658
O Αντετοκούνμπο δέχεται το αντιαθλητικό μαρκάρισμα του Κράουντερ. Κάπως έτσι, οι Μπακς βρέθηκαν στο 0-3 | Kim Klement-USA TODAY Sports

Το μεγάλο σταυροδρόμι του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Sportscaster Sportscaster 5 Σεπτεμβρίου 2020, 11:24
O Αντετοκούνμπο δέχεται το αντιαθλητικό μαρκάρισμα του Κράουντερ. Κάπως έτσι, οι Μπακς βρέθηκαν στο 0-3
|Kim Klement-USA TODAY Sports

Το μεγάλο σταυροδρόμι του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Sportscaster Sportscaster 5 Σεπτεμβρίου 2020, 11:24

Οι Μιλγουόκι Μπακς ήταν μπροστά στο σκορ στις τρεις πρώτες περιόδους. Στο τέλος της τρίτης κρατούσαν μια διαφορά 14 πόντων, κι όλα έδειχναν οτι θα μείωναν σε 2-1 νίκες, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στην ημιτελική σειρά της Ανατολής. Ξαφνικά, όμως, στο τέταρτο 12λεπτο, κατέρρευσαν. Με μια εντυπωσιακή αντεπίθεση (40-13) οι Μαϊάμι Χιτ κέρδισαν (115-100) και το Game 3, και απέχουν μόλις μια νίκη από τη «σκούπα» (4-0) που θα τους οδηγήσει στους τελικούς.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που έπαιζε με πρόβλημα στον δεξιό αστράγαλο, υπερέβαλε -πάλι- εαυτόν. Με 21 πόντους, 16 ριμπάουντ, 9 ασίστ (αλλά και 0/7 τρίποντα!) άγγιξε το «τριπλ νταμπλ». Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ξεπέρασε τους 1.000 πόντους, τα 400 ριμπάουντ και τις 200 ασίστ πιο γρήγορα από κάθε άλλον παίκτη στα χρονικά των πλέι-οφ του ΝΒΑ (σε μόλις 42 αγώνες). Ακόμη ένα ρεκόρ για τον «Greek Freak» που, όμως, δεν χάρηκε όπως θα του άξιζε.

Το Game 4 είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή (22:30 ώρα Ελλάδας), και τα «Ελάφια» μπορούν να ελπίζουν μόνο σε ένα θαύμα, από αυτά που δεν έγιναν ποτέ στο παρελθόν. Καμία ομάδα στην ιστορία του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ δεν έχει «επιστρέψει» από το 0-3.

Η καλύτερη ομάδα -με βάση τα ρεκόρ νικών- της κανονικής περιόδου θα αποκλειστεί (εκτός θεαματικού απροόπτου) από την πέμπτη στην κατάταξη της ανατολικής περιφέρειας. Θα ήταν έκπληξη, εάν δεν γνωρίζαμε ότι οι Χιτ είναι… ο κρυπτονίτης του «σούπερμαν» Γιάννη. Τον δυσκολεύουν παραδοσιακά, με την αθλητικότητα και την ταχύτητά τους. Οι συμπαίκτες του αδυνατούν να τον βοηθήσουν να διασπάσει το αμυντικό τείχος που οι αντίπαλοι ορθώνουν μπροστά του, και ο έλληνας σούπερ-σταρ, ο οποίος στη regular season ήταν ο πρώτος σκόρερ μέσα στο «ζωγραφιστό» σε Ανατολή και Δύση, ζορίζεται να βρει διαδρόμους προς την απέναντι ρακέτα. Την υπόλοιπη ζημιά την κάνει ο εκνευρισμός του. Στο Game 1 τον είδαμε να κάνει airball σε βολές και στο Game 2, ένα αχρείαστο φάουλ που έκρινε το ματς.

Διόλου τυχαία, οι Μπακς μετρούν εφέτος έξι ήττες σε επτά παιχνίδια τους με τους Χιτ. Αλλά υπάρχει και η μεγάλη εικόνα, που είναι ακόμη πιο απογοητευτική. Για δεύτερη διαδοχική σεζόν η πιο κυριαρχική ομάδα της regular season αποδεικνύεται στην post season πιο τρωτή απ’ όσο και οι αντίπαλοί της ήλπιζαν να τη δουν. Πέρυσι απέναντι στους Ράπτορς, τώρα απέναντι στους Χιτ. Ιδίως στα μετόπισθεν, δεν θυμίζει σε τίποτα την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Και τα «μαγικά» του MVP του ΝΒΑ, που φαίνεται οτι θα κατακτήσει και το εφετινό βραβείο, δεν… πιάνουν στα πλέι-οφ. Είναι φανερό, πλέον, πως τις επιδόσεις του Γιάννη τις επηρεάζει (αρνητικά) η μετριότατη απόδοση της ομάδας του στα πιο κρίσιμα ματς της χρονιάς.

Οι Μπακς, που έχουν κατακτήσει το ένα και μοναδικό δαχτυλίδι τους πριν από μισό αιώνα (1971), δεν είναι έτοιμοι για το μεγάλο βήμα. Θα είναι του χρόνου; Κανένα τέτοιο σημάδι δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Σε λίγο καιρό θα προσφέρουν στον ηγέτη τους, τον άνθρωπο που τους έβγαλε από την αφάνεια και τους ανέβασε (δυο φορές) στην κορυφή της κανονικής περιόδου, το μεγαλύτερο συμβόλαιο που είδε, ποτέ, το ΝΒΑ (πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια). Και θα τα περιμένουν, πάλι, όλα από εκείνον.

Είναι πολλά τα λεφτά. Τα περισσότερα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο Αντετοκούνμπο, από οποιαδήποτε ομάδα, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει τις προθέσεις του Γιάννη. Θα δεχτεί να εξαργυρώσει τις φιλοδοξίες του, ή θα επιλέξει να ακολουθήσει τα βήματα του ΛεΜπρον Τζέιμς, ο οποίος στα 25 του είχε αναδειχθεί δύο φορές MVP, αλλά χρειάστηκε να μετακινηθεί στους Χιτ, προκειμένου να στεφθεί πρωταθλητής;

Οι μπασκετικοί αναλυτές στις ΗΠΑ έχουν, ήδη, αρχίσει να «στοιχηματίζουν» ποια θα είναι η επόμενη ομάδα του έλληνα φόργουορντ. Οι Μάβερικς, ή οι Ουόριορς, λένε κάποιοι. Οι Ράπτορς, ή οι Χιτ, προβλέπει το Yahoo Sports. Ιδίως οι Χιτ, που έχουν χαμηλά συμβόλαια και μπορούν να αποκτήσουν, όχι έναν, αλλά δυο σούπερ-σταρ. Μόλις ο διαφαινόμενος αποκλεισμός των Μπακς (και) από τους εφετινούς Τελικούς οριστικοποιηθεί, θα εμφανιστούν κι άλλοι υποψήφιοι. Οι… μισές ομάδες του ΝΒΑ θα «σκότωναν» για να δουν τον Γιάννη να φορά τη φανέλα τους. Κι εκείνος θα βρεθεί στο μεγάλο της καριέρας του σταυροδρόμι. Συναίσθημα, χρήματα, ή προοπτικές; Τι απ’ όλα θα βαρύνει περισσότερο στο μυαλό του;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...