496
Η Κάμαλα Χάρις έχει εν μέρει αφροαμερικανική καταγωγή και διαθέτει και ένα μεγάλο προσόν για να γίνει υποψήφια αντιπρόεδρος: στηρίζει τον Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα | EPA/CJ GUNTHER

Ζητείται γυναίκα για «αντιπρόεδρος των HΠΑ»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 09:40
Η Κάμαλα Χάρις έχει εν μέρει αφροαμερικανική καταγωγή και διαθέτει και ένα μεγάλο προσόν για να γίνει υποψήφια αντιπρόεδρος: στηρίζει τον Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα
|EPA/CJ GUNTHER

Ζητείται γυναίκα για «αντιπρόεδρος των HΠΑ»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 09:40

Ενα είναι το μόνο σίγουρο: ο υποψήφιος των Δημοκρατικών που θα ριχτεί στην προεδρική μάχη των ΗΠΑ θα είναι άνδρας. Αμερικανός θα αντιμετωπίσει τον Τραμπ, πάει και τελείωσε.

Ε, τι μένει λοιπόν για τις γυναίκες που φιλοδοξούν να «σταμπάρουν» με τη συμμετοχή τους το αμερικανικό πολιτικό παιχνίδι και δη στα ανώτερα επίπεδά του; Τι άλλο από τη θέση της αντιπροεδρίας, ένα χρύσωμα του χαπιού ασφαλώς, σημαντικής αξίας ωστόσο.

Σε αυτό το πόστο στρέφουν πλέον την προσοχή τους οι άνθρωποι των Δημοκρατικών, από τους πολιτικούς μέχρι τους ψηφοφόρους, με σκοπό να δώσουν το «βραβείο της παρηγοριάς» σε μια γυναίκα.

Η αποχώρηση της Ελίζαμπεθ Γουόρεν ξεκαθάρισε την κατάσταση ως προς τον υποψήφιο πρόεδρο, ταυτόχρονα όμως έδωσε την ιδέα η αντιπροεδρία να πάει σε μία γυναίκα –κατά προτίμηση μαύρη, λένε οι συντάκτες των New York Times.

Μία από τις αμερικανικές γυναικείες οργανώσεις, η Supermajority, ήδη ζήτησε από τους Μπέρνι Σάντερς και Τζο Μπάιντεν «να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην ισότητα των φύλων»  επιλέγοντας μια γυναίκα για αντιπρόεδρο.

Μάλιστα ο γνωστός μαύρος βαπτιστής κληρικός Τζέσε Τζάκσον υπερθεμάτισε για μία γυναικεία αντιπροεδρία, ρίχνοντας το βάρος στο χρώμα τής κατάλληλης για τη θέση γυναίκας: τη θέλει Αφροαμερικανίδα. Η Σέσιλ Ρίτσαρντς, πάλι, της Supermajority, επικεντρώνει στα γυναικεία ζητήματα.

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Σάντερς καλοβλέπουν τέτοιες προτάσεις, έτσι άρχισαν να ακούγονται τα ονόματα της Γουόρεν αλλά και της γερουσιαστού Κάμαλα Χάρις (η οποία, καθώς είπε ότι στηρίζει τον Μπάιντεν, εχρίσθη ήδη φαβορί για την αντιπροεδρία, επιπλέον διαθέτει το χαρακτηριστικό ότι είναι μη λευκή). Η «μονομαχήσασα» με τον Τραμπ Χίλαρι Κλίντον δεν έχει αντίρρηση, είπε ότι θα της άρεσε να δει κάποια γυναίκα στην αντιπροεδρία.

Πολέμιες του Τραμπ

Οι γυναίκες είναι μακράν οι πιο παθιασμένες αντίπαλοι του Τραμπ, αφού του δίνουν τα χαμηλότερα ποσοστά στα γκάλοπ αλλά και στην κάλπη. Ισως δεν είναι περίεργο: κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του «άνοιξε το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων στην Ιστορία των ΗΠΑ» γράφουν οι ΝΥΤ, ενώ οδήγησε τις γυναίκες στην πολιτικοποίηση, μέσω των Δημοκρατικών.

Το ιστορικό υπόβαθρο των ΗΠΑ δεν «σήκωσε» και πολλές γυναίκες υποψήφιες αντιπροέδρους: υπήρξαν δύο, η κυβερνήτης της Αλάσκας Σάρα Πέιλιν για τους Ρεπουμπλικανούς, το 2008, και η Τζέραλντιν Φεράρο για τους Δημοκρατικούς, το 1984. Τώρα πάντως θεωρείται πως η γυναικεία αντιπροεδρία θα βοηθήσει την Αμερική να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι το μέλλον της γυναικείας προεδρίας είναι εγγύς.

Οι φωνές που υψώνονται υπέρ μιας μαύρης υποψηφίας αντιπροέδρου επιχειρηματολογούν βάσει της «αποφασιστικής υποστήριξης που έδωσαν οι Αφροαμερικανίδες στους Δημοκρατικούς». Και όντως, την τελευταία τριετία οι μαύρες Αμερικανίδες βοήθησαν τους Δημοκρατικούς να ανακτήσουν τον έλεγχο στο Κογκρέσο και, όσον αφορά τη Γερουσία, να πλήξουν ορισμένες από τις… καστρο-Πολιτείες των Ρεπουμπλικανών, όπως είναι η Λουιζιάνα και η Αλαμπάμα.

Την ιδέα της «μαύρης γυναίκας» υποστηρίζουν γερουσιαστές όπως ο Τσακ Σάμερ και πλήθος κομματικών στελεχών – και ορισμένοι «κοντά στον Μπάιντεν», όπως λέει το ρεπορτάζ των ΝΥΤ. Για τον άλλο Δημοκρατικό υποψήφιο που κυνηγάει το χρίσμα, τον Σάντερς, προέχει η πλήρης συμφωνία μεταξύ προέδρου και αντιπροέδρου στο μείζον για εκείνον ζήτημα, του υγειονομικού πρότζεκτ «Φροντίδα Υγείας για όλους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...