534
Αριστερά στιγμιότυπα από τη συνέντευξη, δεξιά η επίσημη φωτογραφία. Η αριστερή κάλτσα του Πρωθυπουργού ανεβοκατεβαίνει | YouTube/Bloomberg/INTIMENEWS/Andrea Bonetti/CreativeProtagon

Οι κάλτσες του Αλέξη Τσίπρα

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 29 Ιουνίου 2018, 13:27
Αριστερά στιγμιότυπα από τη συνέντευξη, δεξιά η επίσημη φωτογραφία. Η αριστερή κάλτσα του Πρωθυπουργού ανεβοκατεβαίνει
|YouTube/Bloomberg/INTIMENEWS/Andrea Bonetti/CreativeProtagon

Οι κάλτσες του Αλέξη Τσίπρα

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 29 Ιουνίου 2018, 13:27

Κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg (εδώ) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έδωσε πάλι υλικό στο κοινό (που λατρεύει να τον μισεί) για να ασχολείται. Δεν αναφέρομαι σε αυτά που είπε, αλλά στην εικόνα που παρουσίασε: Το αριστερό μπατζάκι του είχε τραβηχτεί λίγο πιο ψηλά από το δεξί, με αποτέλεσμα να φαίνεται το τελείωμα της κάλτσας και ένα κομμάτι λευκής, τροφαντής γάμπας. «Σιγά τα ωά», θα πείτε. Μπορεί και να μας ψέξετε που ασχολούμαστε με κάτι τόσο ασήμαντο. Πριν όμως πιάσουμε εμείς το θεματάκι, το είχαν πιάσει οι θαμώνες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, και πολύ το διασκέδασαν. Το ίδιο έκαναν και με την πρόσφατη φωτογραφία από την οικογενειακή βόλτα του κυρίου Τσίπρα στο Λονδίνο, όπου φαινόταν πόσο άτσαλα είχε φορέσει στην πλάτη το σακίδιό του. «Ούτε μια τσάντα δεν μπορεί να κρεμάσει κανονικά», ήταν ένα από τα ειρωνικά σχόλια που διαβάσαμε.

Εδώ που τα λέμε, όσο σκληρός και άδικος και αν είναι ο κόσμος (που πάντα περιμένει τη γκάφα των επωνύμων για να κοροϊδέψει) όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και μάλιστα πρωθυπουργός, δεν μπορεί να μην προσέχεις τι φοράς, πώς το φοράς και πώς στέκεσαι. Δείτε π.χ. τα (ατσαλάκωτα) παραδείγματα των Εμανουέλ Μακρόν και Τζάστιν Τριντό, δύο πολιτικών που κερδίζουν πολλούς πόντους από τον τρόπο με τον οποίο περιφέρουν τη δημόσια εικόνα τους. Ο Αλέξης Τσίπρας, θα πείτε, δεν κολλάει σε τέτοιες… λεπτομέρειες. Δεν κολλάει;

Και όμως, η φωτογραφία από τη συνέντευξη του Bloomberg που δημοσιεύτηκε στον επίσημο πρωθυπουργικό λογαριασμό στο Twitter, άλλα λέει: Κάποιο επιδέξιο χέρι, όχι μόνο έχει «φρεσκάρει» λίγο το πρόσωπό του –γιατί ένα ψιλορετούς πρέπει να έχει γίνει– αλλά ανέβασε και την κάλτσα.

Δικαίως διόρθωσε την αβλεψία-ατυχία του κυρίου Τσίπρα, αφού μπορούσε. Μια φωτογραφία που χρησιμοποιείται για επικοινωνιακούς λόγους από την κυβέρνηση πρέπει να είναι άψογη.

Ομως, πριν φτάσουμε στις διορθώσεις (που δίνουν αφορμές για σχόλια) δεν θα ήταν προτιμότερο να ήταν άψογος –έστω πιο προσεκτικός– ο ίδιος ο Πρωθυπουργός; Επειδή αυτό το… ακομπλεξάριστο που περιφέρει με τις χαλαρές και άνετες πόζες του δεν τον τιμάει (και δεν μας τιμάει) από τη στιγμή που το λειτούργημά του (δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του αλλά μία χώρα) προϋποθέτει άψογη εμφάνιση και συμπεριφορά. Αλλά και επειδή, όταν τα αποτελέσματα του ακομπλεξάριστου προσπαθείς να τα καλύψεις, δείχνεις πως πιθανώς δεν είσαι τόσο άνετος όσο θέλεις να φαίνεσαι. Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνει και το γεγονός πως ο αγραβάτωτος και χύμα Greek prime minister έχει προσωπικό φωτογράφο. Τον Ελβετό Αντρέα Μπονέτι που τον ακολουθεί και τον απαθανατίζει στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Οσο καλός και αν είναι ο κύριος Μπονέτι, θαύματα δεν μπορεί να κάνει. Αλλά και όταν κάνει τα μικρά θαύματά του, αν υποθέσουμε πως αυτός ή κάποιος συνεργάτης του κρύβονται πίσω από το ψηφιακό «ανέβασμα» (και στη γάμπα του Πρωθυπουργού και στο λογαριασμό του στο Twitter) της κάλτσας, ο κ. Τσίπρας παραμένει το ίδιο εκτεθειμένος. Είτε επειδή με τα διαρκή ολισθήματα στο θέμα της εμφάνισής του επιβεβαιώνει πως παραμένει ανεπίδεκτος μαθήσεως, είτε επειδή προσπαθώντας να τα διορθώσει –να τα διορθώσουν εν προκειμένω οι συνεργάτες του, «σιδερώνοντας» την τσαλακωμένη δημόσια εικόνα του– επιβεβαιώνει πως η άνεση που περιφέρει δεν είναι άνεση από επιλογή. Στην πραγματικότητα είναι η αδυναμία του να κάνει μια καθώς πρέπει εμφάνιση σαν αυτές που κάνουν οι ομόλογοί του. Οχι πως δεν θέλει, απλώς δεν μπορεί; Πόσο ντροπιαστικό!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News