953
| INTIMEnews

Εριξε το γάντι ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα: Καταθέστε τώρα πρόταση δυσπιστίας

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2022, 15:48
|INTIMEnews

Εριξε το γάντι ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα: Καταθέστε τώρα πρόταση δυσπιστίας

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2022, 15:48

Με μία πρό(σ)κληση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, έκλεισε τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν τολμάτε, καταθέστε τώρα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης», προκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός. «Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβανω της εμπιστοσύνης της Κοινοβουλευτικής μου Ομάδας, καταθέστε τώρα πρότασης μομφής. Τώρα. Αν δεν το κάνετε θα αποδείξετε για μια ακόμα φορά ότι είστε ένας θρασύδειλος πολιτικός που επιμένει να ρητορεύει μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

»Κάντε το για να ξεκινήσουμε αμέσως μια τριήμερη συζήτηση. Και θα βρείτε απέναντι 157 βουλευτές, (κοινοβουλευτική ομάδα) “μπετόν αρμέ” μέχρι να πάμε στις επόμενες εκλογές », ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του κ. Μητσοτάκη υπό το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ.

«Αυτή η ΚΟ έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Κάποιοι από εμάς ήμασταν παλαιότεροι συνάδελφοι και το 2009, 2012 και 2015, έχουμε περάσει από πολύ δύσκολες διαδικασίες, αλλά και οι νεότεροι συνάδελφοι έχουν αποδείξει ότι η ΚΟ της ΝΔ είναι όχι απλα ενωμένη και συμπαγής, αλλά έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε μάχη απαιτείται. Εάν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω την εμπιστοσύνης της Βουλής, καταθέστε τώρα πρόταση δυσπιστίας και ελάτε να αναμετρηθούμε», είπε ο Πρωθυπουργός με αφορμή την παρότρυνση προηγουμένως του κ. Τσίπρα κατά την πρωτολογία του, προς τους βουλευτές της ΝΔ να ρίξουν ουσιαστικά την κυβέρνηση.

Προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις κατηγορίες που του απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε όχι μόνο εν γνώσει του, αλλά και με εντολή δική του.

«Με κατηγορήσατε ότι έδωσα εντολή παρακολούθησης. Το είπατε ξεκάθαρα. Το είπατε με μεγάλη βεβαιότητα. Το είπατε με τόση βεβαιότητα που αναρωτιόμουν αν κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Διότι εδώ είναι ο δικός σας λόγος απέναντι στον δικό μου» είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εγώ κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα ότι δεν γνώριζα απολύτως τίποτα, για την παρακολούθηση όχι του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά κανενός. Αρα οι πολίτες θα πιστέψουν ή εσάς, ή εμένα. Είναι ο λόγος σας ενάντια στον δικό μου».

«Ο κ.Βαρουφάκης τα “μπαλαμούτιασε” λίγο στην ομιλία του, μάς είπε ότι δεν ακούγατε κανέναν. Μπορείτε να μας το πείτε κι εσείς; Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να ξέρει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Εγώ δεν γνωρίζω. Ο Πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών. Δεν διανοήθηκα ποτέ να ρωτήσω με βάση τις αναφορές της ΕΥΠ ποιες είναι οι πηγές των πληροφοριών. Εγώ δεν γνωρίζω και δεν θα έπρεπε να γνωρίζω. Τα πρόσωπα αυτά τα γνωρίζει η διοικητής, η ΑΔΑΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας -παλιά ήταν δύο, τώρα είναι ένας», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης ξεσηκώνοντας κύμα διαμαρτυριών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα από τον βουλευτή Νίκο Φίλη.

«Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι το 2016 υπήρχε πόρισμα της ΕΥΠ που αφορούσε υποθέσεις διαφθοράς στην Αστυνομία, και φέρονται να υπήρχαν συνομιλίες αξιωματικών με τον τότε υπουργό Αμυνας και τη σύζυγό του. Αναρωτιέμαι, ο υπουργός Αμυνας κάνει “νταλαβέρια” με υπόδικο, έχετε την πληροφορία και δεν κάνετε τίποτα; Ας προσέχετε λίγο κύριε Τσίπρα. Για αναζητήστε λίγο τις ανακοινώσεις του κόμματός σας και μετά ελάτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν παρακολουθούνταν κανείς πολιτικός και δημοσιογράφος».

