1374
Στο κατάμεστο Παλλάς απονεμήθηκαν τα βραβεία βιβλίου Public |

Βραβεία Βιβλίου Public, σαν μεγάλη γιορτή

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2018, 14:52
Στο κατάμεστο Παλλάς απονεμήθηκαν τα βραβεία βιβλίου Public
|

Βραβεία Βιβλίου Public, σαν μεγάλη γιορτή

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2018, 14:52

Το θέατρο Παλλάς γέμισε το βράδυ της Τρίτης, 22 Μαΐου με κόσμο που αγαπά το βιβλίο και τους συγγραφείς και ήρθε για να χειροκροτήσει τόσο τις υποψηφιότητες όσο και τις βραβεύσεις. Με σήμα μια αιχμηρή πένα με ένα αστεράκι σκαλισμένο πάνω της, τα Βραβεία Βιβλίου Public 2018 απονεμήθηκαν για πέμπτη συνεχή χρονιά, αποδεικνύοντας ότι έχουν γίνει πλέον θεσμός, αγκαλιάζοντας νέους αλλά και καταξιωμένους συγγραφείς, ανεξάρτητους αλλά και ιστορικούς εκδοτικούς οίκους, δίνοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο στον αναγνώστη: 154.000 αναγνώστες συνολικά συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία ανάδειξης των νικητών.

GJ9Y2739
Ο ηθοποιός και παρουσιαστής της βραδιάς Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο εντυπωσιακό σκηνικό της βραδιάς

Οπως τόνισε στην αρχή της εκδήλωσης και η Ανθή Τροκούδη, διευθύντρια επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων των Public, «τα βραβεία αυτά είναι μια γιορτή για το βιβλίο με επίκεντρο τον αναγνώστη». Τα λεγόμενά της επαληθεύτηκαν κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας βραδιάς, από την οποία δεν έλειψε το χιούμορ, η καλή μουσική, η θεατρικότητα και η κοινωνική ευαισθησία.

Public_simvouloi_1213D139493
Ο εμπορικός διευθυντής προϊόντων ψυχαγωγίας των Public Σπήλιος Λαμπρόπουλος και η διευθύντρια επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων των Public Ανθή Τροκούδη μίλησαν για τη «γιορτή που έγινε θεσμός μέσα σε μία πενταετία»

Ο ηθοποιός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, τρίτη φορά οικοδεσπότης της βραδιάς, βοήθησε πολύ γρήγορα να σπάσει ο πάγος με το χιούμορ και την άνεσή του επί σκηνής. Τα σκηνικά του Αγγελου Μέντη, ευμεγέθη γράμματα της αλφαβήτου, δικαιολογούσαν το εύρημα ότι ο παρουσιαστής είναι ένας ταπεινός κατασκευαστής γραμματοσειρών, που συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους συγγραφείς ανά τους αιώνες και όχι μόνο συνεργάστηκε, αλλά τους βοήθησε να μείνουν στην ιστορία κάνοντάς τους κάποιες μικροδιορθώσεις στην αρχική τους ιδέα. «Ο Ομηρος ήθελε στην Ιλιάδα να σκοτώσει τον Οδυσσέα και του είπα “όχι ρε συ, μην το κάνεις αυτό, είναι δυνατός χαρακτήρας και πού ξέρεις, μπορεί να σου δώσει και κάνα σικουελάκι (Οδύσσεια)” / Στον Σοφοκλή που είχε αρχικά βάλει χάπι έντ στον Οιδίποδα, του είπα “βάλε λίγη ίντριγκα, να σκοτώνει τον μπαμπά του, να τα φτιάχνει με τη μαμά του”. Το έκανε κι έτσι άνοιξε ο δρόμος και για νέα επαγγέλματα, γεμίσαμε ψυχολόγους (οιδιπόδειο σύμπλεγμα, κ.λπ κ.λπ.)».

GJ9Y3108
Η Μαρίνα Σάττι και το συγκρότημα «Φωνές» εντυπωσίασαν το πολυάριθμο κοινό

Στα highlights της βραδιάς: ο χρυσός Ολυμπιονίκης της γυμναστικής στο Ρίο ντε Τζανέιρο Λευτέρης Πετρούνιας ο οποίος απένειμε το βραβείο εφηβικής λογοτεχνίας και αυτοσαρκάστηκε για το ύψος του όταν ο παρουσιαστής έσπευσε να κατεβάσει πολύ το σταντ του μικροφώνου ώστε να είναι προσβάσιμο στον μικρόσωμο πρωταθλητή. «Καλά έκανες και το κατέβασες, σ’ ευχαριστώ!» είπε.

