780
O Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ της Αγγλίας με τον Φελαϊνί του Βελγίου. Λέτε να τους ξαναδούμε στον τελικό; | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ποιος έπαιξε για να χάσει;

Sportscaster Sportscaster 29 Ιουνίου 2018, 11:58
O Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ της Αγγλίας με τον Φελαϊνί του Βελγίου. Λέτε να τους ξαναδούμε στον τελικό;
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ποιος έπαιξε για να χάσει;

Sportscaster Sportscaster 29 Ιουνίου 2018, 11:58

«To win, or not to win: that is the question». Το παραφρασμένο σεξπιρικό ερώτημα -δεν μπορεί- θα βασάνισε, έστω για λίγο, τα μυαλά των Βέλγων και των Αγγλων. Διότι ο πειρασμός ήταν μεγάλος: η ομάδα που θα έχανε το ματς (και την πρώτη θέση στον όμιλο), θα κέρδιζε έναν (θεωρητικώς) πιο άνετο δρόμο προς τον τελικό της 15ης Ιουλίου. Οποιος πει πως δεν μπήκε, καν, στο δίλημμα, θα λέει ψέματα.

Μέχρι και η Sun, στη χώρα όπου το ποδόσφαιρο και η σκοπιμότητα δεν συναντώνται πουθενά, έφτασε στο σημείο να προτρέψει την εθνική Αγγλίας να φερθεί «έξυπνα». Εγραψε, μεταξύ άλλων: «Τι θα έκανε η Γερμανία σε μια παρόμοια κατάσταση; Ή η Ισπανία; Ή η Γαλλία; Θα ακολουθούσαν το ένστικτό τους. Θα έκαναν το σωστό γι’ αυτές, όχι το σωστό γενικώς. Επομένως, Γκάρεθ, χάσε. Ή πες σε έναν παίκτη να πάρει κόκκινη κάρτα στο 85′. Για να βγούμε δεύτεροι και να απολαύσουμε το πλεονέκτημα».

Την ίδια άποψη υποστήριξε η πλειονότητα των αγγλικών ΜΜΕ: αν θέλουμε να φτάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται, γιατί να το κάνουμε με τον δύσκολο τρόπο; «Επειδή είναι αδύνατον να παίξεις χωρίς να προσπαθήσεις να νικήσεις», απάντησε ο Ιαν Ράιτ. Στα σχετικά polls στο Διαδίκτυο, επτά στους δέκα άγγλους φιλάθλους απάντησαν οτι τα «Τρία λιοντάρια» πρέπει να παίξουν για τη νίκη, κι ας βγουν χαμένα στο τέλος.

Λίγο πριν αρχίσει, ο αγώνας… μύριζε άσχημα. Το Βέλγιο θα ξεκούραζε εννέα βασικούς του παίκτες. Η Αγγλία, οκτώ. Ολοι περίμεναν ένα «ντέρμπι» – παρωδία. Οι υποψίες μεγάλωσαν, όταν από νωρίς δυο Βέλγοι φορτώθηκαν με κίτρινες κάρτες. Τις εξαφάνισε, όμως, το υπέροχο γκολ του Γιανουζάι στο 51′ – ένα από τα ωραιότερα σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Αγγλοι έχασαν μερικές κλασικές ευκαιρίες να ισοφαρίσουν (με ισοπαλία έβγαιναν εκείνοι πρώτοι, λόγω Fair Play). Οχι πως «σκοτώθηκαν» να νικήσουν, αλλά και οι δυο ομάδες πέρασαν με επιτυχία το «τεστ ηθικής» στο οποίο τους υποχρέωσε η ανισορροπία του ταμπλό.

