665
Κάνιε Γουέστ και Κιμ Καρντάσιαν. To ζεύγος της υπερβολής. | EPA/JUSTIN LANE

Κιμ και Κάνιε: η ανοησία εις διπλούν

Κάνιε Γουέστ και Κιμ Καρντάσιαν. To ζεύγος της υπερβολής.
|EPA/JUSTIN LANE

Κιμ και Κάνιε: η ανοησία εις διπλούν

Η Κιμ Καρντάσιαν και ο Κάνιε Γουέστ θα βγάλουν το τέταρτο παιδί τους Ψαλμό. Psalm αγγλιστί. Αυτό είναι το τελευταίο νέο απ’ το ζεύγος-σταρ. Και το αποφάσισαν, λέει, επειδή ο Κάνιε περνάει μια πνευματική αναβίωση και το όνομα, που το εμπνεύστηκαν από την Αγία Γραφή, δείχνει το σημείο που βρίσκονται πνευματικά.

Εγώ πάλι, έχω την αίσθηση ότι η πνευματική τους κατάσταση είναι χειρότερη από εκείνη ενός βατράχου. Γιατί αν βάλεις στη σειρά όσα έχουν κάνει, ο καθένας μόνος του και οι δύο μαζί, ζαλίζεσαι από την πολλή ανοησία. Και το ότι ονομάζουν το παιδί τους Ψαλμό, είναι το λιγότερο, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι το παιδάκι θα φάει πολλή καζούρα από τους συμμαθητές του και θα μισήσει τους ψαλμούς, σε αντίθεση με τον μπαμπά του. Κι αυτό, βέβαια, είναι το λιγότερο. Τι σου είναι λίγη καζούρα για το όνομα σου, όταν έχεις πρότυπα τέτοιους γονείς; Που, όσα λεφτά και να σου αφήσουν, θα σου αφήσουν και την ανοησία τους κληρονομιά το πιθανότερο.

Θυμάμαι διάφορα ανόητα που έχω κατά καιρούς διαβάσει γι’ αυτούς τους δύο, όπως ότι ο Κάνιε δεν χαμογελάει γιατί πιστεύει ότι έτσι φαίνεται πιο κουλ. Ή ότι έβλεπε το κινητό του, ενώ παρακολουθούσε την πρεμιέρα του μιούζικαλ για τη ζωή της Σερ, στο Μπρόντγουεϊ. Ενας μάλιστα απ’ τους ηθοποιούς, του έστειλε tweet: «Εϊ, Κάνιε Γουεστ, τι ωραία που είσαι εδώ στο The Cher Show! Αν πάρεις το βλέμμα από το κινητό σου, θα δεις ότι εδώ δίνουμε ένα σόου. Είναι η πρεμιέρα. Σπουδαίο πράγμα για εμάς. Σ’ ευχαριστώ πολύ».

Και πάμε τώρα στο έτερον ήμισυ. Το οποίο μας φρίκαρε κυριολεκτικά πριν λίγο καιρό, όταν εμφανίστηκε στο Met Gala, τη μεγαλύτερη βραδιά μόδας στη Νέα Υόρκη, με μια υπερβολικά στενή μέση. Αν όντως της ανήκε μια τέτοια μέση, σε μέγεθος δαχτυλιδιού, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Θέλω να πω, υπάρχουν πολλών ειδών σωματότυποι, και μπορεί μια γυναίκα να είναι κι έτσι, διόλου απίθανο.

Η Κιμ Καρντάσιαν δεν είναι έτσι. Και όπως μας έδειξε η ίδια σε βίντεο που περιέγραφε την προετοιμασία της, η ασφυκτικά λεπτή μέση επετεύχθη με έναν κορσέ υπερβολικά στενό, που χρειάστηκαν τρεις άνθρωποι να της τον φορέσουν. Τόσο στενός και στενόχωρος ήταν ο κορσές, που αναγκάστηκε να πάει στο event όρθια μέσα σε βαν, γιατί δεν μπορούσε να κάτσει. Προφανώς το έκανε για να τραβήξει την προσοχή, αλλά εδώ άγγιξε τη γελοιότητα για να το καταφέρει. Υπέβαλε τον εαυτό της σε σωματικό βασανιστήριο παραμόρφωσης, μας το έδειξε κιόλας. Μιλάμε για τόνους ανοησίας συμπιεσμένους μέσα σε λίγα εκατοστά εγκεφαλικών κυττάρων.

Μια ανοησία επικίνδυνη στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιας κι εδώ μιλάμε για ένα άτομο με τεράστια προβολή και επιρροή, παγκοσμίως. Τη στιγμή που δίνεται αγώνας για να καταπολεμηθούν η ανορεξία και οι διαταραχές όρεξης, τη στιγμή που καταβάλλεται προσπάθεια να ξεπεραστούν τα πρότυπα των παραμορφωτικά αδύνατων σωμάτων, έρχεται μια Κιμ και σου λέει: κοίτα τι ωραία μέση δαχτυλήθρα έφτιαξα. Και το τερματίζει, δείχνοντάς σου και τον τρόπο: μ’ έναν κορσέ βασανιστήριο, που κόντεψε να με κόψει στα δύο.

Ξέρετε τι μου ήρθε στο μυαλό, βλέποντας την προετοιμασία της με τον κορσέ; Εκείνες τις γυναίκες σκέφτηκα, κάποιων άλλων πολιτισμών, που εξαιτίας διάφορων βάρβαρων εθίμων και παραδόσεων αναγκάζονται να υποβάλλουν το σώμα τους σε τέτοιου είδους σωματικά βασανιστήρια. Σκέφτηκα τα χάλκινα δαχτυλίδια στο λαιμό που υπομένουν οι γυναίκες «καμηλοπαρδάλεις» στη Βιρμανία και τα σφιχτά τυλιγμένα και στριμωγμένα σε μικροσκοπικά παπούτσια «πόδια του λωτού», κάποιων δύσμοιρων κοριτσιών στην Κίνα.

Οχι ότι και στη Δύση οι γυναίκες δεν βασανίζουμε τον εαυτό μας, ενδυματολογικά. Τα τακούνια για παράδειγμα, ή τα skinny jeans είναι ό, τι χρειάζεσαι για να καταστρέψεις την άνεσή σου, αλλά πίστευα ότι τουλάχιστον ο κορσές που σου κόβει την ανάσα, είναι μια κακή ανάμνηση της βικτοριανής εποχής.

Εκανα λάθος. Όχι μόνο γιατί τον φόρεσε η Κιμ Καρντάσιαν σαν να έκανε κατόρθωμα. Αλλά γιατί και όλοι, όσοι το σχολίασαν, το αντιμετώπισαν έτσι.

ΥΓ. Το άλλο στα βραβεία MTV το θυμάστε; Σε απονομή βραβείου στην Τέιλορ Σουίφτ, ο Κάνιε άρπαξε το μικρόφωνο από τα χέρια της και είπε ότι το συγκεκριμένο βραβείο έπρεπε να το πάρει η Μπιγιονσέ.