363
| Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ευθύνη του ΕΟΔΥ τα τεστ κατ’ οίκον – Πώς θα γίνονται

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2020, 18:54
|Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ευθύνη του ΕΟΔΥ τα τεστ κατ’ οίκον – Πώς θα γίνονται

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2020, 18:54

Από την Τετάρτη θα κινήσουν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις στις 500 Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) ειδικού σκοπού, οι οποίες θα πραγματοποιούν τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και θα παρέχουν νοσηλευτική βοήθεια σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα κορονοϊού στο σπίτι και υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΔΥ, μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη την Τρίτη, ξεκινούν άμεσα την Τετάρτη οι διαδικασίες για τις προσλήψεις του προσωπικού, ενοικίαση αυτοκινήτων και ό,τι άλλο απαιτείται για να κινήσουν τη λειτουργία τους οι ΚΟΜΥ. Μάλιστα, μέσα στον Απρίλιο αναμένεται όλα να είναι σε πλήρη ανάπτυξη, ώστε τον επόμενο μήνα να ξεκινήσει η παροχή υπηρεσιών από τα αυτοκίνητα με τους νοσηλευτές που θα βγούνε στους δρόμους.

Πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 10,8 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά τη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας από πιθανά κρούσματα που παραμένουν σε περιορισμό στο σπίτι τους.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύεται την Τρίτη, καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες τη σύσταση και τη λειτουργία των Κινητών Ομάδων Υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορονοϊού.

Προβλέπεται η μίσθωση έως 500 οχημάτων, η εκπαίδευση 2.000 νέων επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και 1.000 μελών ΚΟΜΥ ειδικού σκοπού.

Επιπλέον, η ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για τους σκοπούς των ΚΟΜΥ με υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό 100 νέων στελεχών, το οποίο θα εκπαιδευτεί για το σκοπό αυτό.

Οι περιοχές δραστηριοποίησής τους στην επικράτεια προσδιορίζονται από τον ΕΟΔΥ, ως φορέα υλοποίησης, σύμφωνα με τη στρατηγική των ελέγχων και με κριτήριο την έμφαση που πρέπει να προσδίδεται σε τοπικούς ελέγχους συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών.

Οι ΚΟΜΥ που συστήνονται εντάσσονται στο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διασυνδέονται μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και με άλλες οργανικές μονάδες παροχής υγείας. Ως επόπτης κάθε ΚΟΜΥ ορίζεται ένας γιατρός της οικείας ΤΟΜΥ είτε, σε περίπτωση έλλειψης, γιατρός της οικείας ΔΥΠΕ στην οποία η ΚΟΜΥ δραστηριοποιείται. Κάθε ΚΟΜΥ αποτελείται από κλιμάκιο τουλάχιστον δύο ατόμων, ένα νοσηλευτή και ένα οδηγό.

Οι προσλήψεις πραγματοποιούνται με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας τριών μηνών, με δυνατότητα παράτασής τους για ένα επιπλέον τρίμηνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...