403
Το αίτημα της Ιεραρχίας προς τον Γιάννη Ραγκούση είναι, αν μη τι άλλο, πρωτότυπο, ίσως δε και πρωτοφανές | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Και πώς να το αποδείξει ο Ραγκούσης;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 9 Οκτωβρίου 2017, 07:30
Το αίτημα της Ιεραρχίας προς τον Γιάννη Ραγκούση είναι, αν μη τι άλλο, πρωτότυπο, ίσως δε και πρωτοφανές
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Και πώς να το αποδείξει ο Ραγκούσης;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 9 Οκτωβρίου 2017, 07:30

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που θέλεις να σηκώσεις τα χέρια και το βλέμμα προς τον ουρανό με τις πιο θερμές σου ευχαριστίες επειδή γεννήθηκες και ζεις εδώ: μπορεί να πεθάνεις από τα πάντα, εκτός από πλήξη.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητεί, αρχικά εξωδίκως, από τον Γιάννη Ραγκούση να εξειδικεύσει την αναφορά του περί ομοφυλόφιλων Μητροπολιτών στους κόλπους της Ιεραρχίας. «Επειδή η Εκκλησία της Ελλάδος κατά τους Κανόνες Της δεν μπορεί να διατηρεί ομοφυλόφιλους στις τάξεις του Ιερού Κλήρου ούτε συγκαλύπτει παραβατικές πράξεις, να καταθέσετε στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου τα ονόματα των παραπάνω επίορκων κληρικών και τα αποδεικτικά στοιχεία, περιλαμβανομένης της δικής σας μαρτυρίας, που αποδεικνύουν ομοφυλοφιλική ζωή».

Σωστά. Αντίστοιχη θα ήταν και η αντίδραση αν ο Ραγκούσης ισχυρίζετο ότι υπάρχουν Μητροπολίτες που απολαμβάνουν τους χυμούς της ζωής πάνω σε λάγνα γυναικεία κορμιά -οι ανώτατοι κληρικοί δεσμεύονται από τον όρκο της αγαμίας. Το θέμα όμως αποκτά μία απολαυστική, ακατανίκητη κωμική διάσταση όταν δοκιμάσεις να το κοιτάξεις από κοντά. Αλλάζεις τα ονόματα και το ανεβάζεις στο Εθνικό.

Ας υποθέσουμε ότι ο Ραγκούσης έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις και αποφασίζει να απαντήσει θετικά στην εξώδικο δήλωση. Ρίχνει, λοιπόν, στο τραπέζι δύο ονόματα Μητροπολιτών, λέγοντας ότι αυτοί οι ιεράρχες είναι ομοφυλόφιλοι. Εντάξει. Μετά, όμως, κατά την απαίτηση της Ιεραρχίας, θα πρέπει να το αποδείξει. Ποιες, λοιπόν, θα ήταν οι δόκιμες αποδείξεις που τεκμηριώνουν την ύπαρξη «ομοφυλοφιλικής ζωής»; Τώρα στήνουμε ένα σουρεαλιστικό δικαστήριο και παρακολουθούμε την επίδειξη των αποδεικτικών στοιχείων.

Πώς θα μπορούσε ο Ραγκούσης να αποδείξει ότι ένας Μητροπολίτης είναι ομοφυλόφιλος; Σκεφτείτε το. Οι μαρτυρίες τρίτων δεν ισχύουν εδώ. Η Ιερά Σύνοδος ζητεί τη μαρτυρία του Ραγκούση για την ομοφυλοφιλική ζωή των ιεραρχών. Μαζί με αποδείξεις. «Ημουν εκεί και το έχω και σε βίντεο», κάτι τέτοιο ας πούμε. Βέβαια εδώ ο Ραγκούσης μπορεί να πει ότι η σεξουαλική ζωή κάθε ανθρώπου αποτελεί προσωπικό δεδομένο και, τέλος πάντων, δεν θα βγει στα μανταλάκια και στις Τατιάνες.

Στο τέλος θα τον εγκαλέσουν επειδή αρθρώνει ισχυρισμούς χωρίς να κομίζει σχετικές αποδείξεις. Πιθανότατα δεν τις έχει. Απλώς αναπαράγει την αντίληψη που υπάρχει σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, καθώς σχετικές αναφορές έχουν γίνει κατά το παρελθόν, από πρόσωπα κοντά στην Ιεραρχία. Συνεπώς το θέμα θα τελειώσει στη σιωπή του Ραγκούση. Και θα αφήσει με το παράπονο όλους εμάς που ποθούμε να βρεθούμε στο ακροατήριο μίας κανονικής δίκης με αποδείξεις για την ύπαρξη ομοφυλοφιλικής ζωής στην Εκκλησία, η οποία, προφανώς, είναι σαν την εξωγήινη ζωή: δεν μπορείς να αποδείξεις ότι υπάρχει, αλλά έχεις λόγους να κάνεις εικασίες.