«Πρέπει να εξαιρούνται βουλευτές από νόμιμες παρακολουθήσεις; Δεν πρέπει να εξαιρούνται. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ένα πολιτικό πρόσωπο ή ένας διπλωμάτης επί της αρχής δεν μπορεί να λειτουργεί επί ζημία της εθνικής ασφάλειας», ήταν ένα ακόμη ερώτημα στο οποίο πήρε θέση ο Πρωθυπουργός.

Γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν προκαλούνται ρήγματα στην εθνική ασφάλεια, ούτε από το μανάβη, ούτε από τον υδραυλικό. Οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όποιον κρίνουν. Για τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να υπάρχει πιο αυστηρό φίλτρο. Εγώ πρώτος δέχθηκα ότι στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη αυτό το φίλτρο δεν υπήρχε. Είμαι ανοικτός να ακούσω προτάσεις πως αυτή η διαδικασία μπορεί να βελτιωθεί. Η πρώτη βελτίωση είναι η διπλή έγκριση από τη δικαστική αρχή. Είμαι ανοικτός να ακούσω και άλλες προτάσεις. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι επί της αρχής ένας βουλευτής πρέπει να εξαιρείται μόνο εξαιτίας της βουλευτικής του ιδιότητας».

«Ρωτήσατε μια ερώτηση που δεν μπορώ να απαντήσω. Γιατί παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη; Αυτή την απάντηση θα μπορούσε να την πάρει μόνο μέσα από απόρρητη ενημέρωση. Γιατί δεν πάει να ενημερωθεί; Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, πρώτον είναι ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη, δεύτερον ότι κατά την εκτίμηση μου τα φίλτρα δεν ήταν επαρκή, εξού και υπήρξε η απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ και του ΓΓ του πρωθυπουργού. Οι συγκεκριμένοι λόγοι που αιτιολόγησαν αυτή την παρακολούθηση θα μπορούν να αναζητηθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική. Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κληθούν και προηγούμενοι διοικητές να πουν για το πώς διαχειριζόντουσαν τέτοια λεπτά ζητήματα. Να έρθει ο κ. Ρουμπάτης, ο κ. Δραβίλας ο οποίος υπήρξε επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Να έρθουν όλοι να μας διαφωτίσουν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τέτοιες λεπτές υποθέσεις», πρότεινε ο Πρωθυπουργός και αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα, συμπλήρωσε:

«Σήμερα υπάρχουν τρία δεδομένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ΕΡΤ περιήλθε το 2015 στον κ. Παππά. Σήμερα ο κ. Παππάς παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για τον τρόπο που χειρίστηκε τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Παπαγγελόπουλος το ίδιο. Στο Ειδικό δικαστήριο με βαρύτατες κατηγορίες και εσείς τους καλύπτετε! Ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος λειτουργίας της γενικής γραμματείας, ο κ. Κρέτσος, έχει επίσης παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη. Αυτά είναι τα δικά σας πεπραγμένα σε σχέση με τον τρόπο που χειριστήκατε τα ΜΜΕ».

Και «μου έκανε εντύπωση ότι μιλάτε για στοχοποίηση δημοσιογράφων», παρατήησε, υπενθυμίζοντας ότι ο τέως γενικός γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ  είχε κάνει μία κατάπτυστη -όπως τη χαρακτήρισε- ανάρτηση κατά συγκεκριμένων δημοσιογράφων, κατονομάζοντάς τους και λέγοντας «αρκετά με το καρότο να πάτε στο μαστίγιο». «Και εσείς σήμερα μας εγκαλείτε για παρεμβάσεις στα Μέσα. Δεν έχετε συναίσθηση των δικών σας πράξεων», σχολίασε στη σχετική αναφορά του Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...