641
Δημοσιογράφοι προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είναι πάντα εύκολο, όταν, τελικά, η εξουσία αμφισβητεί τα αυτονόητα | Μ. Μυρίλλας/SOOC

Εμπάργκο στη λογική

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 19 Σεπτεμβρίου 2018, 06:43
Δημοσιογράφοι προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είναι πάντα εύκολο, όταν, τελικά, η εξουσία αμφισβητεί τα αυτονόητα
|Μ. Μυρίλλας/SOOC

Εμπάργκο στη λογική

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 19 Σεπτεμβρίου 2018, 06:43

Ο ΣΥΡΙΖΑ κήρυξε εμπάργκο στον ΣΚΑΪ επειδή, λίγο μετά την τραγωδία στο Μάτι, ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι επίκειται απομάκρυνση των αρχηγών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Μάλιστα η σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου απέδιδε στον σταθμό δόλο με σκοπό την υπονόμευση του ηθικού των αστυνομικών και των πυροσβεστών. Ηθελε, δηλαδή, ο ΣΚΑΪ να πιέσει ψυχολογικά αυτούς που έδιναν μάχη για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Να αφήσουν τις μάνικες και να στηθούν μπροστά στις οθόνες.

Λίγα 24ωρα μετά, η κυβέρνηση αντικατέστησε τις ηγεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας. Η πληροφόρηση του σταθμού απεδείχθη ορθή, πλην όμως το εμπάργκο παρέμεινε σε ισχύ. Αυτό έλειπε. Η κυβέρνηση που θρέφεται από την κατασκευή εχθρών, αποδίδει ακόμα και το προφανές στην προπαγάνδα των αντιπάλων της.

Ωστόσο, όταν η ημέρα στον ΣΚΑΪ ξεκινάει με Πορτοσάλτε και Αδωνι, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται για τη μεταχείριση που τους επιφυλάσσει το κανάλι. Μόνο που ο ΣΚΑΪ, ως ένα ιδιωτικό μαγαζί, δύναται να περνάει γενιές δεκατέσσερις όποιον γουστάρει. Να στηρίζει την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση. Είναι αυτό καλή δημοσιογραφία; Δεν θα μας το πει το κόμμα. Υπάρχει το ΕΣΡ, εν τέλει υπάρχει και το τηλεχειριστήριο στο τραπεζάκι του τηλεθεατή. Όμως έχουν, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, δικαίωμα στο εμπάργκο;

Μισό λεπτό. Να δούμε και τι συνέβη ανάμεσα στην ΕΡΤ και στη ΝΔ.

Η Νέα Δημοκρατία κήρυξε εμπάργκο στην ΕΡΤ επειδή ένας σχολιαστής της δημόσιας τηλεόρασης υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει φασιστικές θέσεις. Αυτό ήταν σχόλιο, όχι είδηση. Ο σχολιαστής ίσως επικαλεστεί το  δικαίωμα στη γνώμη. Ήταν, βέβαια, «τραβηγμένο», σου επιτρέπει να το θεωρήσεις απαράδεκτο. Η ΕΡΤ, λοιπόν, είναι για την αντιπολίτευση (όχι μόνο για τη ΝΔ) περίπου ό,τι και ο ΣΚΑΪ για την κυβέρνηση. Συχνά εγκαλείται, μαζί με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, για κυβερνητική προπαγάνδα και για τη μη τήρηση της ουδετερότητας, όπως επιβάλλει ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης. Είναι αβάσιμη η κριτική; Υπάρχουν πολλά περιστατικά που μας λένε ότι δεν είναι. Παρεμπιπτόντως, ήταν απίστευτα χαριτωμένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που αρνήθηκε να σχολιάσει την άποψη Καψώχα περί Μητσοτάκη. Είπε ότι δεν σχολιάζει δημοσιογράφους, αλλά αμέσως συμπλήρωσε ότι ο ΣΚΑΪ διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Ανάμεσα στον ΣΚΑΪ και στην ΕΡΤ υπάρχει μία θεμελιώδης διαφορά. Από τη μία βάζει τα λεφτά ο Αλαφούζος και από την άλλη εμείς. Ο ΣΚΑΪ μπορεί, αν θέλει, να παίζει στο δελτίο ειδήσεων σαύρες και τέρατα. Θα τον κρίνει η τηλεθέαση και το ΕΣΡ. Oχι τα κόμματα. Με την ΕΡΤ, όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς. Η δημόσια τηλεόραση οφείλει να είναι προσεκτική, σφαιρική, μετρημένη -μην παίζουμε με τις λέξεις. Oταν ακόμα και δημοσιογράφοι που εργάζονται εκεί καταγγέλλουν ένα καθεστώς παρεμβάσεων και βολέματος ημετέρων, είναι εμφανές ότι υπάρχει θέμα. Ναι, ξέρω πάντα υπήρχε θέμα στην ΕΡΤ. Oμως αυτή η κυβέρνηση δεν ήρθε για να τα αλλάξει όλα; Τα κάνουν χειρότερα από τους προηγούμενους.

Και τώρα στο θέμα μας: Eχουν δικαίωμα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να κάνουν εμπάργκο σε μέσα ενημέρωσης; Oχι δεν έχουν. Είναι άλλο να αρνείσαι τη συμμετοχή σου κατά περίσταση και άλλο να αποκλείεις καθολικά ένα μέσο ενημέρωσης. Είναι σαν να αποκλείεις και ένα κομμάτι του λαού από τον δημόσιο διάλογο. Στην ουσία υπονομεύεις την ελευθερία του λόγου. Ειδικά η ΝΔ, με θεσμικά εξασφαλισμένη θέση στα πάνελ της ΕΡΤ, οφείλει να είναι παρούσα σε κάθε συζήτηση. Πρόκειται για δημόσιο βήμα που λειτουργεί με χρήματα των πολιτών, ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι δέκτες λαμβάνουν μόνο το σήμα της ΕΡΤ. Ο δε αποκλεισμός της ΕΡΤ ή του ΣΚΑΪ από κομματικές εκδηλώσεις επιδέχεται αυστηρό δεοντολογικό έλεγχο. Πού ζούμε και δεν επιτρέπεται σε δημοσιογράφους να καλύψουν μία εκδήλωση; Αλλά και η κυβέρνηση, όσο δεν επιτρέπει στα στελέχη της να εμφανίζονται σε συγκεκριμένο κανάλι, υπονομεύει τη διαδικασία του δημοσίου ελέγχου που είναι κύριο συστατικό της Δημοκρατίας.

Λογικά όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τα κόμματα θα αλλάξουν συμπεριφορά, αναζητώντας δημοσιότητα. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τη ΝΔ. ΣΚΑΪ βλέπουν αρκετοί. Ξέρετε όμως πολλούς που να ενημερώνονται από την ΕΡΤ;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...