485
| Shutterstock

Το ΕΣΡ που θέλεις να ξεχάσεις

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 11 Νοεμβρίου 2016, 10:31

Το ΕΣΡ που θέλεις να ξεχάσεις

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 11 Νοεμβρίου 2016, 10:31

Θυμάστε τι ήταν το ΕΣΡ; Απ’ όσο θυμάμαι εγώ, ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσαμε να έχουμε για να ελέγχει την τηλεόραση για πάρτη μας. Ήταν μια ραδιοτηλεοπτική αρχή φουλ στη λογοκρισία και στα ταμπού, μια παρέα ανθρώπων σε ρόλο κριτή και τιμωρού, που ξεχείλιζε συντηρητισμό και στενομυαλιά. Και δεν ήξερες κι από πού θα σου τη φέρουν, δεν ήξερες τί θα θεωρήσουν κακό και άρα άξιο προστίμου. Οι κανόνες με τους οποίους έκριναν τα τηλεοπτικά δρώμενα δεν ήταν ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι.

Ηταν και μια άκρως ομοφοβική αρχή, μια φωνή καταστολής κάθε έκφανσης τηλεοπτικής σεξουαλικής διαφορετικότητας. Συνοπτικά να θυμίσω: Το ΕΣΡ έχει απορρίψει το αίτημα του Gay Pride να μεταδοθεί η διαφήμισή του από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ως κοινωνικό μήνυμα. Εχει βάλει πρόστιμο στην εκπομπή Φώτης και Μαρία, όταν παρουσίασαν την ταινία Στρέλλα που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου και φιλοξένησαν στην εκπομπή τους μια τρανσέξουαλ.

Πρόστιμο έχει φάει και μια σειρά του Παπακαλιάτη επειδή δυο άντρες φιλήθηκαν στο στόμα (έπειτα το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση στην οποία αναγνωρίστηκε ότι πρόκειται απλώς για την παρουσίαση μιας κοινωνικής πραγματικότητας). Μέχρι και η παιδική σειρά Μπομπ Σφουγγαράκης έφαγε πρόστιμο γιατί, σύμφωνα με το ΕΣΡ, ο Μπομπ και ο φίλος του Πάτρικ εμφανίστηκαν σαν ομοφυλόφιλοι.

Και απέναντι στη σάτιρα δεν είχε υπάρξει γενναιόδωρο το παλιό ΕΣΡ. Το 2011 έριξε πρόστιμο 50.000 ευρώ στην εκπομπή Ράδιο Αρβύλα, επειδή ο Αντώνης Κανάκης είπε ότι οι βουλευτές λειτουργούν σαν κλίκα. Και το Αλ Τσαντίρι είχε τιμωρηθεί για ένα σατιρικό βίντεο που είχε μοντάρει πάνω στα σώματα των Απριλιανών πραξικοπηματιών τα πρόσωπα του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Γιώργου Πεταλωτή και του Γιώργου Καρατζαφέρη, με υπόκρουση στρατιωτικών εμβατηρίων.

Αυτό το ΕΣΡ το θυμάσαι και φρίττεις, εκτός αν κουβαλάς κι εσύ την ίδια στενομυαλιά. Ηταν μια αποτυχία που δεν θα έπρεπε να επαναληφθεί. Ευτυχώς, η σύνθεση του ΕΣΡ που μόλις δημιουργήθηκε γεννά ελπίδες ότι η νέα ραδιοτηλεοπτική αρχή θα είναι πολύ καλύτερη απ’ την προηγούμενη, πιο ευέλικτη και πιο ανοιχτόμυαλη. Και με καλύτερα αντανακλαστικά. Αθανάσιος Κουτρουμάνος πρόεδρος, Ροδόλφος Μορώνης αντιπρόεδρος και μέλη οι: Νίκος Κιάος, Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Γιώργος Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Γιώργος Σαριδάκης.

Είναι άνθρωποι που με μια σύντομη ματιά στα βιογραφικά τους σου φαίνονται αξιόλογοι και προοδευτικοί. Λες, ας πούμε, αποκλείεται η Πόπη Διαμαντάκου, απ’ τις πιο γνωστές και καλές συντάκτριες μηντιακού ρεπορτάζ, να δει σε σειρά δυο άνδρες να φιλιούνται στο στόμα και το θεωρήσει κακό και προσβλητικό για τον τηλεθεατή. Αποκλείεται ο Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας, να θεωρήσει ύποπτο ότι ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης την πέφτει στον φίλο του. Αποκλείεται ο ακαδημαϊκός και διανοούμενος Γιώργος Πλειός να δει τρανσέξουαλ καλεσμένη σε εκπομπή και να του ανέβει το αίμα στο κεφάλι.

ΥΓ. Στην τελική, ας λύσουν πρώτα τα προβλήματα των ολοφάνερων παραβιάσεων απ’ τα κανάλια, όπως είναι η κατάχρηση του χρόνου των διαφημίσεων και τα παραπλανητικά τηλεπαιχνίδια, κι ας αφήσουν τη σάτιρα και την ηθική στην Τέχνη στην ησυχία τους.