483
Η Μαρίν Λεπέν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Τετ α τετ Πούτιν – Λεπέν στο Κρεμλίνο!

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2017, 15:09
Η Μαρίν Λεπέν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν
|Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Τετ α τετ Πούτιν – Λεπέν στο Κρεμλίνο!

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2017, 15:09

H επιχείρηση της Μόσχας να αλλάξει την Ευρώπη συνεχίζεται. Μετά τη δεδομένη υποστήριξη στο Brexit, έρχεται η εξόφθαλμη υποστήριξη στην ακροδεξιά και δηλωμένη αντιευρωπαΐστρια Μαρίν Λεπέν. Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου έγινε δεκτή με κάθε τιμή στο Κρεμλίνο προσωπικά από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος βέβαια έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Γνωρίζω φυσικά ότι η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία είναι σε εξέλιξη. Κατά κανένα τρόπο δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τα τρέχοντα γεγονότα», είπε. Ομως ο συμβολισμός είναι τεράστιος. Ο Πούτιν να καλωσορίζει την Λεπέν και να έχει συνομιλία μαζί της, ένα μόλις 24ωρο αφότου ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών της είχε πλέξει το εγκώμιο χαρακτηρίζοντάς την «ρεαλίστρια» και έναν μήνα προτού οι Γάλλοι πάνε στις κάλπες.

2017-03-24T125254Z_360330858_RC18E9AEF3E0_RTRMADP_3_RUSSIA-FRANCE-LEPEN-PUTIN
Ο Πούτιν με τη Μαρίν Λεπέν στο Κρεμλίνο (Reuters)

Φυσικά είναι δικαίωμα του Πούτιν να συναντά όποιον θέλει. Ο ίδιος άλλωστε είπε ότι «διατηρούμε το δικαίωμα να επικοινωνούμε με τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών δυνάμεων, όπως κάνουν για παράδειγμα οι συνεταίροι μας σε Ευρώπη και ΗΠΑ».

Το Reuters σημείωσε ότι ο Πούτιν είπε στην υποψήφια του Εθνικού Μετώπου ότι αντιπροσωπεύει «ένα ταχέως αναπτυσσόμενο στοιχείο των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων».

Η ακροδεξιά γαλλίδα πολιτικός, από την πλευρά της, ζήτησε σε συνάντηση που είχε με ρώσους βουλευτές να υπάρξει μια προσέγγιση με τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Διευκρίνισε ότι η ίδια είναι υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία «στο πλαίσιο της μακράς ιστορίας που συνδέει τις δύο χώρες», ενώ αναφέρθηκε στη δράση της Ρωσίας στη Συρία και της Γαλλίας κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Ακριβώς έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η Λεπέν εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να προηγείται ή πάντως να έχει εξασφαλίσει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- την είσοδο στον δεύτερο γύρο.

Ωστόσο στον δεύτερο γύρο εμφανίζεται να ηττάται και από τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστά γύρω στο 60% για καθένα από τους αντιπάλους της και 40% για την ίδια.

Η επίσκεψη της γαλλίδας πολιτικού στη Μόσχα δεν ήταν η πρώτη, ενώ, όπως σημειώνει το AFP, όλες έτυχαν θετικής κάλυψης από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Αυτή τη φορά ήταν καλεσμένη του επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κάτω Βουλής, Λεονίντ Σλούτσκι.

Η Λεπέν έχει και σε άλλες ευκαιρίες ζητήσει στενότερες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης ενώ έχει ταχτεί υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση της Δύσης και την επιβολή κυρώσεων.

Δεν έχει διαφύγει από τα μέσα ενημέρωσης και η ενίσχυση το 2014 του Εθνικού Μετώπου με δάνειο εννέα εκατομμυρίων ευρώ από ρωσική εμπορική τράπεζα, η οποία αργότερα κατέρρευσε. Στη συζήτηση πάντως του Πούτιν με την Λεπέν, λένε ότι δεν τέθηκε ζήτημα χρηματοδότησης του Εθνικού Μετώπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φημολογία και οι εικασίες ότι η Μόσχα με διάφορους τρόπους ενισχύει τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα σε διάφορες χώρες δεν μπορεί παρά να ενισχύεται, χωρίς να υπάρχουν απτές αποδείξεις για ενεργή υποστήριξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...