1432
Πολιτικοί αρχηγοί - ακόμα και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ (αριστερά) περιμένουν τον Προκόπη Παυλόπουλο | Menelaos Myrillas / SOOC

Το παρασκήνιο της γιορτής στο Προεδρικό

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2016, 11:35
Πολιτικοί αρχηγοί - ακόμα και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ (αριστερά) περιμένουν τον Προκόπη Παυλόπουλο
|Menelaos Myrillas / SOOC

Το παρασκήνιο της γιορτής στο Προεδρικό

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2016, 11:35

Η αμηχανία ήταν έκδηλη. Επειτα από πέντε χρόνια, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας αποφάσισε να απενοχοποιήσει την καθιερωμένη εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Οι πύλες άνοιξαν, η οικονομική κρίση έμεινε απέξω και στα ενδότερα μπήκαν οι πολιτικοί αρχηγοί και πλήθος κόσμου της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Μπορεί οι καλεσμένοι να ήταν αυστηρά επιλεγμένοι και η λιτότητα να ήταν το χαρακτηριστικό της γιορτής, ωστόσο τα μηνύματα και τα παρασκήνια δεν έλειψαν.

Οπως αναφέρει και tovima.gr, το κορυφαίο «ντεσού» ήταν η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Η κουβέντα στο αίθριο του Προεδρικού Μεγάρου, περιλάμβανε τα πάντα: από ενδυματολογικές νύξεις με έμφαση στις γραβάτες έως το εξοχικό που νοίκιασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Σούνιο.

Reception for the 42nd anniversary of the restoration of Democracy in the garden of the Presidential Palace, in Athens, on July 24, 2016 / Δεξίωση για για την 42η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, στην Αθήνα, στις 24 Ιουλίου, 2016

Ακολουθεί ένας διάλογος όπως τον περιγράφει tovima.gr:

«Ο Πρωθυπουργός είναι ο τελευταίος των μοϊκανών χωρίς γραβάτα, αλλά πού θα πάει, θα τη φορέσει, είπε αστειευόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλο που δεν ήθελε ο κ. Μητσοτάκης και ρώτησε ευθέως τον κ. Τσίπρα:

Κ.Μ. – Αλήθεια, πόσες γραβάτες έχεις;

Αλ.Τσ.- Εχω πολλές, αλλά δεν τις βάζω.

Κ.Μ. – Τουλάχιστον ξέρεις να τις δένεις;

Αλ.Τσ. – Ναι, έμαθα στη διάρκεια της θητείας μου στο Πολεμικό Ναυτικό.

Κ.Μ. – Μα, φορούν οι ναύτες γραβάτες;»

Η συζήτηση συνεχίστηκε όχι βεβαίως για το χρέος, ούτε για τα προαπαιτούμενα των εργασιακών, ούτε καν για τον εκλογικό νόμο ή την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά για τις διακοπές. Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι προσπαθεί να φύγει για λίγες ημέρες, γύρω στον Δεκαπενταύγουστο και του είπε ότι έχει ενοικιάσει ένα εξοχικό στο Σούνιο: «Για τη γυναίκα μου και για τα παιδιά μου το έκανα. Μη νομίσεις ότι πρόκειται για καμιά βίλα. Ενα σπίτι είναι χτισμένο το 1960, αλλά με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Βγαίνεις έξω και μπλουμ στη θάλασσα. Οχι βίλα ή μεζονέτα όπως γράφτηκε, αλλά ένα σπίτι του ’60. Βέβαια πηγαινοέρχομαι, αυτό είναι κουραστικό, αλλά είναι το πιο κοντινό».

Η Φώφη Γεννηματά δεν αντάλλαξε ούτε μια κουβέντα με τον Πρωθυπουργό, κυρίως όμως ούτε καν χαιρέτησε τον Πάνο Καμμένο. Το tweet του υπουργού Αμυνας που ειρωνευόταν την ασθένειά της είχε περάσει τα όρια: «Αυτού του ανθρώπου δεν πρόκειται να του μιλήσω ποτέ στη ζωή μου» έλεγε η Φώφη Γεννηματά εμφανώς οργισμένη. Κατά τα άλλα, υπήρξε μια ευχάριστη συνομιλία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς και με την Φώφη Γεννημάτα και μια θερμή υποδοχή που έγινε στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος όπως είπε κάποιος είναι ο… «προτελευταίος των μοϊκανών» γιατί ούτε κι αυτός φορούσε γραβάτα!

