683
Εφηβοι κοιτούν το σημείο που σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Παντελής Παντελίδης | Nikos Libertas/SOOC

Το ηλικιακό εκλογικό δόλωμα του Καμμένου

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 22 Ιουνίου 2016, 15:03
Εφηβοι κοιτούν το σημείο που σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Παντελής Παντελίδης
|Nikos Libertas/SOOC

Το ηλικιακό εκλογικό δόλωμα του Καμμένου

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 22 Ιουνίου 2016, 15:03

«Είμαι 16άρης, σας γαμώ τα Λύκεια», έγραφε και τραγουδούσε το 1983 ο Διονύσης Σαβόπουλος. Είναι αρκετά πολιτικό τραγούδι το «Τον χειμώνα ετούτο». «Δεν είμαι Πασόκα, δεν είμαι ούτε ΚΚΕ / οι μειοψηφίες, τάγματα ξυπόλητα» κλπ. Ο Πάνος Καμμένος έρχεται, 33 χρόνια μετά, και φιλοδοξεί να αλλάξει τον στίχο· στην ηλικία των 16 βάζει τους 17άρηδες.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μίλησε στη Βουλή και ζήτησε να κατέβει το όριο από τα 18 στα 17 για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Και μάλιστα, για να το κάνει ακόμη πιο δελεαστικό και να αποφύγει την άμεση κριτική, ο Πάνος Καμμένος πρότεινε να μπορεί ένας 17αρης να οδηγεί ανενόχλητος, αρκεί να υπάρχει μέσα στο όχημα κάποιος ενήλικος με δίπλωμα οδήγησης.

Και αυτό που άρχισε ως πρόταση από πολιτικό αρχηγό, εξελίχθηκε σε ανέκδοτο στα social media και κατέληξε σουρεαλιστική πολιτική συζήτηση στο κοινοβούλιο. Τόσο η ΝΔ, όσο και το Ποτάμι συμφωνούν με το όριο των 17 ετών, ενώ το ΚΚΕ αντιπρότεινε να πέσει κι άλλο το όριο, να πάει στα 16! Ηλικιακή πλειοδοσία με φόντο το αίμα στο οδόστρωμα (θυμηθείτε εδώ το ζήτημα Παντελίδη).

Αρχικά, να πάμε στα βασικά. Το να μπορείς να οδηγείς για να πας στο σχολείο, μόλις από τις πρώτες ημέρες που τυπικά έχεις την άδεια, είναι βλακώδες. Είναι επικίνδυνο, είναι ανεύθυνο και είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να προτείνεται από πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς, βουλευτές κλπ.

Στη Βουλγαρία το όριο είναι 18, στην Αλβανία το ίδιο, στη Βοσνία επίσης. Παρόμοια κατάσταση και στην Κροατία. Και αν δεν σας κάνουν τα Βαλκάνια δείτε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ισπανία, στην Τσεχία, στη Φινλανδία, στη Λετονία, στο Λιχτενστάιν, στη Λιθουανία, στη Πολωνία, στην Πορτογαλία, στη Ρουμανία, στην Ελβετία, στην Ανδόρα, στη Λευκορωσία, παντού για να οδηγήσεις χρειάζεται να είσαι 18, κλεισμένα. Αντίθετα, στη Γερμανία, στη Δανία και στο Λουξεμβούργο μπορείς και στα 17 αρκεί να είναι ένας από τους δύο γονείς σου μαζί σου. Δεν νομίζω να θεωρεί κανείς πως ο νεοέλληνας έχει την οδηγική παιδεία του Γερμανού ή του Δανού.

Στο εξωτερικό οδηγείς κατά βάση στα 18. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, στις ΗΠΑ ας πούμε παίρνεις τιμόνι νωρίτερα. Αλλά στην ΗΠΑ είναι διαφορετικοί οι νόμοι. Αν σε πιάσουν με πέντε μίλια παραπάνω έχει μαστίγιο κανονικό. Οι δρόμοι είναι διπλάσιοι σε πλάτος από τους δικούς μας και η οδηγική κουλτούρα εντελώς διαφορετικοί. Εκτός αν πιστεύουμε ότι μπορεί ο αστυνομικός που βλέπει τον πατέρα χωρίς κράνος με το παιδί πάνω στο μηχανάκι (επίσης χωρίς κράνος) ή ο αστυνομικός που ανεβαίνει με τη μηχανή πάνω στον πεζόδρομο της Αιόλου να σταματήσει τον 17άρη που έχει πάρει το αμάξι του μπαμπά. Γελοιότητες.

Το τι θέλει να κερδίσει ο Καμμένος -και η κυβέρνηση κατ’ επέκταση- είναι προφανές. Το θέμα είναι πώς στο καλό ψάρωσαν τα υπόλοιπα κόμματα

Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, πάντως, και για να μην εξηγούμε σοβαρά όσα έχουν τη ρίζα τους στη μικροπολιτική, ο Πάνος Καμμένος δεν πρότεινε να κατέβει το όριο οδήγησης στα 17 έτσι, στα καλά καθούμενα. Είχε προηγηθεί η συζήτηση για την ψήφο στα 17. Μία συζήτηση που άνοιξε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τον εκλογικό νόμο και της αλλαγής του. Δηλαδή, ψήφος στα 17, οδήγηση στα 17, δουλειά στα 27 (αν είσαι τυχερός) και σύνταξη στα 67 (αν υπάρχει ως τότε η έννοια της σύνταξης).

Το τι θέλει να κερδίσει ο Καμμένος – και η κυβέρνηση κατ’ επέκταση – είναι προφανές. Το κόμμα του δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Ο τωρινός 17άρης γνωρίζει τους ΑΝΕΛ από τα 13 του. Από τότε, δηλαδή, που πλάθει τον χαρακτήρα του, από τότε που αντιλαμβάνεται τον κόσμο, από τότε που περνά από την τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας στην αγριάδα της εφηβείας και από εκεί ετοιμάζεται για την ωρίμανση της ενήλικης ζωής. Σε όλο αυτό το διάστημα έχει ακούσει και έχει δει πολιτικούς που είναι σήμερα στην κυβέρνηση να μιλούν για κρεμάλες στο Σύνταγμα, για την Ευρώπη των πουσταριών, για προδότες και γερμανοτσολιάδες. Και τώρα ακούει αυτούς τους πολιτικούς να του τάζουν δίπλωμα στα 17. Να παίρνει το αμάξι, να ανάβει στα κρυφά το τσιγαράκι, να πίνει καμιά μπύρα για να κάνει επίδειξη στο Μαράκι που κάθεται στο απέναντι παγκάκι. Δεν είναι και μικρό το δέλεαρ. Το θέμα είναι πώς στο καλό ψάρωσαν τα άλλα κόμματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News