530
Oι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ αντιστοιχεί σε λιγότερο από 2% της παγκόσμιας ζήτησης | Bloomberg News

Τέλος στο εμπάργκο πετρελαίου των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2015, 12:11
Oι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ αντιστοιχεί σε λιγότερο από 2% της παγκόσμιας ζήτησης
|Bloomberg News

Τέλος στο εμπάργκο πετρελαίου των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2015, 12:11

Την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών πετρελαίου που παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία επιβλήθηκε το 1975, σε μία περίοδο ραγδαίας πτώσης των διεθνών τιμών, αποφάσισε την Παρασκευή το αμερικανικό Κογκρέσο.

Πρόκειται για μια κίνηση που σηματοδοτεί μια τεράστια πολιτικοοικομική στροφή – κάτι που πριν από κάποια χρόνια θα φάνταζε (και θα ήταν) αδιανόητη. η απαγόρευση εξαγωγής αργού από τις ΗΠΑ καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1970, όταν υπήρχε σοβαρή έλλειψη αποθεμάτων.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η άρση ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών της Γερουσίας (65 ψήφοι υπέρ και 33 κατά). Κάτι που συνέβη και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (316-113 ψήφοι).

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης (Energy Information Administration) Ανταμ Σιεμίνσκι δήλωσε, κατά την ακρόασή του από επιτροπή του Κογκρέσου στις 11 Δεκεμβρίου, ότι υπάρχει χώρος για αμερικανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου από 1 έως 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εάν αρθεί η απαγόρευση. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας ζήτησης. Με τις διεθνείς τιμές να κατρακυλούν εν μέσω υπερπροσφοράς, το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμη μικρότερο, σύμφωνα με εταιρείες συμβούλων, μεταξύ των οποίων και η Wood Mackenzie.

Καθώς τα μέλη του Κογκρέσου έχουν προαναγγείλει περισσότερες ακροάσεις για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές πετρελαίου, ο κόσμος έχει πλημμυρίσει από πετρέλαιο. Οι διεθνείς τιμές έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 50% από τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο 5ετίας, λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της αύξησης της προσφοράς. Η τιμή του μπρεντ μειώθηκε στα 59,10 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού West Texas Intermediate στα 54,95 δολάρια το βαρέλι. Επιπλέον, το είδος του πετρελαίου που παράγεται σε ποσότητες ρεκόρ από τα αμερικανικά σχιστολιθικά κοιτάσματα είναι ήδη σε αφθονία στην αγορά.

Ο Σιεμίνσκι δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις του για τις αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου αντιστοιχούν στο 15% το πολύ της παραγωγής της χώρας και βασίζονται στη ζήτηση των ξένων διυλιστηρίων για ελαφρύ πετρέλαιο. «Το είδος πετρελαίου, στο οποίο έχουμε πλεόνασμα, είναι το ελαφρύ πετρέλαιο και η αγορά γι’ αυτό δεν είναι απεριόριστη», δήλωσε, προσθέτοντας: «Επομένως, το ερώτημα είναι ποια ποσότητα απ’ αυτό μπορεί να εξαχθεί», πριν κορεστεί η αγορά.

Οταν η Αμερική αρχίσει να εξάγει περισσότερο αργό πετρέλαιο, θα αυξήσει την προσφορά στην παγκόσμια αγορά και θα τη μειώσει στην αμερικανική, περιορίζοντας τη διαφορά τιμών περαιτέρω και καθιστώντας λιγότερο οικονομικές τις εξαγωγές, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Lipow Oil Associates στο Χιούστον.

Το Κογκρέσο συζητά αν είναι ακόμη αναγκαίοι οι περιορισμοί στις εξαγωγές που επιβλήθηκαν το 1975 μετά το εμπάργκο πετρελαίου από τις αραβικές χώρες που προκάλεσε ελλείψεις βενζίνης και μεγάλες ουρές αυτοκινήτων στα βενζινάδικα. Ο Σιεμίνσκι δήλωσε ότι η αμερικανική παραγωγή μπορεί να φθάσει σύντομα το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, υπερβαίνοντας το ρεκόρ των 9,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα που επιτεύχθηκε το 1970. Από την απαγόρευση εξαγωγών εξαιρούνται οι εξαγωγές στον Καναδά και οι επανεξαγωγές ξένου πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται, πάντως ότι ανώτατος αξιωματούχος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) ανέφερε ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα επηρεαστούν από τη διεύρυνση των εξαγωγών του αμερικανικού αργού.

«Η επίδραση της εξαγωγής αμερικανικού αργού στην αγορά είναι μηδενική», είπε ο Αμπντάλα Ελ-Μπαντρί γενικός γραμματέας του OPEC. «Δεν θα υπάρξει καμία επίδραση στην τιμή του αργού επειδή οι ΗΠΑ είναι ακόμα μία σημαντική χώρα. Θα εξάγουν μία ποσότητα πετρελαίου, αλλά θα αναγκάζονται να εισάγουν την ίδια ποσότητα από αλλού», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...