453
Ο Νίκος Τόσκας κάνει πιο «δημοκρατική» την παραβίαση του ΚΟΚ | Menelaos Myrillas / SOOC

Ο ΚΟΚ λαϊκισμός του Νίκου Τόσκα

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 19 Ιανουαρίου 2017, 07:33
Ο Νίκος Τόσκας κάνει πιο «δημοκρατική» την παραβίαση του ΚΟΚ
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ο ΚΟΚ λαϊκισμός του Νίκου Τόσκα

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 19 Ιανουαρίου 2017, 07:33

Το πρόστιμο για χρήση του κινητού κατά την οδήγηση είναι 100 ευρώ. Πώς θα σου φαινόταν αν έπεφτε στα 50 ευρώ και ακόμα χαμηλότερα, στα 25, αν αποφάσιζες να το πληρώσεις εγκαίρως; Δεν θα σκεφτόσουν κάπως έτσι: έλα μωρέ, ας μιλήσω με τον γκόμενο πηγαίνοντας την Κηφισίας, ας γράψω κι ένα μήνυμα στην κολλητή, μικρό το κακό κι αν με πιάσουν. Δεν θα σκεφτόσουν παρομοίως και για τη ζώνη ασφαλείας και το κράνος, αν από τα 300 ευρώ που είναι τώρα το πρόστιμο για τη μη χρήση τους, έπεφτε στα 75 ευρώ; Δεν θα παραβίαζες κι ένα STOP άμα λάχει, αν από τα 700 ευρώ το πρόστιμο κατέβαινε στα 175; Ευκαιρία.

Αυτό ακριβώς δρομολογεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, είπε ότι επεξεργάζονται, μαζί με τον Σπίρτζη από το υπουργείο Μεταφορών, πρόταση για μείωση στο μισό των χρηματικών προστίμων του Κ.Ο.Κ. Και μείωση στο μισό και περαιτέρω μείωση, αν τα πληρώσεις γρήγορα. Είναι, είπε, θέμα ημερών η υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης.

Είναι δηλαδή θέμα ημερών η ανακούφισή σου απ’ τα μεγάλα πρόστιμα που έπρεπε να πληρώσεις, παραβάτη των δρόμων. Βέβαια δεν έχεις ξεσκιστεί να πληρώνεις κιόλας για τις παραβάσεις σου. Ίσα-ίσα, σκέψου πόσες φορές έχεις μιλήσει στο κινητό ενώ οδηγείς και πόσες σ’ έχουν σταματήσει γι’ αυτό. Και κάθε μέρα να το κάνεις, άντε να σε σταματήσει μια φορά, ένας μερακλής της Τροχαίας. Τις περισσότερες φορές περνάς από μπροστά τους, μιλώντας σε κινητό, χωρίς ζώνη, χωρίς κράνος, και είναι σαν να μην τρέχει τίποτα. Το να σε πιάσουν για παράβαση στο δρόμο είναι πια τόσο σπάνιο όσο το να βρεις το ΙΚΑ Πατησίων χωρίς κόσμο.

Αντί η κατεύθυνσή τους να είναι το law enforcement (η επιβολή του νόμου), που απ’ αυτό πάσχουμε, πάνε στον μηδενισμό της ποινής. Αφήνουν την ατιμωρησία ως έχει και μας δίνουν κι ένα επιπλέον κίνητρο για να επιδοθούμε σε παραβάσεις: κάντε το, αν σας πιάσουν θα σας έρθει φτηνά. Δίνουν και εντελώς λάθος μήνυμα, ότι δεν είναι σοβαρή η παράβαση, το να μιλάς στο κινητό ας πούμε, τη στιγμή που τρέχουν σποτ που προειδοποιούν γι’ αυτή τη θανατηφόρο συνήθεια.

Σκέφτομαι με ποια λογική το κάνουν και τι διάολο πιστεύουν ότι θα βγει απ’ τη ρύθμιση που δρομολογούν. Και καταλήγω ότι το μόνο που θα βγει είναι μια συμπάθεια, του παραβάτη προς τους κυρίους υπουργούς. Μια ανακούφιση, του μαλάκα που θα παραβιάσει STOP και θα έχει την ατυχία να τον πιάσουν. Θα πει: να ‘σαι καλά ρε Τόσκα, γεια σου ρε Σπίρτζη, 175 ευρώ θα πληρώσω μόνο, ουφ!

Λαϊκισμός λέγεται αυτό που κάνουν, με τη διαφορά ότι γίνεται στην άσφαλτο και θα κοστίσει ζωές.

Υ.Γ. Απ’ τη ρύθμιση εξαιρούν την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, εδώ τα πρόστιμα μένουν ως έχουν. Αυτά μην τα κάνετε. Κάντε τα υπόλοιπα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...