975
Πλήθος από απαγορευτικές ταμπέλες στην Area 51, στη Νεβάδα | .

Τα μυστικά σημεία του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2016, 09:01
Πλήθος από απαγορευτικές ταμπέλες στην Area 51, στη Νεβάδα
|.

Τα μυστικά σημεία του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2016, 09:01

Κι όμως, ο κόσμος μπορεί να είναι ένα μοναχικό μέρος και να θέλει να μείνει έτσι. Ή, αλλιώς, δεν είναι όλα τα μέρη του πλανήτη προσβάσιμα στους ανθρώπους. Οσο και αν τα σύνορα, πλέον, είναι πεπερασμένα (με εξαίρεση αυτά της Ειδομένης), εντούτοις υπάρχουν περιοχές του πλανήτη που ουδείς μπορεί να προσεγγίσει.

Το βρετανικό δίκτυο BBC, στην ηλεκτρονική του σελίδα, κάνει λόγο για τουλάχιστον πέντε περιοχές που δεν μπορεί να πατήσει ανθρώπινο πόδι. Πέντε περιοχές τις οποίες καλύπτει μια αχλή μυστηρίου για το τι κρύβουν και γιατί είναι περίκλειστες και απαγορευμένες.

Από ένα ερημικό νησί στον Ειρηνικό που δεν έχει τρεχούμενο νερό έως μια βρετανική βάση που θυμίζει πολύ… Τζέιμς Μποντ, τα πέντε κρυφά σημεία του ορίζοντα είναι τα εξής:

Σβάλμπαρντ, Νορβηγία

p03kpcwh

Ας σκεφτούμε ένα δυστοπικό σενάριο: μια μαζική καταστροφή αλλάζει τα πάντα στον κόσμο. Ο πληθυσμός της Γης μειώνεται, οι υποδομές δέχονται πλήγματα, οι πηγές τροφής μειώνονται δραματικά. Ποια θα είναι η αποστολή του μοναχικού επιζώντα: να ξαναχτίσει το ανθρώπινο βασίλειο. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να μεταβεί στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας. Εκεί βρίσκεται η παγκόσμια τράπεζα σπόρων. Ητοι: το τελευταίο προγεφύρωμα της ανθρωπότητας σε περίπτωση παγκόσμιας διατροφικής κρίσης.

Το Σβάλμπαρντ βρίσκεται 120 μέτρα μέσα σε ένα αμμώδες βουνό στο νορβηγικό νησί Σπιτσμπέργκεν, στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος του Αρκτικού Σβάλμπαρντ. Ή, αν θέλετε, βρίσκεται 1300 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο. Είναι ένα από τα πλέον αυστηρά φρουρούμενα σημεία του πλανήτη. Δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2008, ως ύστατο ανάχωμα της ανθρωπότητας σε περίπτωση που ο πλανήτης μείνει χωρίς τροφές. Σε αυτή την ιδιότυπη τράπεζα φυλάσσονται 250 εκατομμύρια σπόροι από όλο τον πλανήτη, μέσα σε ειδικές συσκευασίες που τους προστατεύουν από την υγρασία. Αλλωστε, την περιοχή την επέλεξαν οι επιστήμονες για το γεγονός ότι διαθέτει ξηρό κλίμα – κάτι που επιτρέπει στους σπόρους να μείνουν ανέπαφοι. Ακόμη και σε περίπτωση υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένα άτομα και σίγουρα όχι σε ταξιδιώτες και τουρίστες.

Νιιχάου, Χαβάη

p03kpcfm

Το Νιχάου είναι το μικρότερο κατοικημένο νησί της Χαβάης και θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα ήταν ο ιδανικός προορισμός για τροπικές αποδράσεις. Ωστόσο, παρά το ειδυλλιακό περιβάλλον που μπορεί να προσφέρει, οι τουρίστες δεν επιτρέπεται να το επισκεφθούν. Το νησί πουλήθηκε από τον βασιλιά Καμεχαμέχα το 1863 στην οικογένεια Ρόμπινσον που ήταν μια εξόχως πλούσια φατρία με πολλές φυτείες στην κατοχή της. Το 1915 το νησί τέθηκε εκτός… νόμου για τους ξένους. Σε αυτό το νησί μένουν 130 κάτοικοι. Δεν πληρώνουν ενοίκιο για τα σπίτια τους, αλλά δεν έχουν ασφαλτοστρωμένους δρόμους, τηλέφωνο, τρεχούμενο νερό ή καταστήματα. Χρησιμοποιούν άλογα και ποδήλατα για τις μεταφορές τους και όλα τα τρόφιμα έρχονται από το κοντινό νησί Κάουι. Τα λιγοστά παιδιά που ζουν στο νησί πηγαίνουν με κανό στο Κάουι για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στο σχολείο.  Το Νιχάου έγινε γνωστό το 1941. Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ένας Ιάπωνας πιλότος έπεσε με το αεροπλάνο του στο νησί και τρομοκρατούσε τους κατοίκους για μια εβδομάδα. Το 1944, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ θεώρησε πως το νησί ήταν ο ιδανικός τόπος για έδρα του ΟΗΕ. Επί του παρόντος, οι πανούργοι ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφθούν το νησί, το καταφέρνουν μόνο με ελικόπτερο. Αλλος τρόπος δεν υπάρχει.