Ο ένας δρόμος προς τον τελικό, ο βελγικός, περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Αργεντινή, την Πορτογαλία, την Ουρουγουάη και το Μεξικό. Σε αυτόν συνωστίζονται δέκα παγκόσμιοι τίτλοι (Βραζιλία 5, Αργεντινή 2, Ουρουγουάη 2, Γαλλία 1) και 16 τελικοί. Α, ναι: και το πιο πρόσφατο ευρωπαϊκό τρόπαιο (Πορτογαλία). Ο άλλος, ο αγγλικός, τις Ισπανία, Ρωσία, Κροατία, Δανία, Σουηδία και Ελβετία. Δηλαδή, μόνο δύο χρυσά αγαλματίδια Μουντιάλ (Αγγλία, Ισπανία) και τρεις τελικούς (ο τρίτος είναι της Σουηδίας το 1958).

bractets
Oι «16», οι διασταυρώσεις και τα στατιστικά πρόκρισης από τον αμερικανό γκουρού των προβλέψων Νέιτ Σίλβερ

Απορεί κανείς, γιατί οι Βέλγοι πανηγύρισαν την πρωτιά τους. Εάν περάσουν την Ιαπωνία στους «16», θα πέσουν πάνω στη Βραζιλία (εκτός αν το Μεξικό έχει άλλη γνώμη). Ο λόγος είναι πως πιστεύουν πολύ σε αυτή την πιο ταλαντούχα «φουρνιά» παικτών που έχει αναδείξει το βελγικό ποδόσφαιρο – τη «χρυσή γενιά», όπως την αποκαλούν. Δεν το πολυ-λένε, όμως η φιλοδοξία τους φτάνει μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Και, για να καταφέρουν κάτι τέτοιο, είναι αποφασισμένοι να παλέψουν με όποιο «θηρίο» κι αν βρεθεί στο δρόμο τους.

Οι Αγγλοι, από την άλλη, θέλουν αυτή η δεύτερη πιο νεανική τους ομάδα στα χρονικά των Παγκοσμίων Κυπέλλων να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Ο ρεαλιστικός τους στόχος είναι το Euro του 2020. Για να το πετύχουν, πρέπει σε κάθε ματς να αποδεικνύουν τη δυναμική τους – γι’ αυτό προσπάθησαν να αποφύγουν τη χθεσινή τους ήττα. Δεν το κατόρθωσαν, όμως. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να τους βγει σε καλό. Αλλά, προς το παρόν, στους «16» ψώνισαν πιο ισχυρό αντίπαλο από εκείνον του Βελγίου. Ακόμη και χωρίς τον Χάμες Ροντρίγκες, ο οποίος υπέστη μυϊκό τραυματισμό, η Κολομβία θα είναι «σκληρό καρύδι».

Είναι ένα Μουντιάλ που δεν «διαβάζεται» εύκολα. Τα φαβορί έχουν απογοητεύσει. Ακόμη και η Βραζιλία με τη Γαλλία, δεν… πετάνε σπίθες. Αργεντινή, Ισπανία και Πορτογαλία είδαν το Χάρο με τα μάτια τους. Η Γερμανία αποκλείστηκε. Η μικρή λίστα με τις ομάδες που μας έχουν εντυπωσιάσει, μέχρι στιγμής, περιλαμβάνει μόνον αουτσάιντερ: το Βέλγιο, την Κροατία, την Ελβετία, το Μεξικό… Μήπως ήρθε η ώρα, να σηκώσει την Κούπα κάποια χώρα απ’ αυτές που δεν την έχουν κατακτήσει ποτέ στο παρελθόν; Διόλου απίθανο. Από τις οκτώ του club των θριαμβευτών, μία (Ιταλία) δεν πήγε, καν, στη Ρωσία, ενώ η Γερμανία επέστρεψε στο σπίτι της. Στους «8» δεν θα προκριθεί, σίγουρα, μια από τις Γαλλία ή Αργεντινή. Κι όποια από τις δυο περάσει, θα αναμετρηθεί με την Ουρουγουάη (εφόσον αυτή έχει νικήσει την Πορτογαλία).

Απόψε είναι η βραδιά των παραμελημένων συζύγων/συντρόφων. Και από αύριο (Σάββατο 30/6) αρχίζει το πραγματικό Μουντιάλ. Με τα ματς «ο θάνατός σου, η ζωή μου» και με 14 από τις 16 ομάδες που συνεχίζουν, να προέρχονται από την Ευρώπη ή τη Λατινική Αμερική. Μόνον το Μεξικό και η Ιαπωνία, όσο αντέξουν, θα μας θυμίζουν οτι το Κύπελλο είναι Παγκόσμιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...