552
Τεράστιες οθόνες αφής επιτρέπουν στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή γρήγορα και εύκολα με χιλιάδες έργα τέχνης | .

To μουσείο που… θέλει να «πειράζεις» τα εκθέματά του

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2018, 08:00
Τεράστιες οθόνες αφής επιτρέπουν στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή γρήγορα και εύκολα με χιλιάδες έργα τέχνης
|.

To μουσείο που… θέλει να «πειράζεις» τα εκθέματά του

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2018, 08:00

Τα τελευταία χρόνια πολλά μουσεία χρησιμοποιούν την σύγχρονη τεχνολογία για να εμπλουτίζουν την εμπειρία των επισκεπτών σε αυτά. Για παράδειγμα, σε κάποια μουσεία αν ο επισκέπτης βάλει το κινητό του μπροστά από ένα έκθεμα, μέσω ειδικών εφαρμογών θα μπορεί να βλέπει στην οθόνη της συσκευής πληροφορίες για το έκθεμα αυτό.

Το Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ αποφάσισε να κάνει περισσότερο. Συνεργάστηκε με την εταιρεία Design I/O η οποία δημιούργησε μια ψηφιακή εκδοχή των εκθεμάτων του  ενώ παράλληλα ανέπτυξε μια σειρά διαδραστικές εφαρμογές και παιχνίδια. Ενα από αυτά τα παιχνίδια ονομάζεται «Line Shape» και ο επισκέπτης καλείται να «ζωγραφίσει» κάτι στον αέρα.

Ενα βίντεο από τις εφαρμογές και τα παιχνίδια στο Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ:

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το  Smithsonian το σύστημα μεταφράζει τις κινήσεις των χεριών και στην συνέχεια το σχέδιο που προκύπτει το ενσωματώνει μέσα στις εικόνες  διαφόρων έργων τέχνης και εμφανίζει το τελικό αποτέλεσμα στον επισκέπτη. Αλλη εφαρμογή προβάλλει στον επισκέπτη τεράστιες εικόνες ενός έργου τέχνης ώστε να δει με λεπτομέρεια συγκεκριμένα σημεία που επιθυμεί ενώ παράλληλα  προβάλλονται πληροφορίες όχι μόνο για το έργο αυτό αλλά και τι ακριβώς βλέπουν και παρατηρούν σε αυτό οι άλλοι επισκέπτες.

Εντυπωσιακή είναι και η εφαρμογή που προβάλλει και πάλι μια τεράστια εικόνα ενός έργου τέχνης και ο χρήστης, με κατάλληλη κίνηση, κάνει zoom in ή zoom out σε αυτή. Αν μάλιστα κάποιος επισκέπτης παρακολουθεί την χρήση αυτής της εφαρμογής και είτε κατά λάθος είτε επίτηδες μπει στο «κάδρο» της εικόνας, το σύστημα θα τον αναγνωρίσει και θα τον ενσωματώσει στην εφαρμογή.

Επισκέπτες του Μουσείου Τέχνης του Κλίβελαντ αλληλεπιδρούν με κάποιο από τα εκθέματα που εμφανίζονται μπροστά τους σε ψηφιακή μορφή.
Επισκέπτες του Μουσείου Τέχνης του Κλίβελαντ αλληλεπιδρούν με κάποιο από τα εκθέματα που εμφανίζονται μπροστά τους σε ψηφιακή μορφή.

«Βρίσκουμε ότι αυτά τα παιχνίδια με ένα πολύ ενδιαφέροντα και πρωτότυπο τρόπο βάζουν τους ανθρώπους στην διαδικασία να μιλήσουν για την τέχνη και να μάθουν για την τέχνη» δηλώνει η Λόρι Βίνκιε, στέλεχος του μουσείου που συμμετείχε στην δημιουργία της νέας ψηφιακής μορφής των εκθεμάτων η οποία ονομάζεται ARTLENS. Πρόκειται στην ουσία για μια ψηφιακή γκαλερί που αποτελεί την αναβαθμισμένη εκδοχή μιας προηγούμενης αντίστοιχης προσπάθειας του Μουσείου Τέχνης του Κλίβελαντ που ονομαζόταν Gallery One. Το Gallery One ήταν στην ουσία μια τεράστια οθόνη αφής στην οποία εμφανίζονταν σε εικονίδια περίπου τέσσερις χιλιάδες εκθέματα του μουσείου και όποιος ήθελε να δει κάποιο από αυτά καλύτερα και να μάθει κάποιες πληροφορίες δεν είχε παρά να επιλέξει το σχετικό εικονίδιο.

artlens1

Το ARTLENS άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και εκτός από τους χιλιάδες επισκέπτες το Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ το επισκέπτονται συνεχώς και στελέχη μουσείων από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να ενσωματώσουν και εκείνα νέες τεχνολογίες παρουσίασης των εκθεμάτων τους και αλληλεπίδρασης των επισκεπτών με αυτά.

Οπως συμβαίνει με τα περισσότερα μουσεία, μεγάλο μέρος των έργων τέχνης που έχει στην κατοχή του το Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ βρίσκονται είτε σε αποθήκες είτε είναι δανεισμένα σε άλλα μουσεία. Εκτιμάται μάλιστα ότι στο Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ εκτίθενται αυτή την στιγμή μόλις το 10% των εκθεμάτων που διαθέτει. Για αυτό τα στελέχη τόσο του συγκεκριμένου μουσείου όσο και πολλών άλλων πιστεύουν ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών θα επιτρέψει στους επισκέπτες τους να έρθουν σε επαφή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...