348
| REUTERS/Rebecca Cook

Αποχώρησε και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν – Και τώρα, Μπάιντεν εναντίον Σάντερς

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 17:53
| REUTERS/Rebecca Cook

Αποχώρησε και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν – Και τώρα, Μπάιντεν εναντίον Σάντερς

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 17:53

Κάποια στιγμή σε αυτήν τη γεμάτη σκαμπανεβάσματα μάχη για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν ήταν ένα από τα φαβορί. Αυτή η στιγμή όμως παρήλθε ανεπιστρεπτί. Και ύστερα και από τα τελευταία μέτρια αποτελέσματα στις κάλπες της «Σούπερ Τρίτης» –δεν κέρδισε ούτε στη Μασαχουσέτη, όπου εκλέγεται γερουσιαστής– η 70χρονη πολιτικός αποφάσισε να εγκαταλείψει την κούρσα.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον το Δημοκρατικό Κόμμα και οι ψηφοφόροι του πρέπει να αποφασίσουν ανάμεσα στον «σοσιαλιστή» Μπέρνι Σάντερς και τον κεντρώο Τζο Μπάιντεν.

Την απόφαση της Γουόρεν ανακοίνωσαν οι New York Times, εφημερίδα που είχε στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητά της (εδώ): η γερουσιαστής επρόκειτο να ενημερώσει πρώτα τους συνεργάτες της και μετά θα εξέδιδε τη σχετική ανακοίνωση.

Η Γουόρεν πορεύτηκε με αριστερή ατζέντα, υποσχόμενη να καταπολεμήσει τη διαφθορά στην Ουάσινγκτον, όμως δεν υπήρξε ούτε αρκετά επιθετική, ώστε να αμφισβητήσει τον κατ’ εξοχήν ριζοσπάστη Σάντερς, ούτε όμως και αρκετά μετριοπαθής, ώστε να βγάλει εκτός μάχης τον Μπάιντεν, που μέσα σε λίγες ημέρες αναδείχθηκε σε φαβορί (εδώ).

Οπως ανέφεραν αναλυτές, η τελευταία της ελπίδα, μετά την ήττα της και στη Νότια Καρολίνα το περασμένο Σάββατο (εδώ), όταν τερμάτισε πέμπτη, ήταν ένα αδιέξοδο ως το κομματικό συνέδριο. Το επιτελείο της Γουόρεν εκτιμούσε ότι αν ούτε ο Μπάιντεν ούτε ο Σάντερς κατάφερναν να αποκτήσουν την πλειοψηφία των 1.991 αντιπροσώπων, θα μπορούσε η ίδια να εμφανιστεί ως η συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, μετά τη «Σούπερ Τρίτη», κατά την οποία η ίδια απέτυχε να ξεχωρίσει, η αριθμητική των εκλεκτόρων δεν ευνοούσε ούτε αυτό το, ούτως ή άλλως τραβηγμένο, σενάριο.

Προς το παρόν, ο Μπάιντεν αριθμεί 596 εκλέκτορες, ο Σάντερς 531, ενώ η Γουόρεν είχε μόλις 65.

Κάποιοι τώρα λένε ότι η σημαντικότερη συμβολή της γερουσιαστού της Μασαχουσέτης ήταν ότι διέλυσε την υποψηφιότητα του Μάικλ Μπλούμπεργκ με τα όσα του καταλόγισε στα ντιμπέιτ στα οποία ο μεγιστάνας συμμετείχε.

Για την Ιστορία και για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, δεν έχουν μείνει μόνο ο Τζο Μπάιντεν με τον Μπέρνι Σάντερς σε αυτήν την κούρσα. Υπάρχει ακόμα η 39χρονη Τούλσι Γκάμπαρντ από τη Χαβάη, η οποία έχει καταφέρει να μετρά έναν εκλέκτορα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...