568
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται προς τους υπουργούς του. Ανάμεσα τους υπάρχουν αρκετοί τεχνοκράτες και αυτό πρέπει να αξιολογηθεί θετικά | INTIMENEWS

Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία

Ηλίας Κοντογουλίδης 16 Ιουλίου 2019, 18:50
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται προς τους υπουργούς του. Ανάμεσα τους υπάρχουν αρκετοί τεχνοκράτες και αυτό πρέπει να αξιολογηθεί θετικά
|INTIMENEWS

Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία

Ηλίας Κοντογουλίδης 16 Ιουλίου 2019, 18:50

Συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από τη σύνθεση και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και ευχή όλων των υγιώς σκεπτόμενων Ελλήνων είναι να πετύχει για το καλό της χώρας, η οποία τράβηξε τα πάνδεινα τη τελευταία δεκαετία. Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η νέα κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο μία- δύο αναφορές για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα θα μπορούσαν να γίνουν.

Η πρώτη άξια αναφοράς με θετικό αντίκτυπο κίνηση, τουλάχιστον για όσους είναι απαγκιστρωμένοι από κόμματα και ιδεοληψίες είναι η τοποθέτηση στο νέο κυβερνητικό σχήμα πολλών ανθρώπων της κοινωνίας, με τεχνοκρατική αντίληψη και τεχνογνωσία. Όταν το 40% περίπου των υπουργείων και των υφυπουργείων δόθηκε σε εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, εκ των οποίων τα περισσότερα μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία σχέση με την πολιτική δεν μπορεί παρά να μην είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την επόμενη μέρα. Πολλοί αρχηγοί κομμάτων στο παρελθόν τόνιζαν τη σημασία να αποτελούνται οι κυβερνήσεις και από τεχνοκράτες, αλλά μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε αυτή τη ρηξικέλευθη αλλαγή. Είναι ύψιστης σημασίας κάποιοι από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς της εκάστοτε κυβέρνησης να μην υπόκεινται σε οποιεσδήποτε «δεσμεύσεις» προεκλογικά για ευνόητους λόγους.

Ένα δεύτερο θετικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα που δρα σε καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Η άμεση κινητοποίηση για να δοθεί μία λύση στο φλέγον ζήτημα του «πανεπιστημιακού ασύλου» πρέπει όλους να μας χαροποιεί. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή εντός ολίγων ημερών είναι αυτό της κατάργησης του ασύλου στα πανεπιστήμια. Η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται στα δημόσια πανεπιστήμια και θα πρέπει να εξαλειφθεί, διότι οι πανεπιστημιακοί χώροι είναι «κύτταρα» γνώσης και έρευνας και όχι ανομίας.

Οι παραπάνω κινήσεις μπορεί να είναι θετικές, αλλά για βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του έλληνα πολίτη, είναι απαραίτητη η εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων, ώστε να ανασάνει ο ελληνικός λαός μετά τη δυσοίωνη δεκαετία που πέρασε. Οι φοροελαφρύνσεις σε φυσικά πρόσωπα, κυρίως, και επιχειρήσεις κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ, ώστε ο βασικός πυρήνας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας που είναι η μεσαία τάξη να πάρει «μπρος», διότι δικαιούται να αισθάνεται ότι αδικήθηκε κατάφορα όλα αυτά τα χρόνια. Η συγκεκριμένη πολιτική, φυσικά, θα βοηθήσει και τα νοικοκυριά των πιο χαμηλών στρωμάτων, τα οποία έχουν εξαθλιωθεί από τη κρίση. Επομένως, η μείωση διαφόρων φορολογικών συντελεστών θα είναι ένα πρώτο δείγμα ότι κάτι καλό γίνεται σε τούτη τη χώρα μετά από χρόνια. Εκτός από την εφαρμογή μέτρων τα οποία θα λύσουν άμεσα κάποια από τα βασικά προβλήματα των πολιτών, το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση και η εφαρμογή ενός νέου μεταρρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να εκσυγχρονιστούν κάποιες από τις σαθρές δομές του ελληνικού κράτους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν φανερό, ότι ούτε ήθελε, ούτε μπορούσε να εφαρμόσει ένα νέο, πιο σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης του κράτους, εξαιτίας της ιδεοληπτικής αγκύλωσής της σε πολλά ζητήματα.

Η αλήθεια είναι ότι στην προεκλογική περίοδο που πέρασε δεν δόθηκαν πολλές υποσχέσεις, ωστόσο για όσα είπε ότι θα εφαρμόσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να κριθεί, αλλά θα πρέπει να κριθεί χωρίς «λαϊκίστικες» μεθόδους και σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για να ξανασταθεί στα πόδια της μία χώρα τόσο ταλαιπωρημένη είναι «προ των πυλών» και ξέχωρα από τις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν, αναγκαία είναι και η ενότητα που θα πρέπει να επιδείξει η ελληνική κοινωνία για μία «διαφορετική» επόμενη μέρα.

*Ο Ηλίας Κοντουγουλίδης είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στην Πολιτική Επικοινωνία, στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