478
Ο Προκόπης Παυλόπουλος γιγαντοαφίσα σε μητρόπολη. Απέναντι στον Αγιο Δημήτριο | CreativeProtagon

Ο Αγιος Παυλόπουλος

Ο Προκόπης Παυλόπουλος γιγαντοαφίσα σε μητρόπολη. Απέναντι στον Αγιο Δημήτριο
|CreativeProtagon

Ο Αγιος Παυλόπουλος

Νομίζω κάποιοι έχουν βαλθεί να εκθέσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εν αγνοία του, φυσικά. Ορισμένοι καλοθελητές, προφανώς για να κολακέψουν τον Αρχηγό του Κράτους, έχουν προβεί -σε δύο, τουλάχιστον, περιπτώσεις που υπέπεσαν στη δική μου αντίληψη- σε ανάρμοστη χρήση και προβολή του προσώπου του κυρίου Παυλόπουλου σε χώρους ιερούς, όπου μόνο ιστορικά και θρησκευτικά σύμβολα έχουν θέση.

Η πρώτη περίπτωση αφορά τη Μητρόπολη της Τρίπολης. Πάνω από την κεντρική είσοδο του ναού, και ψηλά για να φαίνεται από παντού, υπάρχει μία τεράστια έγχρωμη φωτογραφία-αφίσα του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ ασπάζεται από τα χέρια του μητροπολίτη το Ευαγγέλιο.

Εχετε ξαναδεί εσείς σε τοίχο χριστιανικού ναού φωτογραφίες πολιτικών ή πολιτειακών παραγόντων, και μάλιστα τέτοιων διαστάσεων ώστε να είναι ευδιάκριτες από μακρινή απόσταση;

Φανταστείτε ότι συμμετρικά με το γιγαντιαίο φωτογραφικό στιγμιότυπο του Προέδρου υπάρχει η εικόνα του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Τρίπολης. Πώς είναι δυνατόν στην ίδια σειρά να υπάρχει ο Αγιος και ο Πρόεδρος, λες και ισχύει κάποιου είδους αναλογία ανάμεσα στα δύο πρόσωπα ή σαν να είναι δυνατή οποιαδήποτε συσχέτιση του συμβολικού βάρους του καθενός από αυτά; Τι δουλειά έχει ο Πρώτος Πολίτης της χώρας να κοσμεί σαν Χομεϊνί τον τοίχο ενός ναού;

IeraMitropoli_183133-1024x766

Η δεύτερη έκπληξη με περίμενε στη Μονή Αρκαδίου στον νομό Ρεθύμνης. Στον ιερό αυτόν χώρο για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, που στην Κρητική Επανάσταση του 1866 ήταν έδρα τη Επαναστατικής Επιτροπής και αποθήκη πυρομαχικών, και στη συνέχεια τόπος μαρτυρίου. Εκεί πολιορκήθηκαν 900 περίπου Κρητικοί  από 15.000 Οθωμανούς του Μουσταφά Πασά, και για να μην πέσουν ζωντανοί στα χέρια του εχθρού έβαλαν φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάχτηκαν ζωντανοί. Το 2016  το ελληνικό κράτος προχώρησε σε εργασίες αναστύλωσης του ευρύτερου χώρου της αποθήκης πυρομαχικών, και αναρτήθηκε πλάκα για την ηρωική ημέρα που «έλαμψεν ελευθερίας αστραπή αυγάζουσα τους εν τω σκότει…». Σε αυτήν τη μαρμάρινη πλάκα δεν αναφέρεται ούτε ο ηγούμενος Γαβριήλ ούτε ο επικεφαλής ανθυπολοχαγός Δημακόπουλος ούτε ο οπλαρχηγός Γιαμπουδάκης, που άναψε την πυρίτιδα, ούτε κανείς άλλος από τους χίλιους ήρωες.  Χαραγμένα πάνω στο μάρμαρο είναι μόνο τα ονόματα του κ. Παυλόπουλου και του μητροπολίτη (πάλι) της περιοχής, που προφανώς παρέστησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την αναστύλωση.

Pavlopoulos-Creta_152657-1-1024x766

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί μέντορά του τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, πολιτικό που κατεξοχήν χαρακτήριζε η αίσθηση του μέτρου και των συμβολισμών, επομένως είναι γαλουχημένος σε ένα πολιτικό πρότυπο που αποκλείει τις τάσεις αυτοπροβολής, τον πολιτικό ναρκισσισμό ή την ανθρώπινη ματαιοδοξία.

Αλήθεια, φαντάζεται κανείς τον Καραμανλή να αντικρίζει το πρόσωπό του σε γιγαντοαφίσα κάτω από το καμπαναριό; Θα κατέβαζε όλους τους Αγίους μαζί με τον Πολιούχο.

Αρα αποκλείεται ο κ. Παυλόπουλος να έχει γνώση ότι έχει παραμείνει τόσο προβεβλημένο το αποτύπωμά του σε χώρους που η πολιτική και τα εγκόσμια δεν έχουν θέση. Νομίζω όμως ότι θα έπρεπε να προσέχει πώς καταχρώνται τρίτοι το όνομα και την εικόνα του, δίνοντας λαβή σε κακόβουλα σχόλια για το πρόσωπο και το αξίωμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News