642
Η «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» προετοιμάζεται για μείωση του τουριστικού τζίρου της, πληρώνοντας έτσι τα σπασμένα των πολιτικών του Τραμπ | Shutterstock/Stuart Monk

Η Νέα Υόρκη προέβλεπε τουριστικό ρεκόρ αλλά τη «φρέναρε» ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2025, 21:45
Η «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» προετοιμάζεται για μείωση του τουριστικού τζίρου της, πληρώνοντας έτσι τα σπασμένα των πολιτικών του Τραμπ
|Shutterstock/Stuart Monk

Η Νέα Υόρκη προέβλεπε τουριστικό ρεκόρ αλλά τη «φρέναρε» ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2025, 21:45

Η Νέα Υόρκη αναμένεται να υποδεχτεί 400.000 λιγότερους τουρίστες φέτος σε σύγκριση με το 2024 – μείωση που οφείλεται κυρίως στο αρνητικό κλίμα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ των ξένων ταξιδιωτών, οι οποίοι επανεξετάζουν τα σχέδια διακοπών τους, σύμφωνα ρεπορτάζ των New York Times.

Ο Οργανισμός Τουρισμού της πόλης είχε εισέλθει στο 2025 με αισιοδοξία –μετά την πανδημία του κορονοϊού, που είχε διακόψει τα ταξίδια πριν από πέντε χρόνια–, προβλέποντας πλήρη ανάκαμψη φέτος, με νέο ρεκόρ αριθμού επισκεπτών.

Ωστόσο ο Οργανισμός έχει πλέον αναθεωρήσει δύο φορές προς τα κάτω την αρχική του πρόβλεψη για 67,6 εκατ. επισκέπτες –διεθνείς και εγχώριους– από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ κήρυξε εμπορικό πόλεμο στους συμμάχους των ΗΠΑ, μίλησε για προσάρτηση άλλων χωρών και ενέτεινε την καταστολή της μετανάστευσης – που είχε ως αποτέλεσμα τις συλλήψεις αρκετών ξένων τουριστών.

Η τελευταία πρόβλεψη, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, εκτιμά ότι συνολικά 64,1 εκατ. τουρίστες θα επισκεφθούν την πόλη. Η εκτίμηση περιλαμβάνει 400.000 περισσότερους εγχώριους ταξιδιώτες από πέρυσι, αλλά και 800.000 λιγότερους ξένους ταξιδιώτες σε σχέση με το 2024.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, εκτιμάται ότι 12,1 εκατ. ταξιδιώτες από το εξωτερικό θα επισκεφθούν τη Νέα Υόρκη το 2025 – μείωση 17% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση του αριθμού τουριστών από τον Καναδά, οι οποίοι μποϊκοτάρουν τα ταξίδια στις ΗΠΑ εξαιτίας της απειλής του Τραμπ να προσαρτήσει τη χώρα τους ως 51η Πολιτεία των ΗΠΑ.

Τα διεθνή ταξίδια προς τις ΗΠΑ από άλλα μέρη του κόσμου έχουν αντέξει σε μεγάλο βαθμό μέχρι στιγμής, αλλά η Νέα Υόρκη βασίζεται πολύ σε καναδούς τουρίστες. Οι ταξιδιωτικοί αναλυτές φοβούνται ότι η συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα θα ανατρέψει τα ταξιδιωτικά σχέδια τουριστών και από τον υπόλοιπο κόσμο.

Παρότι πολύ περισσότεροι Αμερικανοί παρά διεθνείς ταξιδιώτες επισκέπτονται την πόλη, οι επισκέπτες του εξωτερικού τείνουν να παραμένουν περισσότερο και να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα. Πέρυσι οι τουρίστες δαπάνησαν 51 δισ. δολάρια (45,33 δισ. ευρώ) στη Νέα Υόρκη. Τα μισά από αυτά δαπανήθηκαν από μη αμερικανούς ταξιδιώτες. Τα φετινά έσοδα της πόλης προβλέπεται να μειωθούν κατά 4 δισ. δολάρια (3,56 δισ. ευρώ).

Ο Οργανισμός Τουρισμού της Νέας Υόρκης επιχειρεί να λανσάρει μια νέα καμπάνια, φιλική προς τους απογοητευμένους διεθνείς επισκέπτες, με το σλόγκαν «Με Αγάπη + Ελευθερία, Νέα Υόρκη». Ο τουρισμός είναι ζωτικός πυλώνας της οικονομίας της πόλης. Ο κλάδος υποστηρίζει τα έσοδα πολλών τομέων, όπως η εστίαση, τα μουσεία και το Μπρόντγουεϊ, ενώ απασχολεί πάνω από 260.000 εργαζομένους.

Μέχρι στιγμής φέτος, περίπου 117.000 λιγότεροι ξένοι επιβάτες έχουν καταφθάσει στα δύο διεθνή αεροδρόμια της πόλης, «Κένεντι» και «Νιούαρκ Λίμπερτι», συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2024, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων εισόδου επιβατών από τους New York Times.

Τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων της Νέας Υόρκης παρέμειναν σχετικά σταθερά φέτος, αλλά οι κρατήσεις για τους επερχόμενους καλοκαιρινούς μήνες –περίοδο αιχμής για την τουριστική σεζόν– δεν συμβαδίζουν με τα αντίστοιχα περυσινά, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης ακινήτων CoStar.

Σε συνομιλίες τους με ευρωπαίους πολίτες σε πρόσφατα ταξίδια τους στη Γηραιά Ηπειρο, αρκετοί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ακούν ότι οι περισσότεροι δεν είναι μόνο αναστατωμένοι με τους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ, αλλά φοβούνται και πιθανή σύλληψή τους στις ΗΠΑ από τις αρχές μετανάστευσης της χώρας. Πρόσφατα οι συνοριακές αρχές συνέλαβαν δύο γερμανούς τουρίστες και τους κράτησαν για τέσσερις εβδομάδες.

Ορισμένα δημοφιλή τουριστικά σημεία στη Νέα Υόρκη έχουν ήδη αρχίσει να αναφέρουν μείωση επισκεπτών. Το διάσημο Empire State Building αναφέρει μείωση κατά 4,6% του αριθμού τουριστών που το επισκέπτονται τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σε σύγκριση με πέρυσι. Το 50% των επισκεπτών του πανύψηλου εμβληματικού κτιρίου προέρχονται από το εξωτερικό.

Η TopView Sightseeing, εταιρεία που διαχειρίζεται έναν στόλο διώροφων λεωφορείων στο Μανχάταν, σημειώνει μείωση του αριθμού των πελατών της κατά 20 έως 25%. Ως αποτέλεσμα της επιχειρηματικής επιβράδυνσης στην πόλη και της οικονομικής αβεβαιότητας, πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να απολύουν υπαλλήλους. Η κατάσταση μοιάζει οριακή, καθώς η Νέα Υόρκη… πληρώνει τα σπασμένα του κινήματος κάτα των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...