493
| SOOC/CreativeProtagon

Η «προοδευτική διακυβέρνηση» και ο διμέτωπος

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 20 Δεκεμβρίου 2020, 00:01
|SOOC/CreativeProtagon

Η «προοδευτική διακυβέρνηση» και ο διμέτωπος

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 20 Δεκεμβρίου 2020, 00:01

Πολλοί κατηγορούν τη Φώφηγ Γεννηματά για διάφορα, όμως ας είμαστε ειλικρινείς. Αλλιώς παίζει ο Κυριάκος που (παρά την πανδημία) συνεχίζει να είναι καβάλα στο άλογο, αλλιώς μπορεί να παίξει ο Τσίπρας που αντικειμενικά διαθέτει ένα καλό άτι στον στάβλο (κι ας είναι ντεφορμέ για κούρσα αυτό τον καιρό) και αλλιώς πλασάρεται η Φώφη που το ζωντανό της έχει μεν μεγάλη ιστορία αλλά το ‘χουν φάει τα γεράματα. Δυστυχώς, τα πολιτικά γεράματα δεν αφήνουν πολλές επιλογές σε εκείνους που τα διακονούν.   

Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, στην ομιλία της για τον προϋπολογισμό, μίλησε για «προοδευτική διακυβέρνηση», στην οποία το κόμμα της είναι «έτοιμο να ανταποκριθεί». Πολύς αχός ακούστηκε, πολλά ντουφέκια πέσαν εξ’ αιτίας αυτής της ακροτελεύτιας παραγράφου της ομιλίας της κυρίας Γεννηματά.  Πολλοί νεοδημοκράτες ξεσπάθωσαν, λες και έχουν δικαιώματα πάνω στην πολιτική γραμμή της. Κάποιο εσωκομματικοί της, γκρινιάρηδες, εξανέστησαν επίσης, λες και δεν είχαν ξανακούσει ποτέ ότι το κόμμα τους δεν μπορεί παρά να είναι υπέρ κάποιας «προοδευτικής διακυβέρνησης». 

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, φρόντισε την επομένη κιόλας να βάλει φωτιά σε κάθε πιθανότητα «προοδευτικής διακυβέρνησης», ακόμα κι όπως την εννοεί αυτός και όπως πιστεύει ότι τον βολεύει. Η δήλωση του ότι άκουσε με ενδιαφέρον την «εύλογη» δήλωση Γεννηματά, μπορεί να μπει στο πάνθεον των πιο άστοχων πολιτικών παρεμβάσεων που μπορεί να κάνει κάποιος πολιτικός αρχηγός. Ακόμα κι αν η Φώφη του έκλεισε στα κρυφά το μάτι (όπως την κατηγόρησαν οι επικριτές της), ο Αλέξης έβγαλε μια ντουντούκα και το ‘κανε βούκινο. 

Τέλος πάντων, είναι μάλλον απίθανο για την κυρία Γεννηματά να άλλαξε ξαφνικά στρατηγική και από έναν συνεπή (πλην ατελέσφορο ως τώρα) διμέτωπο, να πήγε μέσω μιας οβιδιακής μεταμόρφωσης στην στρατηγική της συνεργασίας με τον Τσίπρα. Ξέρει πως αν δυσκολεύεται ιστορικά να επιλέξει στρατηγική συμπόρευση με την ΝΔ (καθότι το ΠΑΣΟΚ ήταν παραδοσιακά αντιδεξιό κόμμα), είναι πολιτικά απαγορευτική κάθε ιδέα συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, θα μοιάζει με αρνί που αποφάσισε να πορευθεί από κοινού με τον χασάπη του πασχαλιάτικα. Το σφάγιο στο τσιγκέλι και ο χασάπης δίπλα του, στο ταμείο. 

Η κυρία Γεννηματά είναι στρατηγικά υποχρεωμένη να κάνει διμέτωπο. Αφού ο εσώτερος πόθος της να ξαναδεί τον ΣΥΡΙΖΑ στα παλιά ποσοστά του Συνασπισμού δεν δείχνει να ευοδώνεται, αφού το ΚΙΝΑΛ μοιάζει να χάνει οριστικά την πιθανότητα να εκφράσει την λεγόμενη δημοκρατική παράταξη, τότε υποχρεωτικώς η Φώφη θα πετροβολά και προς τις δυο πλευρές. Δεν έχει άλλη επιλογή. Γιατί; Διότι τα οριστικώς μικρά κόμματα, παίζουν πάντα άμυνα. Η επίθεση δεν αποτελεί επιλογή τους, όσο καλό σχέδιο κι αν έχουν θα συντριβούν από τις υπέρτερες δυνάμεις των δύο εχθρών. 

Οπότε καμιά τέτοιου είδους δήλωση της κυρία Γεννηματά, είτε ως φιλοτσιπρική εκληφθεί είτε ως φιλομητσοτακική, δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Τα αντικειμενικά δεδομένα την εγκλωβίζουν σ’ έναν διαρκή διμέτωπο, από τον οποίον δεν μπορεί να ξεφύγει. Ας μην ανησυχούν στην ΝΔ ότι θα βρεθούν μπροστά σε λαϊκό μέτωπο, ας μην ξερογλύφονται στον Σύριζα ότι βρήκαν τον ιδανικό αυτόχειρα για να τους ξελασπώσει. Τίποτα απ’ αυτά δεν θα γίνει.  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News