386
Μία σπασμένη βιτρίνα στην Ερμού. Αν ο καταστηματάρχης δεν είναι ασφαλισμένος, θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του | INTIMENEWS

Ποιος θα τους αποζημιώσει στην Ερμού;

Μία σπασμένη βιτρίνα στην Ερμού. Αν ο καταστηματάρχης δεν είναι ασφαλισμένος, θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του
|INTIMENEWS

Ποιος θα τους αποζημιώσει στην Ερμού;

«Μεμονωμένο και αποσπασματικό επεισόδιο» χαρακτήρισε την επιδρομή αντιεξουσιαστών στην Ερμού τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Ο κ. Αναγνωστάκης δεν έχει άδικο. Το περιστατικό είναι μεμονωμένο και αποσπασματικό, αφού, τα παιδιά, συνήθως, τα σπάνε στα Εξάρχεια. Επεισόδια στην Ερμού γίνονται μόνο κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδηλώσεων, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, έχουν εκλείψει προσφάτως.

Έσπασαν 67 καταστήματα, προκάλεσαν ζημιές 155.000 ευρώ. H Αστυνομία «τσίμπησε» 13. Αφησε τους 12 και κράτησε τον έναν, επειδή βρήκαν επάνω του χασίς. Και ο αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας κουνάει αυστηρά το δάχτυλο.

Την Κυριακή έφαγε ξύλο ο τουρίστας που είπε να ψωνίσει. Μεμονωμένο και αυτό το περιστατικό. Στην τελική, για την ένταση στην Ερμού ευθύνονται η ποινική αντιμετώπιση της Ηριάννας και τα μνημόνια που σηκώνουν τα στόρια τις Κυριακές.

Τα παλικάρια που ταυτοποιήθηκαν στην Ερμού δεν πρόκειται, φυσικά, να αντιμετωπίσουν καμία ευθύνη, ποινική ή αστική. Ποιος καταστηματάρχης θα τολμήσει να διεκδικήσει αποζημίωση για τις ζημιές στη βιτρίνα του; Αν το κάνει, ας μετατρέψει την επιχείρηση σε σουβλατζίδικο, αφού θα έχει κάθε μέρα θράκα με καινούργια κάρβουνα.

Εχει, λοιπόν, τεράστιο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τι συμβαίνει με όλους αυτούς που, στο όνομα της επανάστασης και του αντιεξουσιαστικού αγώνα, καταστρέφουν περιουσίες. Οι περισσότεροι, όπως θα γνωρίζετε, αφήνονται ελεύθεροι ή παραπέμπονται στο Αυτόφωρο, από το οποίο παίρνουν αναβολή αφού οριστεί τακτική δικάσιμος. Εκεί, υπό τις φωνές και τις υψωμένες γροθιές των συντρόφων, αν δεν αθωωθούν, παίρνουν μία ποινή είτε με αναστολή, είτε μετατρέψιμη σε ευρώ που, συνήθως, θα συγκεντρωθούν από γονείς και συγγενείς. Πρακτικά είναι δύσκολο, ως αδύνατο, να περάσεις έστω και μία μέρα στη φυλακή για καταστροφή βιτρίνας ή ενός αυτοκινήτου. Αλλωστε θα φαινόταν υπερβολικό. «Μα, στη φυλακή για ένα τζάμι; Είναι απάνθρωπο!» Στο εξωτερικό, όμως, φαίνεται φυσιολογικό. Γι αυτό και έχουν πολύ χαμηλότερη παραβατικότητα αυτού του είδους.

Πλέον στην πατρίδα μας η έννοια του αντιεξουσιαστικού αγώνα αρχίζει και αποκτά μποέμ χαρακτηριστικά μιας διαρκούς «Επανάστασης» που διεξάγεται εκ του ασφαλούς. Υπάρχει, βέβαια, ο κίνδυνος από τις συγκρούσεις με την Αστυνομία και τα παιχνίδια με τις μολότοφ, αλλά αυτό το «σπορ» τα έχει κάτι τέτοια. Στα μάτια ενός πιτσιρικά θα μπορούσε να είναι ως και γοητευτικό, ενώ πρόκειται για κοινό χουλιγκανισμό με ιδεολογική επίστρωση. Όλα αυτά, δεν αλλάζουν, βέβαια, με διμοιρίες στα Εξάρχεια και άγριο ξύλο στα στενά. Θα εκλείψουν όταν όλοι εμείς –και πρωτίστως η Δικαιοσύνη- επιδείξουμε αποφασιστικότητα. Εναλλακτικά, μπορούμε πάντα να κάνουμε μία καλή ασφάλεια περιουσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News