του έχει ντύσει ήρωες των παιδικών μας χρόνων και συνεχίζει να το κάνει.

Ως Σαρλό στην παράσταση «Πιαφ» της Παμ Γκεμς, στο Εθνικό θέατρο

Ο χώρος του θεάτρου ήξερε από πρώτο χέρι και το πόσο φιλότιμος και δοτικός είναι, ως άνθρωπος, ο Σπύρος Μπιμπίλας και πόσο κόσμο σε ανάγκη έχει, κατά καιρούς, βοηθήσει. Γνώριζε ότι είναι βαθιά ευγενής, πολυμήχανος, δραστήριος και πολυπράγμων. Δύσκολα θα έβρισκες συνάδελφο να μιλήσει αρνητικά για εκείνον. Γιατί όλοι ήξεραν ότι είναι πολύ περισσότερα από την εκκεντρική, ελαφριά και ενίοτε χαζοχαρούμενη φιγούρα, που του κόλλησε σαν στάμπα η νεότερη τηλεοπτική παρουσία του.

Eχει ο καιρός γυρίσματα, που λέει η γνωστή φράση. Κι έφτασε η στιγμή που δεν ξέρει πια μόνο ο χώρος του θεάτρου, τώρα ξέρουν όλοι. Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη αποκάλυψη ξεκίνησε από την ώρα που εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΕΗ, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Μια εκλογή που δεν ήταν καθόλου τυχαία, μιας και είναι ένας άνθρωπος που «ασχολείται πάρα πολλά χρόνια με το σωματείο, έχει θητεύσει σε πάρα πολλές θέσεις και χαίρει της αγάπης και της εκτίμησης νέων και παλαιότερων συναδέλφων του», όπως αναφέρει η ανακοίνωση που συνοδεύει την εκλογή του.

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Πορνογραφία» του Μάνου Χατζιδάκι, στο θέατρο Σούπερ Σταρ

Η φιλανθρωπική δράση του, για τον μαστιζόμενο από την πανδημία κλάδο τον οποίο εκπροσωπεί, ήταν άμεση και συνεχής. Και ήταν και η πρώτη που ήρθε στους δέκτες μας, μέσα από ρεπορτάζ που τον έδειχναν να μοιράζει μερίδες φαγητού σε ηθοποιούς. Μετά, όμως, ήρθαν τα πραγματικά δύσκολα και απαιτητικά. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και πετάχτηκαν από μέσα εκατοντάδες καταγγελίες σεξουαλικής και ηθικής παρενόχλησης, που έφεραν το ΣΕΗ στην πρώτη γραμμή. Και απαίτησαν απ’ αυτό να γίνει αρωγός σε μια διαδικασία εκ βάθους ξεκαθαρίσματος στον χώρο, από τα κατακάθια του.

Σε αυτή τη διαδρομή, βλέπουμε όλοι τον Σπύρο Μπιμπίλα να στέκεται δυναμικά στον νέο ρόλο του και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δύσκολης συνθήκης που του έλαχε, με τον πλέον άξιο τρόπο. Βγαίνει ακούραστα, όπου του ζητήσουν και όπου χρειάζεται, μιλάει μετρημένα και ορθολογικά, είναι συγκροτημένος, ψύχραιμος και διαβασμένος. Και έτοιμος να πάει τη μάχη μέχρι τέλους, εκεί όπου θα κερδηθεί η δικαίωση.

Oσοι τον ξέρουμε, έστω και λίγο, δεν εκπλαγήκαμε για το πόσο άξια και δυναμικά στέκεται απέναντι στις εξελίξεις. Δεν μας φαίνεται ούτε τόσο δα περίεργο. Για τους άλλους, εκείνους που τον έκριναν τόσο άδικα, με βάση το στερεότυπο που είχαν στο μυαλό τους, μπορούμε να πούμε μόνο ένα πράγμα: Αυτός είναι ο Σπύρος Μπιμπίλας, κυρίες και κύριοι! Επιτέλους, τώρα τον ξέρετε όλοι.

ΥΓ. Δεν πήρε την εκδίκησή του, όπως διάβασα να λέγεται κάπου. Η διαδρομή που έχτισε τόσα χρόνια, απλώς τον δικαίωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News