Ο Παππάς και τα κανάλια
Reception for the 42nd anniversary of the restoration of Democracy in the garden of the Presidential Palace, in Athens, on July 24, 2016 / Δεξίωση για για την 42η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, στην Αθήνα, στις 24 Ιουλίου, 2016
Ο Νίκος Παππάς… έβγαλε ειδήσεις για το τι πρόκειται να συμβεί με τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών (Sooc)

Αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, καθώς σε όποια συζήτηση μετείχε δεν σταματούσε να αναφέρεται στο θέμα των καναλιών.
Προανήγγειλε μάλιστα το κλείσιμο του καναλιού Mega επιχειρώντας παράλληλα να αποποιηθεί κάθε ευθύνη, λέγοντας συγκεκριμένα ότι το Mega «αποτελεί πλέον παρελθόν» και ότι για το κλείσιμο ευθύνη έχουν οι ιδιοκτήτες του. Αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό του «υπουργού-καναλάρχη», λέγοντας ότι είναι απλώς «διαιτητής». Συνάντησε διευθυντή τηλεοπτικού σταθμού στον οποίο είπε ότι εάν το τίμημα της άδειας είναι μεγάλο κι ότι αν οι υποψήφιοι δώσουν πολλά λεφτά, τότε είναι πολύ πιθανόν να δοθεί άδεια και για πέμπτο κανάλι, αφήνοντας τους πάντες έκπληκτους.

Reception for the 42nd anniversary of the restoration of Democracy in the garden of the Presidential Palace, in Athens, on July 24, 2016 / Δεξίωση για για την 42η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, στην Αθήνα, στις 24 Ιουλίου, 2016
Ενα από τα αγάλματα του κήπου στο Προεδρικό πλάι σε έναν επισκέπτη. Του χρόνου πάλι…(Sooc)

Οταν ο συγκεκριμένος διευθυντής τον ρώτησε αν θα κλείσει ένας τηλεοπτικός σταθμός, ο οποίος πληρώνει κανονικά τους φόρους, έχει 500 εργαζόμενους, δεν έχει ζημιές, έχει μικρό κέρδος, επειδή θα καταβάλει μικρότερο τίμημα, από τους άλλους υποψήφιους νεοκαναλάρχες, ο «υπουργός-διαιτητής» απάντησε ξερά ότι κανένας σταθμός δεν έχει άδεια, οι προσωρινές, είπε, έχουν λήξει τον Δεκέμβριο του 2015. Αμέσως μετά απομακρύνθηκε για να συναντήσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Πηγαδάκι γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά
Reception for the 42nd anniversary of the restoration of Democracy in the garden of the Presidential Palace, in Athens, on July 24, 2016 / Δεξίωση για για την 42η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, στην Αθήνα, στις 24 Ιουλίου, 2016
«Γαλάζιοι» βουλευτές έχουν σχηματίσει πηγαδάκι γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά (Sooc)

Στους κήπους ένα μεγάλο πηγαδάκι από «γαλάζιους» βουλευτές στήθηκε γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά. Ολοι είχαν κάτι να του πουν και τον ρωτούσαν αν βλέπει εκλογές. Αλλο ένα πηγαδάκι στήθηκε ανάμεσα στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και την πρόεδρο της Εθνικής Τραπέζης Λούκα Κατσέλη. Η τελευταία επιχειρούσε να διαψεύσει πληροφορίες που την ήθελαν να αναλαμβάνει τη διοίκηση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. «Εγώ δεν κάνω για να πουλάω οικόπεδα και ακίνητα» έλεγε με νόημα.