Αλλά και ο νικητής του συγκεκριμένου βραβείου, Κωνσταντίνος Πατσαρός, για το βιβλίο του «Ο άνθρωπος φωτιά» (εκδόσεις Μεταίχμιο) δεν μάσησε τα λόγια του και μίλησε για το πόσο καυτό θέμα είναι οι πυρκαγιές-εμπρησμοί και για το πόσοι επιτήδειοι βγάζουν κάθε χρόνο λεφτά από αυτό το «έθιμο».

Πολύ σημαντική η βράβευση του Ανεξάρτητου Βιβλιοπωλείου, καθώς συνοδεύεται και από μία επιχορήγηση 4.000 ευρώ, ώστε ένα βιβλιοπωλείο όπως ο «Σπόρος» στην Κηφισιά, που τελικά το κέρδισε, να συνεχίσει να υπάρχει και να επιβιώνει σε δύσκολους καιρούς και για τα βιβλία και για τους ανθρώπους.

Ο κριτικός κινηματογράφου και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης, που απένειμε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου, όταν ο παρουσιαστής έκανε ένα αστειάκι για τα μεγάλα γράμματα που βρίσκονται στο λιμάνι της πόλης κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, βρήκε πολύ εύστοχα χώρο και χρόνο ώστε να κάνει ένα πολύ καίριο σχόλιο σχετικά με την επίθεση κατά του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Είπε ότι «μάλλον θα χρειαστούμε ακόμα μεγαλύτερα γράμματα από δω και πέρα, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη πολιτισμού και πρέπει να σκεπάσουμε την εικόνα ντροπής που είδαμε αυτές τις μέρες». Τα λόγια του αυτά καταχειροκροτήθηκαν από το μεγαλύτερο μέρος του κοινού.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης βρισκόταν επί σκηνής ο Δημήτρης Καλαντζής στο πιάνο και, μαζί με τους Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη (τύμπανα), Γιώργο Γεωργιάδη (μπάσο), Τάκη Πατερέλη (σαξόφωνο), Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα), συνέθεσαν ένα απολαυστικό κουιντέτο.

Public_mousikoi_1213D139477
Το Dimitris Kalantzis Quintet έντυσε μουσικά τη λαμπερή βραδιά

Στα μισά της βραδιάς τραγούδησε η εξαιρετική Μαρίνα Σάττι μαζί με άλλες τέσσερις υπέροχες ερμηνεύτριες που εκπροσωπούσαν το μουσικό σχήμα «Φωνές». Το κορίτσι-viral, που το βιντεοκλίπ της «Μάντισσα» έχει πλέον συγκεντρώσει 32 εκατομμύρια views στο YouTube και συνεχίζει ακάθεκτο, επιβεβαίωσε τραγουδώντας live ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Το βραβείο στην κατηγορία «Ηρωίδα-Εμπνευση» κέρδισε ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ για τη «Ρένα» (εκδόσεις Πατάκη) και έστειλε ένα λακωνικό ευχαριστήριο βιντεάκι – στην εποχή των social media ζούμε άλλωστε.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Public, Χρήστος Καλογεράκης, λίγο προτού απονείμει το βραβείο «Εκδοτικό αποτύπωμα» στις εκδόσεις Πατάκη, τόνισε τα εξής: «Το παιδικό βιβλίο βοηθά τα παιδιά να ισορροπήσουν σε έναν κόσμο που κυριαρχεί το Ιντερνετ και η οθόνη του κινητού. Να ξέρετε ότι στα Public, το πρώτο πράγμα που θα προτείνουμε πάντα ως δώρο για παιδιά θα είναι το βιβλίο. Και ας εμπορευόμαστε και πολλά άλλα είδη στα καταστήματά μας».

Συγκινητικοί ήταν και όσοι ανέβηκαν επί σκηνής και μίλησαν για τα παιδιά τους και τη σχέση τους είτε με αυτά τα βραβεία είτε με την ανάγνωση. Ο συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος που τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο Public Λογοτεχνίας, αλλά και με το βραβείο ελληνικού μυθιστορήματος για την «Ιστορία χωρίς όνομα» (εκδ. Ψυχογιός), είπε ότι «ο γιος μου δήλωσε σήμερα στη γυναίκα μου όταν του είπε ότι θα λείπω στα βραβεία και δεν θα προλάβω να τον κοιμίσω, “εγώ πάντως, αν ήμουν το Public, στον μπαμπά μου θα το έδινα” – τον ευχαριστώ για την πίστη και την αντικειμενικότητα».

