573
O Starman, η κούκλα στο αυτοκίνητο της Tesla, ταξιδεύει στο Διάστημα. Ο στόχος να περιφέρεται αενάως στο Διάστημα | YouTube/SpaceX

Και τώρα; Το… αυτοκίνητο του Ελον Μασκ ταξιδεύει στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2018, 07:57
O Starman, η κούκλα στο αυτοκίνητο της Tesla, ταξιδεύει στο Διάστημα. Ο στόχος να περιφέρεται αενάως στο Διάστημα
|YouTube/SpaceX

Και τώρα; Το… αυτοκίνητο του Ελον Μασκ ταξιδεύει στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2018, 07:57

Πανηγυρισμοί του πλήθους περνούσαν από τα μικρόφωνα και έφταναν στους τηλεοπτικούς δέκτες σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Κάθε φορά η εκτόξευση ενός πυραύλου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα αποτελεί θέαμα, αλλά αυτή τη φορά υπήρχε ένας ενθουσιασμός διαφορετικός! Δεν ήταν κάποια επίσημη αμερικανική αποστολή στο Διάστημα, αλλά το μεγάλο όνειρο -ή τρέλα- ενός πρωτοπόρου επιχειρηματία, του Ελον Μασκ της Tesla. Αλλωστε μαζί με τις ιαχές του κόσμου ακουγόταν και το «Space Oddity» του Ντέιβιντ Μπάουι, ένα κλείσιμο του ματιού στους μύχιους πόθους της ανθρωπότητας για νέα ταξίδια και νέα σύνορα.

2018-02-06T225202Z_933448356_RC1141E5C600_RTRMADP_3_SPACE-SPACEX-HEAVY
Δύο θεατές, προετοιμασμένοι με τις καρέκλες τους παρακολουθούν από την ακτή Κοκόα της Φλόριντα τον πύραυλο να σκίζει τους ουρανούς (REUTERS/Gregg Newton)

Στις 20.45 (ώρα Ελλάδoς) εκτοξεύτηκε με απόλυτη επιτυχία από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριδα ο Falcon Heavy. Είναι ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος της Space X, της διαστημικής εταιρείας του νοτιοαφρικανού μεγιστάνα: έχει ύψος 70 μέτρα και είναι σχεδιασμένος για να μεταφέρει φορτία μέχρι και 64 τόνων στο Διάστημα, τουλάχιστον διπλάσια από κάθε άλλον συμβατικό πύραυλο της NASA ή της ESA.

2018-02-07T010407Z_1622886777_RC1A28B089F0_RTRMADP_3_SPACE-SPACEX-HEAVY
Η ιστορική στιγμή της εκτόξευσης του Falcon Heavy από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα (Reuters)

Η εκτόξευσή του είχε προγραμματιστεί και αναβληθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια αλλά αυτή τη φορά το εγχείρημα ήταν ένας θρίαμβος.

Ο πύραυλος αποτελείται από διάφορα μέρη και συνεχίζει το ταξίδι του προς τον πλανήτη Αρη, έχοντας μεταφέρει εκτός ατμόσφαιρας ένα ολοκαίνουργιο κόκκινο Tesla Roadster το οποίο μάλιστα από τα ηχοσυστήματα του κατά την διάρκεια της εκτόξευσης έπαιζε το «Space Oddity», μια από τις μεγάλες επιτυχίες του Μπάουι. «Ground Control to Major Tom»…

O Μασκ εξήγησε γιατί έστειλε ένα αυτοκίνητο 100.000 δολαρίων στο Διάστημα. Είπε ότι θα ακολουθεί μια τροχιά γύρω από τον Ηλιο. «Λατρεύω την ιδέα ενός αυτοκινήτου που θα ταξιδεύει αενάως στο Διάστημα και ίσως να το βρουν κάποτε, ύστερα από εκατομμύρια χρόνια, εξωγήινοι» γέλασε. Και αποκάλυψε ότι μέσα στο όχημα έχει μια επιγραφή που αναφέρει: «Κατασκευασμένο από ανθρώπους στη Γη».

Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε με επιτυχία αφού ο κύριος πύραυλος προώθησης επέστρεψε στην βάση του και θεωρητικώς τουλάχιστον μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου. Οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι αναμένεται να φέρουν επανάσταση στην διαστημική εξερεύνηση αφού θα μειώσουν κατακόρυφα το κόστος των αποστολών.

Ο Μασκ υποστηρίζει ότι με την χρήση τέτοιων πυραύλων μπορεί να γίνει πολύ ευκολότερα από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα η αποίκηση του Αρη. Μάλιστα έχει υποστηρίξει ότι με την χρήση αυτών των πυραύλων μπορεί να δημιουργήσει μια αποικία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη μέχρι το 2050.

2018-02-07T034016Z_530788455_RC12F0A52690_RTRMADP_3_SPACE-SPACEX-HEAVY
Δύο από τους τρεις βοηθητικούς πυραύλους του Falcon Heavy επιστρέφουν στη βάση τους (SpaceX/Handout via REUTERS)

Δεν πήγαν βέβαια όλα απολύτως καλά. Ο Falcon Heavy μετέφερε τρεις μικρότερους βοηθητικούς πυραύλους, οι οποίοι υποτίθεται μετά την απόσπασή τους από το κύριο σώμα, θα επέστρεφαν σε συγκεκριμένα σημεία στη Γη. Οι δύο όντως προσγειώθηκαν στη βάση στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Ο τρίτος έπρεπε να προσνηωθεί σε πλατφόρμα στη θάλασσα, αλλά λόγω έλλειψης καυσίμων έπεσε στο νερό.

2018-02-07T001546Z_1656774117_HP1EE2700QAOG_RTRMADP_3_SPACE-SPACEX-HEAVY
O Ελον Μασκ σε συνέντευξη Τύπου μετά την επιτυχημένη εκτόξευση (Reuters)

Ο Μασκ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό ούτε και την ανακούφισή του. Φοβόταν. «Είχα στο μυαλό μου μια εικόνα: μια τεράστια έκρηξη στην πλατφόρμα εκτόξευσης και ένα λάστιχο να κυλά μόνο του» περιέγραψε. Αλλά έτσι είναι. Γενναίοι είναι αυτοί που φοβούνται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...