557
Μαθητές σχολείου παρακολουθούν την πύρινη κόλαση | Kangen Lee/Handout via REUTERS.

Οι επτά ημέρες της κολάσεως στον Καναδά

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2016, 21:08
Μαθητές σχολείου παρακολουθούν την πύρινη κόλαση
|Kangen Lee/Handout via REUTERS.

Οι επτά ημέρες της κολάσεως στον Καναδά

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2016, 21:08

Μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των τελευταίων ετών -χωρίς θύματα, αλλά με ολική καταστροφή και ζημιές για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους- βρίσκεται ο Καναδάς, ένα από τα πιο ισχυρά κράτη του κόσμου. Η πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη εδώ και μέρες στο Φορτ ΜακΜάρεϊ της πολιτείας της Αλμπέρτα απειλεί να καταστρέψει εντελώς μια πόλη σχεδόν 90.000 ανθρώπων και να εγκλωβίσει χιλιάδες από αυτούς, ανάμεσα σε πύρινα μέτωπα.

Το Σάββατο, μετά από σχεδόν μια εβδομάδα, οι Αρχές προέβησαν σε μια άκρως ανησυχητική παραδοχή: προειδοποίησαν τους πολίτες ότι η πυρκαγιά μπορεί να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή και την περιοχή θερμοκρασίες (πάνω από 25 βαθμούς), η παρατεταμένη μεγάλη ξηρασία και οι ισχυροί άνεμοι που φτάνουν μέχρι και 70 χιλιόμετρα την ώρα βοηθούν στην επέκταση της πυρκαγιάς.

Κανείς δεν μιλάει επισήμως για συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά όλοι το ψιθυρίζουν μεταξύ τους. Ποιος είχε δει τέτοιες θερμοκρασίες μήνα Μάιο; Τον Ιούλιο η μέση ανώτατη θερμοκρασία στο Φορτ ΜακΜάρεϊ δεν ξεπερνά τους 24 βαθμούς Κελσίου…

Το Σάββατο καίγονταν γύρω στα 100.000 εκτάρια (1.000 τετρ. χιλιόμετρα)  μια έκταση περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από τις αρχές της εβδομάδας, σημειώνει ο Guardian.

https://www.youtube.com/watch?v=mbLRbgsJCZc

Η πολιτεία Αλμπέρτα είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πάνω από 1.000 πυροσβέστες, 145 ελικόπτερα και 22 μεγάλα πυροσβεστικά αεροσκάφη που ρίχνουν επιβραδυντικό υγρό επιχειρούν.

Μόνο ο καιρός που θα αλλάξει μπορεί να αλλάξει την πυρκαγιά και αν βοηθήσει να περιοριστούν τα μέτωπα. Το λένε και οι πυροσβέστες: Ακόμα και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη-τάνκερ δεν μπορούν να βοηθήσουν πολύ με το επιβραδυντικό υγρό. Ελπίδες δίνει και η πιθανότητα για βροχή την Κυριακή – γύρω στο 40% την υπολογίζουν οι μετεωρολόγοι.

Από την πόλη έχουν φύγει 88.000 άνθρωποι ήδη από την Τρίτη, με τον στρατό και την αστυνομία να επιτηρούν το τεράστιο κομβόι που έχει κατευθυνθεί στα βόρεια και τα νότια. Πολλούς οι Αρχές τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία και μέσω αέρος.

Από τους κατοίκους, γύρω στους 25.000 επέλεξαν να κινηθούν προς τα βόρεια όπου υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαϊκής άμμου και εγκαταστάσεις για την επεξεργασία της. Ωστόσο οι προμήθειες άρχισαν να τελειώνουν και οι φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά.

Είναι και αυτό μια ακόμη τραγική ειρωνία και σύνδεση με την κλιματική αλλαγή: για αυτές τις επιβαρυντικές για το περιβάλλον εξορρύξεις πετρελαίου – ο μαύρος χρυσός αναβλύζει μεν από την άμμο αλλά απαιτείται μια εξαιρετικά ρυπαντική διαδικασία διύλισης – είχαν λογοφέρει πριν από λίγους μήνες στο Νταβός ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Τριντό με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, υπέρμαχο της δράσης για την καταπολέμηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας

Την Παρασκευή με τη βοήθεια και την προστασία από τις Αρχές το κομβόι των οχημάτων μετακινήθηκε προς τα νότια. Γύρω στα 1.300 οχήματα ήταν αυτά που πέρασαν από τον αυτοκινητόδρομο του Φορτ Μακμάρεϊ και έπεται και συνέχεια. Αρκετοί αποκλεισμένοι μεταφέρθηκαν αεροπορικά

Στην πόλη επικρατεί εικόνα καταστροφής. Μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί 1.600 κατοικίες και άλλα κτίρια, πολλές είναι οι ζημιές σε οχήματα και στην περιουσία που άφησαν πίσω τους οι κάτοικοι.

«Οι εικόνες μοιάζουν να έρχονται από εμπόλεμη ζώνη και όχι από την αυλή μας» είπε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντό.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την περασμένη Κυριακή από άγνωστα αίτια – πιθανόν από κεραυνό που έπεσε σε ερημική περιοχή. Την Τρίτη η φωτιά άλλαξε ξαφνικά κατεύθυνση και άρχισε να απειλεί το Φορτ ΜακΜάρεϊ ενώ την Πέμπτη άλλαξε και πάλι πορεία και απομακρύνθηκε μεν από την πόλη, έβαλε όμως άλλες δύο κοινότητες σε άμεσο κίνδυνο.

Η περιοχή είναι το κέντρο της παραγωγής πετρελαίου από την άμμο (oil sands) και η πυρκαγιά έχει μειώσει την παραγωγή σημαντικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...