Σημαντική παρουσία ήταν και του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τον οποίο μάλιστα συνάντησε ο Πρωθυπουργός ζητώντας του τις εκτιμήσεις του για τη διεθνή κατάσταση. Ο Πρωθυπουργός συνάντησε και τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση, και ακολούθησε ο εξής διάλογος: «Εμαθα ότι τον φίλο σου τον καθάρισε ο Ερντογάν». Ο αρχηγός απάντησε «πρώην φίλος μου. Ναι, τον καθάρισε, αλλά οι πληροφορίες μας λένε, κύριε πρόεδρο, ότι ο Ερντογάν επισπεύδει τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις για τις 3 Αυγούστου. Και εκεί θα γίνει προφανώς το μεγάλο ξεκαθάρισμα».

Η ένταση που επικρατεί στην Τουρκία απασχόλησαν και τη συζήτηση που είχαν ο Πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη. Γράφει ο Μικροπολιτικός των «Νέων»: «Στους διαδρόμους του Προεδρικού συνέπεσαν για λίγα λεπτά ο Πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του Ποταμιού και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. “Τι θα γίνει με εσάς τους Κρήτες;” είπε ο Τσίπρας και ο ναύαρχος του απάντησε πως μόλις έφθασε στην Αθήνα από το Ρέθυμνο. Ο Αλέξης Τσίπρας στράφηκε προς την πλευρά του Θεοδωράκη και του αποκάλυψε ότι τις τελευταίες ημέρες (μετά τα γεγονότα στην Τουρκία) ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο συνομιλεί τηλεφωνικά προτού πέσει για ύπνο είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. “Είσαι καλά; Αντε, γεια” του λέει».

160783
Η Ολγα Κεφαλογιάννη έκλεψε για άλλη μια φορά την παράσταση με την εμφάνισή της (InTime News)

Ηχηρή ήταν η απουσία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος απάντησε με ένα ξερό «όχι» στην πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής βρίσκεται σε διακοπές σε νησί των Κυκλάδων, και μάλλον δεν ήθελε να διακόψει τις διακοπές του.

160795
O Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη (IntimeNews)

Εντυπωσιακές παρουσίες της Ολγας Γεροβασίλη με ολόσωμη ασπρόμαυρη φόρμα, της Ολγας Κεφαλογιάννη με ασύμμετρο ριγέ φόρεμα σε χρώματα άσπρο-μπλε-κόκκινο, τηςΘεοδώρας Τζάκρη με total black στενό μίνι φόρεμα και 12ποντες γόβες, της Κατερίνας Μάρκου με ένα κίτρινο έξωμο φόρεμα, της Ελενας Κουντουρά με ολόσωμη φόρμα με λεπτομέρειες από μαύρη δαντέλα σε ιβουάρ φόντο, της Τασίας Χριστοδουλοπούλου με πιασμένο μαλλί από τη μία πλευρά και βεβαίως των κοριτσιών του Λυκείου Ελληνίδων.

160788
Εντυπωσίασε με την παρουσία της η βουλευτής, Κατερίνα Μάρκου/InTime News

Ο μπουφές ήταν λιτός, κάποια καναπεδάκια με τόνο, ντιπ γιαουρτιού και φρέσκα λαχανικά, τρουφάκια, σουδάκια, πορτοκαλάδες, βυσσινάδες, κρασί και άλλα επώνυμα αναψυκτικά.

Η σεμνή τελετή για τα 42α γενέθλια της Δημοκρατίας έλαβε τέλος όταν αποχώρησε ο Πρωθυπουργός. Στην αποχώρησή του συνάντησε τον Αδωνι Γεωργιάδη. «Καλά που φόρεσες γραβάτα στον Αγιο Δημήτριο για να ξεχωρίζεις ότι είσαι δεξιός».

Οσο για το πολιτικό στίγμα της βραδιάς; Ο Μικροπολιτικός των «Νέων» το εντόπισε στην παρουσία του Θανάση Θεοχαρόπουλου, βουλευτή Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως πολιτικού αρχηγού – είναι, για όσους δεν το ξέρουν, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Εγραψε με το σκωπτικό του ύφος ο Μικροπολιτικός: «Ολα για τον Θεοχαρόπουλο, που η παρουσία του στο Προεδρικό ως αρχηγού είναι το προπατορικό πολιτικό αμάρτημα της Φώφης – ή, εν πάση περιπτώσει, το ισότιμο του ΠΑΣΟΚ στον Λεβέντη. Κάτι χρειάζεται κι αυτός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...