307
Οι καθ' ύλην αρμόδιοι (-ες) | CreativeProtagon/INTIME NEWS

ΕΠΑΛ Βαϊμάρης;

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 30 Σεπτεμβρίου 2021, 15:01
Οι καθ' ύλην αρμόδιοι (-ες)
|CreativeProtagon/INTIME NEWS

ΕΠΑΛ Βαϊμάρης;

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 30 Σεπτεμβρίου 2021, 15:01

Τα παιδιά έξω από το ΕΠΑΛ παίζουν τους ακροδεξιούς καουμπόηδες και τους ακροαριστερούς Ινδιάνους. Μια παντελώς παράταιρη, εκτός τόπου και χρόνου σύγκρουση, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες αυτοπροβολής και αυτοδικαίωσης των νεαρών πρωταγωνιστών τους.

Δεν εξισώνω τα λογής-λογής ναζιστοφασιστάκια με τους αντιεξουσιαστές ή τους θερμοκέφαλους αντιφασίστες, αλλά αρνούμαι και σθεναρά να γίνω ενεργό μέρος μιας φαντασιακής αντίθεσης που λύνει τις διαφορές της με λοστάρια και μολότοφ στα προαύλια σχολείων.

Από τέτοιες ιστορίες, που κινούνται στο περιθώριο της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής μας, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να παραχθεί είναι κάποιο τραγικό ατύχημα με θύμα κάποιο νέο παιδί. Καμία άλλη διεργασία ουσίας δεν κυοφορείται σε τέτοιες ασυνάρτητες συγκρούσεις, που από μακριά φωνάζουν ότι είναι μείγμα σχεδιασμού κάποιων ακραίων πολιτικών γκρουπούσκουλων και νεανικής θερμοκεφαλιάς. Η κοινωνία μόλις ξύπνησε από έναν δεκάχρονο λήθαργο και προσπαθεί να πάει μπροστά, αλλά δυο τρελοί του χωριού σε μια γωνιά σπάνε τα κεφάλια τους, λύνοντας τις δήθεν ιδεολογικές διαφορές τους. 

Εχουμε άποψη και για τις φασιστικές πρακτικές και για τον ακτιβισμό της Ακροαριστεράς. Ξέρουμε και τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, ούτε ανιστόρητοι είμαστε ούτε έχουμε άγνοια κινδύνου. Πλην, αρνούμαστε να πετάξουμε από τα χέρια μας την πυξίδα του μέλλοντος για τον δύσκολο, παγκόσμιο κόσμο μας και να πάρουμε στη θέση της έναν μεγεθυντικό φακό, μέσα από τον οποίο θα αναγάγουμε την αντιπαράθεση στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (και σε κάθε άλλο ΕΠΑΛ ή σχολείο) σε μείζον κοινωνικό και πολιτικό γεγονός της χώρας. 

Αυτά που συμβαίνουν εκεί (και ενδέχεται να ξανασυμβούν αλλού) είναι απλά και μόνο θέμα αστυνομίας. Να μπουζουριάζει τα παλικαράκια που παίζουν με ξύλα και μολότοφ, να ανοίγει τις σχολικές αίθουσες και να κάνουν τα παιδιά το μάθημά τους. Δεν θα φτιάξουμε με το ζόρι την ελληνική Βαϊμάρη του 2021, επειδή το επιδιώκουν κάποιοι ασήμαντοι πολιτικοί πυρήνες και μερικά χαζά παιδάκια. Νισάφι πια. Εχουμε και καλύτερα πράγματα να κάνουμε, σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News