680
| CreativeProtagon

Η πιο δύσκολη στιγμή

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 26 Αυγούστου 2022, 19:58
|CreativeProtagon

Η πιο δύσκολη στιγμή

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 26 Αυγούστου 2022, 19:58

Ηταν η πιο δύσκολη στιγμή στον κοινοβουλευτικό βίο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προφανώς το γνώριζε και ο ίδιος εξαρχής, όλοι το γνωρίζαμε. Για αυτό και προσπάθησε να κάνει το αυτονόητο, το ενστικτώδες: επιχείρησε να συμψηφίσει την κατάσταση με όσα έγιναν στο παρελθόν και όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, προτάσσοντας το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας.

Και αν έχει δίκιο ο Βελόπουλος, που είπε ότι ο λαός δεν ασχολείται με τις υποκλοπές, τότε ο χρόνος είναι σύμμαχος του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Αν όμως οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι οι υποκλοπές επιτάχυναν μία διαδικασία φθοράς, τότε είναι να απορείς πώς θα φτάσουμε ως τις εκλογές σε περιβάλλον έντονης όξυνσης. Η πρώτη, που δημοσιεύεται στα «Νέα», δείχνει κόστος σχεδόν δύο μονάδων που καταλήγουν σε ΠΑΣΟΚ (το μεγαλύτερο κομμάτι) και ΣΥΡΙΖΑ.

Με δυο λόγια ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, να το κρύψει πίσω από την επίκληση της εθνικής ασφάλειας, πρόσθεσε ότι αυτά γίνονται και στις καλύτερες χώρες, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για διενέργεια υποκλοπών εις βάρος στελεχών της κυβέρνησης του. Αναφέρθηκε ως και στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, κατηγορώντας τον προκάτοχό του για εσπευσμένη και μεθοδευμένη, προεκλογικά, μεταβολή του ΠΚ προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα. Σημείωσε δε, ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ (όπως και δεν γνώριζε ότι παρακολουθείτο ο Νίκος Ανδρουλάκης), κάνοντας τον Αλέξη Τσίπρα να αναρωτηθεί πώς γίνεται ο Πρωθυπουργός, που έχει και την πολιτική εποπτεία, να μη διαθέτει πληροφόρηση για τη δράση της ΕΥΠ. «Είναι η ΕΥΠ ένα αυτόνομο μαγαζί που μπορεί να αναπτύξει παρακρατική δράση;» αναρωτήθηκε η αντιπολίτευση. Ο ίδιος πάντως, ο κ. Τσίπρας, είπε κατηγορηματικά ότι επί των ημερών του δεν έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων. Και ο Μητσοτάκης με τη σειρά του αναρωτήθηκε αν είναι δουλειά του Πρωθυπουργού να ελέγχει συνέχεια ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Οι δε Βαρουφάκης, Πανούσης, Βαλαβάνη που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός ως θύματα υποκλοπών επί ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσαν να διαψεύσουν ότι ισχυρίστηκαν κάτι τέτοιο. Η στάση του Γιάννη Βαρουφάκη δύναται να εκληφθεί και ως δήλωση συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας εμφανίστηκε πιο ΠΑΣΟΚ και από τον Κατρίνη ή τον Ανδρουλάκη, που, όπως και αν το δεις, είναι ο «χαμένος» της υπόθεσης καθώς έλειπε από το κοινοβουλευτικό «πάρτι» που στήθηκε μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθησή του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα κήρυξε και «ανένδοτο αγώνα» λέγοντας τα γνωστά περί αποκατάστασης του πολιτεύματος κ.λ.π. Από την άλλη ο Κατρίνης έκοψε τον βήχα και στους δύο μεγάλους, απορρίπτοντας για άλλη μία φορά τα σενάρια συγκλίσεων. Μάλιστα ο κ. Κατρίνης έκανε μία αναφορά για την οποία Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν είπαν κουβέντα. Μίλησε για τις εταιρείες που συνδέονται με το σύστημα Pretador και φέρονται να διατηρούσαν επαφές με τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ΝΔ. Οι αναφορές του δεν βρήκαν απάντηση.

Αλλά ήταν μία συζήτηση που όλοι είχαν κάτι ενδιαφέρον να πουν. Ας πούμε ο Δημήτρης Κουτσούμπας που αναρωτήθηκε γιατί δεν προχωράει η έρευνα για τις παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου στον Περισσό. Ο Κυριάκος Βελόπουλος ισχυρίστηκε ότι όταν στελέχη της κυβέρνησης παρακολούθησαν επίδειξη του Pretador, ζήτησαν να παραβιαστεί το τηλέφωνό του. Και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ως διεθνής παίκτης, εννοείται, μας ενημέρωσε ότι τον παρακολουθούσε η NSA.

Τα σενάρια για ανατροπή του Πρωθυπουργού μέσα από τη ΝΔ έδωσαν κάτι υπονοούμενα από τον Τσίπρα, τα οποία μαζεύτηκαν όταν ο Μητσοτάκης τον κάλεσε να καταθέσει πρόταση μομφής. Ομοίως ο Αλέξης Τσίπρας μάζεψε ψευδείς αιτιάσεις κατά του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Τι μας μένει από τη συζήτηση;

Η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό εν αναμονή των δημοσκοπήσεων που θα δείξουν τι αποτύπωμα αφήνει η υπόθεση στην κοινή γνώμη. Το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχει στο μέτωπο που συγκροτούν Τσίπρας και Βαρουφάκης, ούτε, βέβαια, δείχνει δεκτικό σε προσέγγιση από τη ΝΔ. Ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα η εξίσωση των εκλογών αποκτά ακόμα έναν άγνωστο. Η κυβέρνηση ασφαλώς έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση και επενδύει πολλά στο πακέτο της ΔΕΘ. Κατά τα λοιπά, παρακολουθήσαμε το οξύμωρο μίας δημόσιας συζήτησης για την ΕΥΠ, ακούσαμε ότι γίνονται χιλιάδες παρακολουθήσεις και ότι, εκτός από την Υπηρεσία, υπάρχουν και ιδιώτες που κάνουν την ίδια δουλειά. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι πλέον θα χρειάζεται και η υπογραφή δεύτερου εισαγγελέα για μία επισύνδεση. Αλλά, εντελώς μεταξύ μας, όσοι μετέχουν σε αυτό που ονομάζουμε δημόσια σφαίρα, θεωρούν δεδομένο ότι κάποιος κάπου τους ακούει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News