426
Η Κατερίνα Μάρκου φωτογραφίζει τη Βουλή όπου τελευταία φορά εξελέγη με το Ποτάμι. Αριστερά και ο Ιάσων Φωτήλας. Και οι δύο μεταπήδησαν στη ΝΔ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Γυρολόγοι και καταφερτζήδες…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 28 Φεβρουαρίου 2018, 07:45
Η Κατερίνα Μάρκου φωτογραφίζει τη Βουλή όπου τελευταία φορά εξελέγη με το Ποτάμι. Αριστερά και ο Ιάσων Φωτήλας. Και οι δύο μεταπήδησαν στη ΝΔ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Γυρολόγοι και καταφερτζήδες…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 28 Φεβρουαρίου 2018, 07:45

Υπάρχει μια κατηγορία πολιτικών που ειδικεύεται στις μεταγραφές. Αλλάζει τα κόμματα σαν τα πουκάμισα. Είναι οι γυρολόγοι.

Φυσικά, καμιά σχέση με το παλαιό συμπαθές επάγγελμα του γυρολόγου (πραματευτή), που γυρνούσε στα χωριά της ελληνικής επαρχίας πουλώντας μικροπράγματα, για να αναθρέψει τα παιδιά του. Οι γυρολόγοι της πολιτικής δεν πουλάνε μικροπράγματα. Πουλάνε ιδεολογία (παντός είδους), πατριωτισμό, ευρωπαϊσμό, ριζοσπαστισμό και οτιδήποτε άλλο έχει πέραση κατά καιρούς. Και το επάγγελμά τους είναι πολύ προσοδοφόρο. Αλλωστε γι’ αυτό αλλάζουν φανέλα, για να κρατήσουν την καρέκλα κάθε φορά ΟΦΑ (Οπου Φυσάει ο Ανεμος).

Ευκαιρίας δοθείσης, μου ήρθαν στο νου ορισμένα παραδείγματα, που άλλοτε τα κατάφεραν (οι περισσότεροι) και άλλοτε όχι:

– Στις 5 Ιανουαρίου του 2015 η βουλευτής (επί πολλές τετραετίες) και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αντζελα Γκερέκου κάνει τη βαρυσήμαντη δήλωση: «Δεν θα μπορούσα παρά να συνεχίσω όπως ακριβώς ξεκίνησα, ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα». Τρεις μέρες αργότερα κάνει νέα δήλωση: «Δεν θα μπορούσα παρά να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά…». Υποψήφια με τη ΝΔ. Οι ψηφοφόροι δεν επιδοκίμασαν την «συνέπειά» της.

– Ο Βασίλης Οικονόμου ήταν μέχρι το 2011 βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Εφυγε κι έφτιαξε το «Αρμα Πολιτών» μαζί με έναν συνάδελφό του. Εφυγε κι από εκεί κι έφτιαξε τους δικούς του «Ελεύθερους Πολίτες». Το διέλυσε κι αυτό κι έγινε βουλευτής με την ΔΗΜΑΡ. Οταν η ΔΗΜΑΡ άρχισε να παίρνει την κατηφόρα, έγινε ανεξάρτητος. Αρχισε να αναζητεί νέα στέγη (στο Ποτάμι, στο ΠΑΣΟΚ ξανά) και τη βρήκε στη ΝΔ. Τα κατάφερε, έχει μόνιμη έδρα στη Βουλή, οι ψηφοφόροι επιβραβεύουν…

– Η Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ψήφισε τρία Μνημόνια: του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά. Και μετά βρήκε στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ ως «αντιμνημονιακή». Οι ψηφοφόροι πάλι επιβράβευσαν.

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα, υπάρχουν κι άλλοι πολλοί. Ερχόμαστε τώρα στο σημερινό παράδειγμα, που ήταν και η αφορμή για να τα θυμηθούμε όλα αυτά. Η Κατερίνα Μάρκου τον Ιούνιο του 2012 εξελέγη βουλευτής με την αριστερή ΔΗΜΑΡ. Το 2014, όταν η ΔΗΜΑΡ διαλυόταν, ανεξαρτητοποιήθηκε. Το 2015 μεταπήδησε στο Ποτάμι. Το 2016, όταν το Ποτάμι άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα, μεταπήδησε ξανά στην τάξη των ανεξαρτήτων. Χθες ανακοινώθηκε η προσχώρησή της στην Νέα Δημοκρατία (εδώ). Πήγε στη ΝΔ -λέει- επειδή «κινδυνεύει η Δημοκρατία». Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περιμάζεψε «προκειμένου να συμβάλει στην ανόρθωση του τόπου» (έτσι ανακοίνωσε). Βέβαια, το Ποτάμι, το πρώην κόμμα της, λέει ότι το έκανε «για την καρέκλα της» και συνεχάρη τόσο την ίδια όσο και «τη σύγχρονη και ευρωπαϊκή ΝΔ».

Ομως, για τους επιτηδείους και τους καταφερτζήδες τα λέει καλύτερα αυτή η κυπριακή παροιμία: «Αλλοι ζιούσιν με τον κόπον κι άλλοι ζιούσιν με τον τρόπον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News