319
Τουρκάλες ακτιβίστριες κατά των γάμων ανήλικων κοριτσιών και της πολυγαμίας, σε διαδήλωση στην Αγκυρα το 2011 | .

Πράσινο φως στους βιαστές

Γιώτα Γιαννακοπούλου 25 Νοεμβρίου 2016, 12:04
Τουρκάλες ακτιβίστριες κατά των γάμων ανήλικων κοριτσιών και της πολυγαμίας, σε διαδήλωση στην Αγκυρα το 2011
|.

Πράσινο φως στους βιαστές

Γιώτα Γιαννακοπούλου 25 Νοεμβρίου 2016, 12:04

Για μια ακόμη φορά η τουρκική κυβέρνηση αναστατώνει την κοινή γνώμη με το νομοσχέδιο που έθεσε ως θέμα συζήτησης. Σύμφωνα με αυτό οι βιαστές ανήλικων θα απαλλάσσονται από τις κατηγορίες και δεν θα διώκονται ποινικά αν παντρευτούν το θύμα τους. Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει το κοινωνικό πρόβλημα του γάμου μεταξύ ανηλίκων το οποίο με τη πάροδο των χρόνων οξύνεται.

Στην προσπάθειά τους λοιπόν να νομιμοποιήσουν γάμους ανηλίκων, διότι η απαγόρευσή τους φέρνει αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη τον άντρα και προκαλεί προβλήματα στη γυναίκα, δίνουν άφεση σε βιαστές. Με την πράξη αυτή όχι μόνο αποποινικοποιούν ουσιαστικά τον βιασμό των ανηλίκων, και όπως περιέγραψε ο ΟΗΕ  παρέχουν αμνηστία σε παιδεραστές, αλλά αναγκάζουν και τα θύματα να παντρευτούν τους θύτες τους, θέτοντάς τα σε μια περαιτέρω και διαρκή κακοποίηση τόσο σωματική αλλά και ψυχική.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πώς είναι δυνατόν μια τέτοια χώρα, ένα τέτοιο κράτος που το διακατέχει ο παραλογισμός να επιθυμεί την ένταξή του στην Ευρώπη; Μια Ευρώπη που αν μη τι άλλο προσπαθεί να προστατεύσει τα δικαιώματα των ανηλίκων με την υποστήριξη μεγάλων Μ.Κ.Ο…

Προφανώς  η τουρκική κυβέρνηση δεν πιστεύει πως οποιαδήποτε μορφή βίας απέναντι σε παιδιά είναι έγκλημα και πρέπει να τιμωρείται. Αντίθετα για να αντιμετωπίσει εσωτερικά θέματα διοίκησης υποθάλπει εγκληματικές πράξεις. Υποστηρίζουν τη φρίκη του ανθρώπινου είδους, τους βιαστές, και αφήνουν έρμαιο και απροστάτευτο στα χέρια τους το μέλλον των θυμάτων τους.

Επίσης θα ήταν σημαντικό να σημειωθεί ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού αναστέλλονται υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης άνευ βίας επ’ αόριστον αν πραγματοποιηθεί γάμος.

Ωστόσο μετά από τέτοιες αποφάσεις που παίρνει το τουρκικό κράτος, ποιος θεωρεί ότι οι αρμόδιοι αυτών των υποθέσεων θα εστιάσουν προσεκτικά στην καθεμιά ώστε να γνωρίζουν με σαφήνεια αν υπήρξε βία ή συγκατάθεση του θύματος; Όσες λοιπόν υποσημειώσεις έχει στο τέλος αυτό το νομοσχέδιο, αν τελικά ψηφισθεί, τόσο πιο περίπλοκη και δύσκολη θα είναι η αποκάλυψη των πραγματικών γεγονότων και η απόδοση της δικαιοσύνης.

*Η Γιώτα Γιαννακοπούλου είναι φοιτήτρια φιλολογίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...