509
Θερμή υποδοχή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο | CreativeProtagon

Αυτό που βλέπουν οι πολίτες

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 5 Σεπτεμβρίου 2019, 20:23
Θερμή υποδοχή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο
|CreativeProtagon

Αυτό που βλέπουν οι πολίτες

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 5 Σεπτεμβρίου 2019, 20:23

Δημοσκόπηση δείχνει ότι οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τους δύο μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δεν είναι είδηση. Το αντίθετο θα ήταν. Μεταξύ μας, μία κυβέρνηση χρειάζεται πολύ κόπο για να απογοητεύσει τους ψηφοφόρους σε λιγότερο από εξήντα μέρες.

Επίσης το δημοσκοπικό δείγμα δηλώνει απογοητευμένο από τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί αντιπολίτευση. Εν μέρει αυτό είναι λογικό, πριν δύο μήνες τον έστειλαν εκεί, ωστόσο εγείρει και ένα θέμα για την τακτική της Κουμουνδούρου που φαίνεται να αντιγράφει από το τετράδιο που κρατούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνουν κυβέρνηση: διαμαρτυρία για τα πάντα, έμφαση στη μικροπολιτική, ολίγον από fake news και η τρίχα που γίνεται τριχιά.

Ωστόσο το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης βρίσκεται στην ερώτηση για τους τομείς του κυβερνητικού έργου και τη δημοφιλία των υπουργών. Το δείγμα αξιολογεί θετικά την πολιτική στον τομέα της ασφάλειας και προκρίνει ως δημοφιλέστερο υπουργό τον Χρυσοχοΐδη, δηλαδή έναν υπουργό που ούτε καν εμφανίζεται στις τηλεοπτικές κάμερες. Είναι προφανές ότι η διαχείριση της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας, ασχέτως αν είναι αποτελεσματική ή όχι, προς το παρόν μετατρέπεται σε πολιτικό κεφάλαιο.

Ο Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές έχοντας τρεις προτεραιότητες ψηλά στην ατζέντα του. Φόροι, επενδύσεις και ασφάλεια. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κόβει, όπως ήταν αναμενόμενο, πολιτικά εισιτήρια. Στον τομέα των επενδύσεων η κοινή γνώμη έχει πειστεί ότι κάτι κινείται -δεύτερος σε δημοφιλία είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, αν και ο συγκεκριμένος υπουργός διαθέτει πιστό προσωπικό ακροατήριο. Και στην ασφάλεια η κατάργηση του ασύλου και τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια γίνονται δεκτά με θετική αποτίμηση. Είναι μία φυσιολογική κατάσταση. Η κυβέρνηση δείχνει να υλοποιεί αυτά για τα οποία ψηφίστηκε. Τα υπόλοιπα είναι για κουβεντούλα στο twitter ή, αν θέλετε, συγκροτούν πτυχές που ελάχιστα απασχολούν τους πολίτες. Τουλάχιστον προς το παρόν. Και αν ο Μητσοτάκης πει και κάτι συγκεκριμένο για τους φόρους στη ΔΕΘ, η δημοσκόπηση που θα γίνει μετά από δύο μήνες, πάλι τα ίδια αποτελέσματα θα βγάλει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, αντιπολιτεύεται σε τομείς που θεωρεί ότι έχει προνομιακό λόγο προς το ακροατήριο του. Αναμενόμενο. Όταν όμως σηκώνεις τους τόνους στον τομέα της ασφάλειας, σε έναν παράγοντα, δηλαδή, που συνέβαλε στη νίκη του πολιτικού αντιπάλου, τότε εκ των πραγμάτων περιχαρακώνεσαι σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, το οποίο ήταν, ούτως ή άλλως, δικό σου. Κοροϊδεύουν τους «κυρ Παντελήδες», αλλά λησμονούν ότι αυτοί κρίνουν συνήθως τις εκλογές.

Στην Κουμουνδούρου συμπεριφέρονται, ακόμα, λες και δεν μπορούν να δεχθούν ψυχολογικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Χρειάζονται πιο καθαρή ματιά. Και υπομονή. Πρώτα θα γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες και Μουντιάλ και μετά θα αρχίσει η κουβέντα για εκλογές.

*Σύμφωνα με τη Δημοσκόπηση της Opinion Poll σε 1.102 νοικυριά:

Ο βαθμός ικανοποίησης από το κυβερνητικό έργο του διμήνου κυμαίνεται στο 55%, η έκφραση αισιοδοξίας φτάνει στο 53%! Η συνολική εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεπερνά σε θετικές γνώμες το 60%, ενώ η καταλληλότητά του για την πρωθυπουργία έχει φτάσει στο 50%! Ως προς την αποδοχή των υπουργών, πρώτος είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και, καθαρά δεύτερος, μακριά από τον τρίτο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Νίκος Δένδιας, Νίκη Κεραμέως και Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο 17,5% θετικές γνώμες για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση!