978
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του με τον Γιάννη Πρετεντέρη | twitter.com/kmitsotakis

Μητσοτάκης: Εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2019, 10:13
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του με τον Γιάννη Πρετεντέρη
|twitter.com/kmitsotakis

Μητσοτάκης: Εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2019, 10:13

Μήνυμα για μαζική συμμετοχή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου έστειλε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι η αποχή δεν θα είναι μεγάλη γιατί, όπως είπε, υπάρχει αίτημα για την απομάκρυνση της κυβέρνησης.

Σε μία κλιμάκωση όμως των στόχων του ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε πλέον από τους ψηφοφόρους όχι μόνο τη νίκη αλλά και την αυτοδυναμία. Και παρέπεμψε σε ένα όντως εφιαλτικό σενάριο: με βάση τις προβλεπόμενες εκλογικές διαδικασίες, τις ημερομηνίες και τις υφιστάμενες ισορροπίες δυνάμεων –με το Κίνημα Αλλαγής να έχει πει ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση «για να συμπληρώσει τους αριθμούς»–, αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα οδηγηθούμε –έπειτα από μια οδυνηρή φάση ατελέσφορων διερευνητικών εντολών– σε εκλογές στην καρδιά του Αυγούστου και μάλιστα με απλή αναλογική.

«Αν δεν υπάρχει ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, τότε αυτό σημαίνει ότι θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και με απλή αναλογική», επεσήμανε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στον «Θέμα 104,6» και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη. Και εξήγησε ότι μετά θα έπρεπε να συνεργαστεί το πρώτο με το δεύτερο κόμμα. «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες θέλουν αυτό» είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το debate, η διεξαγωγή του οποίου ναυάγησε, είπε ότι από την πλευρά της ΝΔ υπήρξε ευελιξία μετά την ανακοίνωση της έκτακτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά τελικά, όπως επισήμανε, «ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με όλους».

Επανέλαβε ακόμη ότι στην κυβέρνησή του θα αξιοποιήσει και στελέχη από άλλους χώρους και ότι στο μυαλό του έχει ξεκάθαρη τη σύνθεση του σχήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σκοπός της ΝΔ στις ευρωεκλογές «ήταν μια καθαρή νίκη» και πως η διαφορά δεν τον εξέπληξε. «Η εικόνα που αποκόμισα εγώ δεν ήταν μόνο των δημοσκοπήσεων αλλά της κοινωνίας. Εβλεπα δύο πράγματα. Αφενός ένα κύμα αντίδρασης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον Τσίπρα προσωπικά και μια διάθεση απόρριψης μιας κακής κυβέρνησης. Έβλεπα όμως και κάτι άλλο, κόσμο που μου έλεγε ότι δεν έχω ψηφίσει τη ΝΔ αλλά σε εμπιστεύομαι για να φύγει ο Τσίπρας αλλά και για να μπορέσει να μας πείσεις έμπρακτα ότι η ΝΔ έχει αλλάξει.

» Ορισμένοι το κάνουν με μια δόση καχυποψίας και το σέβομαι αυτό. Νομίζω ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε μια ισχυρή λαϊκή εντολή», είπε και τόνισε πως «δεν με αιφνιδίασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».

Για τις επικείμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο πιο ακριβής όρος είναι το “ματς” ξεκινά από την αρχή, η κάλπη είναι άδεια και σε αυτό συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα».

Εκανε έκκληση για μαζική συμμετοχή και πρόσθεσε ότι «η ισχυρή εντολή δεν είναι δεδομένη. Επειδή η δυναμική των εκλογών μπορεί να κριθεί σε λίγους ψήφους ποιο κόμμα θα είναι μέσα και έξω από τη Βουλή που είναι καθοριστικό για την αυτοδυναμία».

Ακόμη, κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ «να μην προεξοφλούν το αποτέλεσμα, να διεκδικούν μέχρι τέλους την ψήφο των πολιτών».

Σε ερώτημα για το αν φοβάται την αποχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «οι εκλογές της 7ης Ιουλίου δυσκολεύουν τη συμμετοχή, αλλά δεν πιστεύω ότι η αποχή θα είναι μεγάλη γιατί εισπράττω στις περιοδείες μου ότι υπάρχει αίτημα για απομάκρυνση αυτής της κακής κυβέρνησης».

«Δεν υπάρχουν υπουργοί έτοιμοι»

Για την κυβέρνηση που θέλει να φτιάξει, τόνισε καταρχάς ότι «η αλαζονεία δεν μου ταιριάζει. Στη ΝΔ όπως την οραματίζομαι δεν χωρούν συμπεριφορές προσβλητικές. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού».

Πρόσθεσε ότι «τίποτα δεν με ενοχλεί περισσότερο από υποψηφίους βουλευτές που διεκδικώντας τον σταυρό ξεφεύγουν από την κεντρική γραμμή, κάνουν υπερβολές, προεξοφλούν υπουργοποίηση για να εξασφαλίσουν σταυρό.

» Επειδή έχω γνώση, να προειδοποιήσω ότι δεν υπάρχουν υπουργοί έτοιμοι. Δεν θεωρώ νομιμοποιητική βάση για να γίνει κάποιος υπουργός να είναι πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια.

» Θα κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Ενδέχεται να αξιοποιηθούν πολιτικά στελέχη από άλλους χώρους χωρίς να υπάρχει κοινοβουλευτική συμφωνία. Δεν μιλάμε για κοινοβουλευτικές συμπράξεις. Μιλάμε για πολιτικούς συμβολισμούς και ικανότητα αξιοποίησης χαρτοφυλακίων. Θα έχει και τεχνοκράτες. Δεν στέκομαι τόσο στο μέγεθος όσο στη σύνθεση των προσώπων όσον αφορά την κυβέρνηση. Στο δικό μου το μυαλό είναι ξεκάθαρη η σύνθεση της κυβέρνησης».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η κουβέντα ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει ανθρώπινο αίμα είναι πρωτοφανής».

«Δεν το έχω ξανακούσει, είναι αποκρουστική ως φράση και δείχνει τον πανικό ενός συστήματος εξουσίας που αντιλαμβάνεται τη βοή των επερχόμενων γεγονότων» πρόσθεσε.

Για το πρόγραμμα της ΝΔ είπε ότι είναι κοστολογημένο και επανέλαβε ότι «από 1/1/2020 θα ενσωματωθούν οι μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές» για να ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω ελαφρύνσεις μέσα στο 2019».

«Μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία δεν ξέραμε τα νούμερα. Έχω εμπιστοσύνη στους εργαζομένους του ΓΛΚ που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της οικονομικής τάξης», είπε.

«Να μείνουν εκτός ΧΑ και Βελόπουλος»

Υπογράμμισε ακόμη ότι «εάν αυτή τη στιγμή καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας την επόμενη ημέρα θα πάω στους Ευρωπαίους και θα τους πω ότι καταφέραμε ένα κεντροδεξιό μετριοπαθές φιλελεύθερο κόμμα εκσυγχρονίστηκε, πίεσε πολύ τα άκρα και ζητώ από τους πολίτες να αφήσουμε έξω από τη Βουλή τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα Βελόπουλου και αυτό για την Ευρώπη θα είναι πολύ σημαντικό μήνυμα. Δίνει σε μένα και στη χώρα πολύ σημαντικά επιχειρήματα».

«Ο Τσίπρας δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί στο debate»

Σχετικά με το debate των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «από την πρώτη στιγμή προσήλθαμε για να βρεθεί μια λύση για το debate ως όφειλε να γίνει. Προτείναμε τρεις ημερομηνίες, αντιπροτείναμε ημερομηνίες όταν υπήρξε το κώλυμα του κ. Τσίπρα.

» Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε, η εντύπωση που αποκομίζω είναι ότι ο Τσίπρας δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με όλους. Όταν είσαι απολογούμενος πρωθυπουργός δέχεσαι την κριτική από όλους».

Επιπλέον, ανοίγοντας τη συνέντευξη, αναφέρθηκε στη διάκριση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως MVP του NBA, λέγοντας ότι πρόκειται για «σπουδαία διάκριση για την Ελλάδα, για ένα παιδί που ξεκίνησε από τα Σεπόλια». Κράτησε τις αναφορές του εκλιπόντα σήμερα πατέρα του σούπερ σταρ του ΝΒΑ «να μην είναι αλαζόνας, είναι σοφή συμβουλή για όλους μας» και υπογράμμισε ότι «μας έφτιαξε τη μέρα!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...