376
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας | REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Το τηλεφώνημα του Ομπάμα στον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2017, 21:51
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας
|REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Το τηλεφώνημα του Ομπάμα στον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2017, 21:51

Τηλεφωνική συνομιλία με τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, λίγα 24ωρα πριν από τον κρίσιμο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Είναι αναμφίβολα ένα δείγμα υποστήριξης από τον παγκοσμίως δημοφιλή 44ο πρόεδρο των ΗΠΑ προς τον νεαρό γάλλο προεδρικό υποψήφιο.

Ο Μακρόν ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ήθελε να ανταλλάξουν απόψεις για την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία και ότι του επισήμανε πόσο σημαντική είναι η σχέση μεταξύ Παρισιού και Ουάσιγκτον.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε θερμά τον Μπαράκ Ομπάμα για το φιλικό τηλεφώνημά του» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κίνημά του, το En Marche!. Η συζήτηση, πρόσθεσε, περιστράφηκε γύρω από το μέλλον τις Ευρώπης και τις προοδευτικές αξίες τις οποίες συμμερίζονται οι δύο πολιτικοί.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, ο Κέβιν Λιούις, υπογράμμισε ότι στόχος της επικοινωνίας αυτής δεν ήταν να εκφράσει την υποστήριξή του στον Μακρόν, δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος δεν στηρίζει επισήμως κανέναν υποψήφιο ενόψει των εκλογών. Ο Ομπάμα, συνέχισε, αποδίδει στη Γαλλία ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ και λόγο του ρόλου της στην προάσπιση «των προοδευτικών αξιών στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Πάντως, μέχρι στιγμής ο 39χρονος Μακρόν είναι ο μοναδικός υποψήφιος που έχει μιλήσει με τον Ομπάμα, ο οποίος παραμένει πολύ δημοφιλής στη Γαλλία.

Το επιτελείο του Μακρόν ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δύο πολιτικοί βρίσκονται σε επαφή «εδώ και πολλές εβδομάδες». Την πρωτοβουλία για την επικοινωνία είχε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Υπέρ του Μακρόν ο Ντε Βιλπέν

Τη στήριξή του στον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Ο συντηρητικός πολιτικός δήλωσε μάλιστα «Υπάρχει ένας νέος δρόμος, τον οποίο θέλει να ανοίξει ο Εμανουέλ Μακρόν, και είναι αυτός της ενότητας».

Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Parisien, o Ντε Βιλπέν υποστήριξε ότι η επιλογή Μακρόν είναι εύλογη, ιδιαίτερα όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με το παραδοσιακό κομματικό σύστημα της Αριστεράς και της Δεξιάς το οποίο είναι όμηρος των δικών του διαιρέσεων και των άκρων.

Ο Βιλπέν, πρωθυπουργός υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ, έγινε όμως γνωστός διεθνώς το 2003, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και, με μια παθιασμένη ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη, ανακοίνωσε την άρνηση τουγΓάλλου προέδρου να συμμετάσχει σε πόλεμο εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...