Eisodos_1213D139440
Βαλίτσες από άλλες εποχές γεμάτες από βιβλία ήταν τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία του θεάτρου, υπενθυμίζοντας ότι όταν διαβάζεις, μπορείς να ταξιδέψεις πολύ μακριά

Ο ηθοποιός Μάξιμος Μουμούρης που απένειμε το βραβείο Ελληνικού Διηγήματος είπε ότι «ως πατέρας τριών κοριτσιών, προσπαθώ πλέον να σπρώχνω βιβλία στις κόρες μου και χαίρομαι πάρα πολύ όταν τις βλέπω να διαβάζουν».

Ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο στην κατηγορία «Non-Fiction» για το βιβλίο «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, τόμος Α’, 1942-1974» (εκδ. Παπαδόπουλος), είπε ότι οι κόρες του είναι οι πιο ένθερμες φανς του. «Κάποια στιγμή νόμιζα ότι θα πάρω το βραβείο εφηβικής λογοτεχνίας»!…

Δεν έλειψαν και οι αναφορές στο γεγονός ότι η Αθήνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018, μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις που εδώ και έναν μήνα και για άλλους έντεκα θα κατακλύζουν την πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, η Αργυρώ Σπυριδάκη, πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας «Διαβάζω για τους άλλους», ανακοίνωσε ότι θα διαβάζονται βιβλία σε ηλικιωμένους σε είκοσι γηροκομεία της πόλης. Η ίδια δράση ασχολείται με το να φτάσει το βιβλίο σε όλους τους ανθρώπους που για κάποιον λόγο δεν έχουν πρόσβαση στην ανάγνωση: εθελοντές είτε ηχογραφούν αναγνώσεις βιβλίων είτε διαβάζουν οι ίδιοι, εκτός από ηλικιωμένους, και σε αναλφάβητους, σε φυλακισμένους, σε άτομα με αναπηρία που δεν έχουν τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθούν, ούτε να βιώσουν από μόνοι τους, τη χαρά που σου δίνει να πάρεις ένα βιβλίο στα χέρια σου, να το ξεφυλλίσεις, να χαζέψεις το εξώφυλλό του και στη συνέχεια να καταδυθείς στον μαγικό κόσμο των λέξεων και των χαρακτήρων που γεννούν αυτές.

Οσο «έξυπνα» και αν γίνονται τα κινητά και όσο πιο εντυπωσιακές οι οθόνες τους, θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που θα έχουν την ανάγκη να γράψουν και άνθρωποι που θα έχουν την ανάγκη να διαβάσουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μη σταματήσουν ποτέ να διασταυρώνονται αυτοί οι δύο τόσο αλληλένδετοι κόσμοι.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ PUBLIC 2018

  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: «Το τέταρτο αλογάκι», Διονύσης Λεϊμονής, Εκδ. Πατάκη.
  • ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Η νύχτα των θαυμάτων», Παναγιώτα Καρτσακάλη, Εκδ. Λιβάνη.
  • ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: «Ο άνθρωπος φωτιά», Κωνσταντίνος Πατσαρός, Εκδ. Μεταίχμιο.
  • ΕΥ ΖΗΝ: «Σχολείο ζαχαροπλαστικής», Χρήστος Βέργαδος, Εκδ. Διόπτρα.
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ: ΣΠΟΡΟΣ, Κηφισιά.
  • ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ: «Η νύχτα του Σάουιν», Φραντζέσκα Μάνγγελ, Εκδόσεις Bell.
  • ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ: «Ο Στόουνερ», Τζον Γουίλιαμς, μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Gutenberg.
  • ΗΡΩΙΔΑ – ΕΜΠΝΕΥΣΗ: «Ρένα», Αύγουστος Κορτώ, εκδ. Πατάκη.
  • ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ PUBLIC-ΠΑΙΔΙΚΟ: «Το απίθανο βιβλίο των πιο αστείων υπερδυνάμεων», Θοδ. Τσεκούρας, εκδ. Petita Demas.
  • ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ PUBLIC-ΕΝΗΛΙΚΩΝ: «Ιστορία χωρίς όνομα», Στέφανος Δάνδολος, Εκδ. Ψυχογιός.
  • ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ»: Εκδόσεις Πατάκη.
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ: «Γονυπετείς. Μια πορεία προς την αρχή», Τζούλια Γκανάσου, Εκδ. Γκοβόστη.
  • NON-FICTION: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, τόμος Α’, 1942-1974», Αλέξης Παπαχελάς, Εκδ. Παπαδόπουλος.
  • ΠΟΙΗΣΗ: «Τα πέρα μέρη», Μυρσίνη Γκανά, Εκδ. Μελάνι.
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ: «Ιστορία χωρίς όνομα», Στέφανος Δάνδολος, Εκδ. Ψυχογιός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...