Μένγουιθ Χιλ, Αγγλία

p03kpdvr

Αν ο Τζέιμς Μποντ είναι ένα μυστικό καταφύγιο, αυτό θα ήταν το καλύτερο. Το Μένγουιθ Χιλ στην Αγγλία, είναι μια στρατιωτική βάση της RAF. Αλλά όχι μια τυχαία βάση: είναι ο μεγαλύτερος ηλεκτρονικός σταθμός παρακολούθησης των επικοινωνιών στον κόσμο και τελεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας. Αυτή η μυστική βάση χτίστηκε το 1954, κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ουδείς γνωρίζει αν η βάση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε λειτουργία. Υποτίθεται πως κάνει έρευνες για τις παγκόσμιες τρομοκρατικές ενέργειες, για τη διακίνηση των ναρκωτικών και φέρεται να λειτουργεί ως ένας επίγειος σταθμός για τους δορυφόρους των ΗΠΑ. Επίσης έχει δεσμούς με το ECHELON, το παγκόσμιο δίκτυο κατασκοπείας που αποτελούν οι Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Οι μόνοι που επιτρέπεται σε εισέλθουν στην περιοχή είναι μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ και της ECHELON.

Τα Μυστικά Αρχεία του Βατικανού, Βατικανό

p03kpf63

Είναι ίσως η πιο ιδιωτική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Είναι τα περιβόητα Μυστικά Αρχεία του Βατικανού και περιέχει τα έγγραφα όλων των Παπών από τον 8ο αιώνα. Οπως είναι προφανές, το αρχείο είναι άκρως απόρρητο και οι ελάχιστοι που έχουν πρόσβαση πρέπει να περάσουν από μια πολύπλοκη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για να το προσεγγίσουν.  Στην πραγματικότητα, μόνο εξειδικευμένοι μελετητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση και αφού πρώτα δώσουν προσωπικές πληροφορίες και αφού εξηγήσουν το είδος της μελέτης που διεξάγουν. Ακόμη και αν δοθεί η άδεια, ο μελετητής θα βρεθεί μπροστά σε ένα αχανές τοπίο γεμάτο ράφια που έχουν μήκος 85 χιλιόμετρα και 35.000 τόμους που θα χρειαστεί δέκα ζωές για να τους διαβάσει. Μεταξύ των ιστορικών θησαυρών του αρχείου περιλαμβάνεται η παπική βούλα του 1521 όπου ο Πάπας Λέοντας Χ αφόρισε τον Μαρτίνο Λούθηρο, μεταγραφές του 14ου αιώνα από τη δίκη των Ναϊτών Ιπποτών, αλληλογραφία του Μιχαήλ Αγγελου (16ος αιώνας) και του Αβραάμ Λίνκολν (19ος αιώνας) και την παπική βούλα του 1198 για την Τέταρτη Σταυροφορία στους Αγιους Τόπους.

Περιοχή 51, Νεβάδα

p03kpdw0

Είναι μια μυστική τοποθεσία, περίπου 80 μίλια βόρεια της Νεβάδα. Η ονομασία της είναι «Area 51» που είναι περισσότερο ένας μυστικός κώδικας παρά όνομα περιοχής. Αυτός ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τη CIA κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Πρόκειται για στρατιωτική βάση με αεροδρόμιο στην οποία φυλάσσονται μυστικά υψηλής διαβάθμισης των ΗΠΑ. Η CIA δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό και γύρω από την περιοχή υπάρχουν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Από την κατασκευή υπερόπλων μέχρι τη δημιουργία ενός πειραματικού αεροσκάφους. Αρκετοί άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να προσεγγίσουν την περιοχή, αλλά δεν τα κατάφεραν.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...