312
Ενα πραγματικά θερμό επεισόδιο ή μία προβοκάτσια μπορούν να υπονομεύσουν σοβαρά την εθνική μας βιομηχανία | CreativeProtagon/SOOC

Αν η Τουρκία απειλήσει τον τουρισμό μας…

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 11 Απριλίου 2018, 07:25
Ενα πραγματικά θερμό επεισόδιο ή μία προβοκάτσια μπορούν να υπονομεύσουν σοβαρά την εθνική μας βιομηχανία
|CreativeProtagon/SOOC

Αν η Τουρκία απειλήσει τον τουρισμό μας…

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 11 Απριλίου 2018, 07:25

Μεταξύ μας, ξέρουμε ότι δεν χρειάζονται και πολλά: ένα πραγματικά θερμό επεισόδιο ή μια καλή προβοκάτσια στα Δωδεκάνησα προς τα μέσα Μαΐου. Μετά θα πουλάμε τουριστικά πακέτα μόνο σε δημοσιογράφους.

Συσκέψεις στο Πεντάγωνο. Ασκήσεις για ανακατάληψη βραχονησίδων. Ο Καμμένος να αφρίζει. Ομως αν οι Τούρκοι θέλουν να καταφέρουν πλήγμα στα ελληνικά πλευρά, δεν χρειάζεται να ακούσουμε εμβατήρια. Αρκεί να κλείσει η μουσική στα beach bar στα Δωδεκάνησα.

Κατά μία εκδοχή, η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση η χώρα, αντιμετωπίζουν μία ιδιάζουσα απειλή που δεν σχετίζεται με την απώλεια εθνικού εδάφους. Αν η Τουρκία θέλει, μπορεί να υπονομεύσει έως και να τινάξει στον αέρα την τουριστική σεζόν στο Ανατολικό Αιγαίο. Ούτως ή άλλως, η δική της βιομηχανία έχει υποστεί τέτοιο πλήγμα λόγω προσφύγων, Κούρδων και Συρίας, που τα all inclusive τουριστικά πακέτα διατίθενται σε πολύ χαμηλές, σχεδόν εξευτελιστικές τιμές. Αν μάλιστα υπολογιστεί και η κατάρρευση της λίρας, τότε οι διακοπές στην Τουρκία δεν κοστίζουν τίποτα. Το είπε και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Η Τουρκία έχει ήδη υποστεί ζημιά στον τουρισμό της και δεν έχει τίποτα να χάσει σε σχέση με την Ελλάδα». Πράγματι, μετά το 2015, που ήταν χρονιά ρεκόρ για την Τουρκία, οι αφίξεις σημείωσαν καθίζηση το 2016. Ανέκαμψαν το 2017, ωστόσο οι προβλέψεις για το 2018 δεν είναι αισιόδοξες. Το μορατόριουμ που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, λόγω τουρισμού, δεν είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί και φέτος.

Αν, λοιπόν, υστερήσει το τουριστικό προϊόν, πάνε όλα πίσω. Πέρα από την απώλεια θέσεων εργασίας και εσόδων, η κυβέρνηση και η χώρα θα ξεκινήσουν από άλλη αφετηρία την κουβέντα για την έξοδο από το μνημόνιο. Αλλιώς στέκεσαι έπειτα από μία καλή τουριστική χρονιά και αλλιώς έπειτα από μία προβληματική.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Λίγα πράγματα, ίσως και τίποτα. Δηλώνουμε έτοιμοι για να υπερασπιστούμε το εθνικό έδαφος, υποστηρίζοντας την αμυντική επάρκεια με διπλωματικές πρωτοβουλίες. Ομως θα είμαστε σχεδόν ανίσχυροι αν ο απρόβλεπτος Ερντογάν αποφασίσει να τορπιλίσει τον τουρισμό μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News